Intrum Oy

Nuorten ja vanhojen ongelmavelkaantuminen lisääntynyt ja maksukyky heikentynyt voimakkaasti

Jaa
Vaikka suomalaisten maksuhäiriömerkintöjen määrä on pitkästä aikaa laskenut ja maksuongelmat ovat pandemian aikana vähentyneet, ei positiivinen trendi koske kaikkia suomalaisia. Vakavissa maksuhäiriöissä olevien suomalaisten maksukyky on pandemian aikana heikentynyt entisestään, suurin muutos on tapahtunut nuorilla ja ikääntyneillä.

Suomalaisten velkaantuminen on vuosia pysynyt melko samanlaisena ja ollut voimakkainta ruuhkavuosia elävien ja keski-ikäisten joukossa. Yleisin syy perintään on ollut unohdus tai tilapäinen maksuvaikeus ja suurin osa saa velkansa maksettua. Nyt nähtävissä on muutos.

Intrum on analysoinut suomalaisten kotitalouksien velkaantumiskehitystä kolmen viime vuoden ajalta (2019-2021) ja tulokset kertovat taloudellisen epätasa-arvon kasvaneen pandemian aikana: Samalla kun maksuhäiriöiden ja perintätapausten määrät ovat laskeneet sekä eri sukupolvien ja sukupuolten väliset erot velkaantumisessa tasoittuneet, on vaikeasti velkaantuneiden nuorten ja ikääntyneiden määrä lisääntynyt ja velanhoitokyky heikentynyt voimakkaasti. Muutokset näkyvät kolmen vuoden seurantajaksolla.

- Syyt nykytilanteeseen löytyvät ensisijaisesti kulutusluotoista ja yleisestä kulutustottumusten muutoksesta. Harvan ikääntyneen maksuvaikeudet alkavat vanhana vaan aiempi velkaantuminen jatkuu tai jopa vaikeutuu ihmisen ikääntyessä. Osalle nuorista taas toimeentuloon on voinut vaikuttaa koronapandemian vuoksi asetetut rajoitukset ja vaikka nämä nyt ovat poistuneet, ei työllisyyden paraneminen koske kaikkia. Kansantalouden kannalta pitkäaikaisvelallisten ja -työttömien saaminen mukaan yhteiskuntaan on avainkysymys. Tarvitaan lisää keinoja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten talouskasvatuksen sekä velkaneuvonnan lisäämiseksi. Lisäksi tarvitaan reaaliaikaista, positiivista luottotietoa helpottamaan yritysten vastuullista luotonantoa, sanoo Juha Iskala, Intrumin myyntijohtaja.

Vaikeasti velkaantuneita noin kolmannes - vain neljännes hoitaa velkojaan

  • Vuonna 2021 kaikista maksunsa laiminlyöneistä 34 prosenttia oli vaikeasti velkaantuneita. Seurantajakson aikana vaikeasti velkaantuneiden määrä kasvoi 2,6 prosenttia.
  • Nuorten (18-24 -vuotiaat) vaikea velkaantuminen kasvoi kolmessa vuodessa 96,3 prosenttia. Ikäryhmän naisten kasvu tuplaantui (100,6 %), miehillä kasvua oli 93 prosenttia.
  • Ikääntyneiden (70 vuotta tai yli) vaikea velkaantuminen lisääntyi 17,4 prosenttia. Ikäryhmän naisilla kasvua oli 22,4 prosenttia ja miehillä 14,1 prosenttia.
  • Viime vuonna keskimäärin enää joka neljäs vaikeasti velkaantunut hoiti velkojaan.
  • Alle 22 -vuotiaiden ja yli 80 -vuotiaiden vaikeasti velkaantuneiden velanhoitokyky on heikentynyt eniten. Molempien ikäryhmien naisilla velanhoitokyky laski 22 prosenttia. Alle 20 -vuotiailla miehillä velanhoitokyky laski 19 prosenttia ja yli 80 -vuotiailla 29 prosenttia.


Data on kerätty Intrumin tietokannasta aikavälillä 1.1.2019 - 31.12.2021. Data kattaa yli 700 000 suomalaista, täysi-ikäistä kuluttajaa ja edustaa noin 75 prosenttia kaikista perinnän kohteeksi joutuneista suomalaisista. Datassa vaikeasti velkaantunut on henkilö, joilla on pitkäaikaisia, avoimia saatavia eikä velkojen maksaminen ole onnistunut kolmen kuukauden aikana.

Muut lähteet:
Suomen Pankki, Euro ja Talous
Suomen Asiakastieto Oy, maksuhäiriötilasto 2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Intrum Oy
Intrum Oy
Hitsaajankatu 20
00811 Helsinki

09 229 111http://www.intrum.fi

Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 20 markkina-alueella Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä viivästyneiden maksujen kanssa Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2023 liikevaihto oli 20,0 miljardia Ruotsin kruunua. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy

Huuhtooko konkurssiaalto kuluttajien orastavan ostovoiman mukanaan?30.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote

Kuluttajien maksamisessa nähtiin kolmannella vuosineljänneksellä positiivinen käänne, kun perintätapausten määrät ja perinnässä olevat summat kääntyivät laskuun. Huolestuttavaa kuitenkin on, että aiempaa useampi lasku siirtyi muistutusvaiheesta perintään. Myös yritysten maksamisessa nähdään huolestuttava suunta yritysperinnän tapausten ja perinnässä olevien summien käännyttyä kasvuun. Kuluttajien ostovoiman kasvusta ja positiivisten talousnäkymien pilkahduksesta huolimatta luotonhallintayhtiö Intrum ennakoi kuluttajien maksuvaikeuksien kasvavan loppuvuonna ja vuodenvaihteen jälkeen.

Konkurssiaalto jatkunee syksyllä, vaikka maksuviiveellisten yritysten määrä on laskenut8.10.2024 07:55:00 EEST | Tiedote

Intrumin maksuviivetutkimus kuluvan vuoden kolmannelta neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen määrä on laskenut hieman viime vuodesta. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla on yhä eniten haasteita, mutta julkisen hallinnon, maanpuolustuksen ja kaivostoiminnan aloilla maksuviiveellisten yritysten määrä on noussut suhteellisesti eniten. Alueellisesti maksuviiveellisiä yrityksiä on eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Vireille pantujen konkurssien määrä on jatkanut edelleen kasvuaan. Vaikka talouskasvu on ollut edelleen vaisua, näkymät loppuvuodelle ovat varovaisen positiivisia.

Tekoäly ja digitalisaatio tehostavat pk-yritysten saatavien kotiuttamista5.9.2024 07:50:00 EEST | Tiedote

Valtakunnallista yrittäjän päivää vietetään syyskuun viidentenä päivänä. Asiakkaiden maksukäyttäytyminen on keskeinen tekijä yrityksen pitkän aikavälin menestyksessä ja toimintakyvyn säilyttämisessä. Yritysten tulee myös entistä enemmän kiinnittää huomiota, kuinka ne itse toimivat tavarantoimitusketjussa ja edistävätkö ne omalla toiminnallaan tervettä maksukulttuuria. Intrumin tutkimuksen mukaan digitalisaatio ja tekoäly nostavat päätään maksuviiveiden torjumisessa. Yli puolet pk-yrityksistä uskoo jäävänsä kilpailijoista jälkeen, jos ne eivät opi hyödyntämään tekoälyä maksuprosesseissaan. Tekoälytyökalut ja modernien maksutapojen hallinta koetaan kilpailueduksi, joka lajittelee jyvät akanoista.

Yhä useamman kuluttajan laskut päätyvät perintään – positiivista kehitystä maksukyvyssä19.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote

Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän analyysi kertoo, että saatavista joudutaan muistuttamaan ja niitä siirtyy perintään yhä useammin. Kuluttajaperinnässä sekä tapausten määrät että perinnässä olevat summat kasvoivat vuoden 2024 toisella neljänneksellä. Varovaisen positiivisia loppuvuoden näkymiä tukee kuitenkin perintäonnistumien kääntyminen kasvuun, mikä kertoo sekä kuluttajien että yritysten maksukyvyn vahvistumisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye