Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nuorten työssäoppimisen turvallisuus pääosin hyvällä tolalla

Jaa
Suomessa on eri työpaikoilla runsaslukuinen määrä opiskelijoita työssä oppimassa. Myös vaarallisissa töissä. Työsuojeluviranomaiset ovat viimeisen parin vuoden aikana opastaneet ja valvoneet tehostetusti oppilaitoksia työturvallisuudessa. ”Olemme pyrkineet tukemaan erityisesti sitä, että työssäoppimisessa hallittaisiin työtapaturmien torjunta, fyysinen kuormitus sekä kemiallisten- ja biologisten tekijöiden riskit”, sanoo ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Vuosina 2020–2022 työsuojeluviranomaiset tekivät reilut 200 opastavaa tarkastusta eri oppilaitoksiin ympäri maata. Työsuojelutarkastukset kohdistettiin erityisesti vaarallisia töitä alle 18-vuotiailla teettäviin oppilaitoksiin.

”Selvitimme, miten oppilaitos varmistaa työssäoppimisen turvallisuuden. Useat työpaikat kokivat, että yhteistyö oppilaitoksen kanssa oli ollut puutteellista. Esimerkiksi nuoren ohjaaja oli vain käväissyt pikapikaa nuoren asioissa työpaikalla”, kertoo Jan Mikkonen.

Sen sijaan työpaikalla nuoren perehdys ja ohjaaminen olivat pääosin asiallista ja turvallisuudesta oli huolehdittu. ”Nuorille ohjattiin tehtäviä, joihin heillä oli kypsyyttä ja valmiuksia. Esimerkiksi rakennustyömaalla nuorelle ei annettu hommia, jotka olisivat olleet hänelle liian haastavia tai vaarallisia”, ylitarkastaja Jan Mikkonen toteaa.

Työsuojeluviranomaiset antavat kiitosta työpaikkojen pääosin vastuulliselle otteelle. Työpaikoilla oli nimetty opiskelijoille ohjaajat, nuoria valvottiin eikä jätetty yksin.  ”Nuorten pitää saada harjoittelusta oppia. He voivat mainiosti tehdä myös vaarallisia töitä, kunhan se on työpaikalla toteutettu hallitusti”, painottaa ylitarkastaja Jan Mikkonen.

Valvonnan yhteydessä saadun palautteen perusteella työpaikat toivovat enemmän yhteistyötä koulun kanssa. ”Oppilaan osaamistaso olisi hyvä varmistaa ennen harjoittelua niin, että oppilaan työssä tarvittavien tiedot ja taidot olisivat riittävät”.

Alle 18-vuotiaalle nuorelle vaarallisen työn aloittamisesta on tehtävä ilmoitus työsuojeluviranomaiselle. Ilmoituksen tekovastuu koulutuksen järjestäjällä yhdessä työnantajan kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Jan Mikkonen, p. 0295 018 163, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojeluviranomaisten työssä oppimisen turvallisuuden hanke

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket



Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ändringarna i diskrimineringslagen träder i kraft 1.6.2023 – vad förändras gällande arbetslivet?7.6.2023 07:59:52 EEST | Tiedote

Syftet med diskrimineringslagen som trädde i kraft 2015 är att främja likabehandling och förebygga diskriminering. Den delreform av lagen som träder i kraft den 1 juni 2023 förtydligar arbetsgivarens skyldigheter i fråga om främjandet av likabehandling och likabehandlingsplaneringen. Bestämmelserna preciseras också i fråga om trakasserier som kränker människovärdet och rimliga anpassningar av arbetstagare med funktionsnedsättning. Rättsskyddet för personer som upplevt diskriminering förbättras när främjandet av likabehandling och förbudet mot diskriminering i fortsättningen övervakas av både regionförvaltningsverkens ansvarsområden för arbetarskyddet, dvs. arbetarskyddsmyndigheterna, och diskrimineringsombudsmannen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme