Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Nuorten tekemä reseptikirja valmistuu lapsen oikeuksien viikolla

Jaa

Nuoret ovat kokanneet ja kuvanneet ruokia Yhden Vanhemman Perheiden Liiton ja Marttojen yhteisillä ruokaklubeilla viime vuodesta alkaen pääkaupunkiseudulla, Turussa, Oulussa ja Kajaanissa. Nyt resepteistä ja kuvista on valmistunut makunystyröitä ja silmiä kutkuttava VeNyvän vinkit kokkaukseen -kirja. Nuoret kokit kannustavat kirjalla muita nuoria tekemään ruokaa ja leipomaan yhdessä perheen ja kavereiden kanssa.

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton koordinoimassa VeNyvä-hankkeessa 12–17-vuotiaat nuoret ja heidän vanhempansa ovat Marttojen kotitalousasiantuntijoiden ohjauksessa loihtineet monipuolisia ruokia papukeitosta kalanigireihin ja piparismoothieen. Kirjasta suussa sulavat reseptit löytyvät energiaa antavien arkiruokien, maailman makupalojen ja juhlatuulella -osioiden alta. Ruokaklubeilla ja kirjaa tehdessä on opittu monenlaisia asioita.

  • Nyt osaan käsitellä kalaa, mihin en ollut aiemmin edes koskenut, kertoo turkulainen nuori.

Nuoret ovat lisäksi klubeilla opiskelleet ruokavalokuvausta ammattivalokuvaajien kanssa ja kuvanneet reseptikirjan kuvat. Kirjasta löytyykin ohjeet, joiden avulla onnistuu ottamaan houkuttelevia kuvia ruoka-annoksista ja niiden tekemisestä.

  • Ruokaa kuvatessa kannattaa ensin miettiä idea ja sitä kuvaava tunnelma. Sen jälkeen voi sommitella ruoan ja mahdolliset muut kuvassa näkyvät asiat haluttuun tunnelmaan sopiviksi, kertoo Marttaliiton hankekoordinaattori Hanna Viita ja jatkaa innoissaan:

  • Kirjan kuvat ovat taidolla aseteltuja, värikkäitä ja tunnelmallisia.

Maistuvia ruokia ja taidokkaita kuvia tärkeämpää ruokaklubeilla on kuitenkin ollut yhdessä tekeminen.

  • Olen oppinut työskentelemään yhdessä toisten kanssa, pohtii nuori, joka on osallistunut nuorten Elastic chef -ruokaklubiin Oulussa.

Myös nuoren ja vanhemman yhteisillä Elastic family -ruokaklubeilla yhdessäolo on noussut päärooliin.

  • Ruokaklubilla on saanut viettää laatuaikaa tyttären kanssa. On erilaista, kun saa olla hetken yhden lapsen kanssa kaksistaan, iloitsee äiti Kajaanin ruokaklubilta.

Kokkaillessa ja yhteisen ruokapöydän tai piknikviltin ääressä syntyy myös muistoja. Reseptikirjasta löytyykin ruokaklubeilla kehitetyt ruokatarina-tehtävät, joiden avulla voidaan yhdessä muistella esimerkiksi perheen mieleenpainuvimpia ruokahetkiä ja miettiä, millaisia yhteisiä tarinoita halutaan kokata tulevaisuudessa.

 

 
Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankepäällikkö Terhi Rapeli, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, p. 040 106 3421, terhi.rapeli@yvpl.fi
Hankekoordinaattori Hanna Viita, Marttaliitto, p. 050 339 0494, hanna.viita@martat.fi

www.yvpl.fi/venyva
www.marttaliitto/venyva
Facebook @venyvahanke
Instagram @venyva

Tietoja julkaisijasta

Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Yhden vanhemman perheiden liitto ry
Paciuksenkatu 19 (Allergiatalo)
00270 HELSINKI

http://www.yvpl.fi

Yhden Vanhemman Perheiden Liiton koordinoima VeNyvä-hanke järjestää valtakunnallista vertais- ja vapaa-ajantoimintaa vanhempien eron kokeneille ja muille yhden vanhemman perheiden nuorille ja heidän vanhemmilleen. Ruokaklubit ovat osa VeNyvä-toimintaa. Klubeilla opitaan ruoanlaittoa ja muita arjen taitoja, ruokakuvausta ja vuorovaikutustaitoja sekä saadaan onnistumisen, osallisuuden ja vertaisuuden kokemuksia.


Ruokaklubeja ohjaavat marttapiirien kotitalousasiantuntijat. Ruokaklubiyhteistyössä mukana ovat Marttaliitto, Uudenmaan Martat, Lounais-Suomen Martat, Pohjois-Pohjanmaan Martat ja Kainuun Martat sekä Turun seudun yksinhuoltajat, Oulun seudun yhden vanhemman perheet, Kainuun yksin- ja yhteishuoltajat ja Kaapatut Lapset ry.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yhden vanhemman perheiden liitto ry

Kysy erosta maksutta ja anonyymisti ma klo 10-11 ja klo 21-2211.5.2020 09:19:48 EESTTiedote

Eron alla mielessä risteilee liuta kysymyksiä. Älä mieti, vaan kysy maksutta ja anonyymisti Vanhempien eron ABC-chatin asiantuntijalta. maanantaiaamuisin klo 10-11 klikkaamalla tästä: https://www.hyvakysymys.fi/paivystyschatti/vanhempien-eron-abc-chat/ ja maanantai-iltaisin klo 21-22 klikkaamalla tästä: https://www.apuaeroon.fi/apuaeroon-chat Yhden Vanhemman Perheiden Liiton eroasiantuntijat vastaavat kysymyksiisi. Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry yhteistyössä Väestöliiton Hyvä kysymys! Kun elämä askarruttaa – hankkeen ja Ensi- ja turvakotien liiton ja järjestöjen apuaeroon.fi -sivuston kanssa. YhteisVoimin Paremapaan Lapsuuteen!

Äitienpäivän kotiruokaklubilla iloa poikkeusarkeen Yhden vanhemman perheiden ruokaklubit yhdistävät nuorta ja vanhempaa5.5.2020 13:19:05 EESTTiedote

Äitienpäivään valmistautuminen ja juhliminen on parhaimmillaan koko perheen juttu. Tällä viikolla kokkaillaan yli 120 perheessä äitienpäiväherkkuja Yhden Vanhemman perheiden Liiton ja Marttojen järjestämissä ruokaklubeissa poikkeuksellisesti kotona. Suolaiset letut, marjapiirakka ja ruusunmarjateejuoma tuovat yhteistä kivaa tekemistä ja iloa perheille. Perheet ovat jo kokanneet vappuna ja tulossa on vielä kesän juhlat -ruokaklubi.

Mietitkö eroa? - tietoa on tarjolla anonyymisti ja maksutta4.5.2020 20:53:18 EESTTiedote

Avasimme huhtikuussa maanantai-aamuisin klo 10-11 päivystävän Vanhempien eron ABC-infon. Tänään aukeaa myös maanantai ilta-chat klo 21-22. Voit kysyä asiantuntijalta maksutta ja anonyymisti mitä tarkoitetaan lapsen huollolla, tapaamisilla ja elatuksella. Miten yksinhuolto eroaa yhteishuollosta, miten lapsen elatusapu lasketaan? Entä milloin lapsella on oikeus elatustukeen? Onko lapsen ja etävanhemman tapaamisilla minimimäärä? Kun tiedät mitä näillä termeillä tarkoitetaan, pystyt järjestämään oman erosi juuri sinun lapsen edun mukaisella tavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme