Nuorten Kompassi -hyvinvointiohjelma valtakunnalliseen käyttöön
Haasteelliset maailman- ja elämäntilanteet haastavat nuorten hyvinvointia. Hyvinvointia tukevia taitoja on kuitenkin mahdollista ja kannattavaa harjoitella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty tutkimusperustainen verkko-ohjelma Nuorten Kompassi opastaa harjoittelussa kohti hyvinvointia. Ilmainen verkko-ohjelma on käytettävissä valtakunnallisesti perjantaista 6.5. alkaen.

Selvitysten mukaan neljäsosa suomalaisista nuorista ei voi hyvin. Nuorten vaikeudet näyttäytyvät stressi- ja masennusoireina sekä univaikeuksina, päihdeongelmina ja ihmissuhdepulmina sekä opintoihin liittyvinä vaikeuksina. Lisäksi merkittävät yhteiskunnalliset ilmiöt, kuten ilmastonmuutos, koronapandemia ja sotatila voivat nostaa pintaan ahdistusta.
Ongelmat tunnistetaan myös Suomen terveys-, sosiaali- ja koulutuspolitiikassa sekä lainsäädännössä, joissa edellytetään nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin laaja-alaista tukemista.
Tiedetään, että nuoret etsivät mielellään apua verkosta. Helposti saatavilla olevia ja vaikuttavia matalan kynnyksen tukipalveluita on kuitenkin ollut niukalti saatavilla.
Nuorten Kompassi ohjaa elämänhaasteiden kohtaamiseen
Hyvinvoinnin kannalta on olennaista oppia taitoja, joiden avulla voi kohdata elämässä eteen tulevat haasteet.
Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella on kehitetty yläkoulun ja toisen asteen aloitusvaiheen nuorille suunnattu ohjelma nimeltään Nuorten Kompassi. Ohjelma tarjoaa välineitä huolten ja haasteiden kohtaamiseen. Se auttaa myös etsimään suuntaa elämälle ja harjoittaa tietoisuustaitoja, itsemyötätuntoa ja ihmissuhdetaitoja. Ohjelma lievittää tutkitusti stressi- ja masennusoireita sekä lisää koulunkäyntiin liittyvää paineensietokykyä ja tukee nuoria myös urasuunnittelussa.
Nuori voi käyttää ohjelmaa itsenäisesti hyvinvoinnin tukena, mutta sitä voivat hyödyntää myös opettajat ja erityisopettajat luokassa tai pienryhmissä. Ohjelma soveltuu myös psykologien, koulukuraattoreiden ja terveysalan ammattilaisten yksilövastaanotoille.
Ohjelman kehitystyön parissa on työskennellyt monitieteellinen työryhmä Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta. Ryhmä on myös tehnyt tutkimusta Nuorten Kompassi -ohjelman vaikuttavuudesta ja käyttökokemuksista Keski-Suomen kouluissa ja valtakunnallisesti. Tähän mennessä ohjelmaan on osallistunut noin 1000 nuorta ja noin 100 ammattilaista eri puolelta Suomea.
Nuorten Kompassi -ohjelma on vapaasti käytettävissä
Nuorten Kompassi -ohjelma on kestoltaan viisi viikkoa (etappia) ja sisältää noin 130 erilaista harjoitusta. Ohjelma on ilmainen ja käytettävissä internet-yhteydellä olevissa tietokoneissa, tableteissa ja kännyköissä. Ohjelma sekä siihen liittyvät mainokset ja käyttöohjeet ovat perjantaista 6.5.2022 alkaen vapaasti käytettävissä ohjelman sivustolta: https://nuortenkompassi.fi
Ohjelman julkistamistilaisuus
Ohjelman julkistamistilaisuus on perjantaina 6.5.2022 klo 10–11 Zoomissa:
https://jyufi.zoom.us/j/63474243229
Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita linjoille!
Lisätietoa
Lue lisää Nuorten Kompassi -tutkimushankkeesta ja tekijöistä:
www.jyu.fi/nuortenkompassiplus
Anne Puolakanaho, projektitutkija, anne.puolakanaho@jyu.fi, puh. 040 805 5125
Päivi Lappalainen, tutkijatohtori, paivi.k.lappalainen@jyu.fi, puh. 040 805 4192
Noona Kiuru, tutkimusjohtaja, noona.h.kiuru@jyu.fi, puh. 040 805 4740
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Tekoäly voi auttaa parantamaan oppimiskokemusta ja opiskelutuloksia (Heilala)24.5.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Opettajat voivat hyödyntää oppimisanalytiikan tarjoamaa tietoa ja selittävän tekoälyn menetelmiä pedagogisen päätöksenteon tukena. Ville Heilalan tuore väitöstutkimus osoittaa, että analytiikkaa hyödyntämällä voidaan edistää sekä opiskelutuloksia että oppimiskokemusta.
Suomen Ekonomeilta lahjoitus kauppatieteelliselle alalle – Jyväskylän yliopistolle 110 000 euroa23.5.2022 15:15:00 EEST | Tiedote
Suomen Ekonomit lahjoittaa yhteensä miljoona euroa kauppatieteelliseen koulutukseen. Lahjoituksen kohteena ovat yliopistot, joissa annetaan kauppatieteellistä koulutusta ja tehdään alan tutkimusta.
Asiantuntijoita Ukrainan sotaan ja Nato-keskusteluun liittyviin kysymyksiin23.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston eri tiedekunnissa on tutkijoita, joilla on asiantuntijuutta Ukrainan sotaan ja Nato-keskusteluun liittyviin teemoihin. Alla koottuna asiantuntijoita, joiden aiheet liittyvät sotatilanteeseen, kybervaikuttamiseen, Venäjän ja Pohjoismaiden poliittiseen historiaan sekä poliittiseen retoriikkaan.
Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.
Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote
Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme