Diakonissalaitos

Nuorten syrjäytymistä opinnoista ennaltaehkäistään vaikuttavuusperusteisella toimintamallilla

Jaa

Oppilaitosten ja Helsingin Diakonissalaitoksen yhteishankkeella halutaan vähentää pudokkuutta toisen asteen ammatillisista opinnoista.

Helsingin Diakonissalaitos (HDL) laajentaa yhteistyössä oppilaitosten kanssa menestyksekästä Vamos-toimintaansatoisen asteen ammatillisiin opintoihin. Vamos-toiminta auttaa syrjäytymisvaarassa olevia 16–29-vuotiaita nuoria, joita huolettaa esimerkiksi arjessa pärjääminen, mielenterveys, asuminen, raha-asiat tai koulu- ja työelämään pääsy. 2. asteen Vamos -toimintamallejapilotoidaan elokuusta alkaen toisen asteen ammatillisten opintojen parissa Suomen Diakoniaopistossa (Helsinki, Lahti, Oulu), Turun ammatti-instituutissa ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa lukukauden 2019–2020 ajan. Tavoitteena on tukea nuoren opintoihin kiinnittymistä ja niiden läpäisyä sekä ennaltaehkäistä opintojen keskeyttämistä. ESR-rahoitteinen pilottihanke päättyy elokuussa 2020, ja sen tavoitteena on muodostaa pysyvä valtakunnallinen vaikuttavuusperusteinen toimintamalli.

 

”Hankkeen taustalla on mittava yhteiskunnallinen haaste, sillä yli 8 % ammatillisiin opintoihin siirtyvistä nuorista keskeyttää opintonsa negatiiviseen eroon. Tässä puhutaan jo laajasta syrjäytymisriskistä,” Helsingin Diakonissalaitoksen kehittämispäällikkö Vesa Sarmia kertoo. ”2. asteen Vamos -hankkeessa tavoitelulla henkilön koulutustaustatason muutoksella peruskoulusta ammatilliseksi koulutukseksi on valtava vaikutus henkilön työuran kestoon ja työllisyysasteeseen ylipäänsä.”

 

Nordic Healthcare Group (NHG) on tukenut 2. asteen Vamos -projektia pro bono -työnä selvittämällä, millaisia mittareita oppilaitoksissa käytetään nyt ja millä tavalla vaikuttavuutta mitataan. Tulosten pohjalta NHG toteutti kaksi työpajaa, joissa hahmoteltiin opiskelijan polkua ja selvitettiin opintoihin kiinnittymistä ja katsottiin, millaisia ajureita pudokkuuden taustalta löytyy. Työpajoissa pohdittiin myös, miten vaikuttavuutta voitaisiin mitata oppilaitoksissa. Suunnittelussa keskityttiin erityisesti tavoitetilan kuvaukseen, eli pilotin jälkeisen toiminnan laajentamiseen.

 

”Nordic Healthcare Groupin visio on mahdollistaa ennakoiva ja vaikuttavuusperusteinen sosiaali- ja terveydenhuolto Suomessa ja kansainvälisesti. Diakonissalaitos tekee Vamos-toiminnallaan erinomaista työtä nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Vuonna 2018 päätimme lahjoittaa NHG:n joululahjana osaamistamme pro bono -työnä yhteiskunnallisesti merkittävään hankkeeseen, ja 2. asteen Vamos oli tähän erinomainen kohde, sillä haluamme edistää sosiaali- ja terveydenhuollon ja sivistystoimen yhdyspintakäytäntöjä. Projektissa kehitettiin mittareita ja toimintamallia, jonka avulla avun tarvitsijat pystytään tunnistamaan mahdollisimman varhain ja oikea-aikaisesti, ” kertoo hankkeen projektipäällikkö, NHG:n Senior Manager Virve Jokiranta. 

 

Sarmia on tyytyväinen hankkeessa syntyneeseen vaikuttavuusperusteiseen kehykseen: ”Tavoitteemme on muodostaa valtakunnallinen vaikuttavuusperusteinen toimintamalli, joka vastaa siihen, miten pudokkuutta voi ja kannatta ehkäistä oppilaitoksissa. Yhdessä NHG:n kanssa rakentamassamme vaikuttavuusperusteisessa toimintamallissa on yhdistetty niin tarvittavaa dataa ajureista kuin kustannuslaskentaa. Meillä on nyt hyvä työkalu ja pohja siihen, miten yksittäisten oppilaiden kanssa lähdetään liikkeelle ja miten interventioita arvioidaan.” 

 

Projektin pilotointivaihe käynnistyy elokuussa oppilaitoksissa. ”Katse kääntyy jo tulevaan ja pilottien arviointiin: miten ne toimivat ja tuottavat hyötyä? Kokeilemme jatkuvasti uudenlaisia toimintamuotoja. Keskeistä on kytkeä toiminta vaikuttavuusanalytiikkaan sekä yksilö- että oppilaitostasolla, mutta myös seurata yhteiskunnallista vaikuttavuutta,” Sarmia kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin Diakonissalaitos (HDL), kehittämispäällikkö Vesa Sarmia, p. 050 413 0718, vesa.sarmia@hdl.fi
Nordic Healthcare Group (NHG), Senior Manager Virve Jokiranta, p. 050 346 7116, virve.jokiranta@nhg.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus arvokkaaseen elämään. www.hdl.fi

Nordic Healthcare Group (NHG) on vuonna 2004 perustettu sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntijapalveluihin erikoistunut suomalainen kasvuyritys. Asiakkaamme ovat sairaanhoitopiirejä, kuntia, yksityisiä palveluntarjoajia, lääketeollisuuden yrityksiä, pääomasijoittajia ja terveydenhuollon teknologiayrityksiä. Palveluksessamme on yli 120 kokenutta osaajaa ja nuorta lahjakkuutta. www.nhg.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Tiedote/kutsu: Porttiteoriasta realismiin eli faktaa ja fiktiota päihteistä ja niiden käytöstä - Huumeet puhuttavat Helsingin Kontulan Asunnottomien yössä16.10.2019 09:41:06 EESTKutsu

Kontulan ostoskeskuksessa Helsingissä keskustellaan Asunnottomien yönä torstaina 17.10.2019 päihteistä ja niiden käytöstä. Porttiteoriasta realismiin -keskustelutilaisuudessa pohditaan kuinka yhteiselo kaupunkilaisten – asukkaiden, toimijoiden, yrittäjien ja päihteitä käyttävien välillä voisi sujua lähiössä entistä paremmin. Tarkoituksena on avata keskustelu eri näkökulmista käsin – naisnäkökulmaa unohtamatta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme