Jyväskylän yliopisto

Nuortenlehden Instagram-tili osallistaa, jakaa tietoa ja tarjoaa vertaistukea

Jaa
Nuortenlehden sosiaalinen media tarjoaa toimituksille monia tapoja osallistaa ja aktivoida nuoria. Nuoria aktivoiviksi julkaisustrategioiksi Instagramissa osoittautuivat erityisesti kilpailut ja gallupit, nuorten elämää lähellä olevat sekä yhteiskunnalliset ja tunteita herättävät aiheet, aiheiden positiivinen käsittely sekä mahdollisuus nopeaan osallistumiseen emojeilla ja tageilla.
Nuorten kiinnostuksen laaja-alaisuus yllätti tutkijat.
Nuorten kiinnostuksen laaja-alaisuus yllätti tutkijat.

Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen ja kauppakorkeakoulun yhteistutkimuksessa analysoitiin noin vuoden ajanjaksolta (1.1.2019-20.1.2020) 281 toimituksen tekemää julkaisupostausta siitä näkökulmasta, millaiset julkaisustrategiat saavat nuoret klikkaamaan tykkäyksiä ja kommentoimaan.

Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa #Agentit – Nuorten toimijuus sosiaalisessa mediassa -hanketta, jossa tutustuttiin erityisesti tytöille ja nuorille naisille suunnatun Demi-nuortenlehden Instagram-julkaisuaineistoon.

Tutkimuksessa todettiin, että Demin kaltaiset (printtinä ilmestyvät) nuortenlehdet voivat muodostaa sosiaalisen median palveluissa yleisöyhteisön, jossa toimittajat pääsevät vuorovaikutukseen nuorten lukijoidensa kanssa ja lukijat voivat olla kontaktissa toisiinsa. Yleisöyhteisö voi luoda syvemmän yhteyden lukijoiden ja toimituksen välille, tuottaa toimitukselle arvokasta tietoa nuorten intresseistä ja tarjota nuorille tietoa tärkeistä aiheista.

Tarinat ja yhteiskunnalliset aiheet kiinnostivat

Tutkimuksessa havaittiin, että lehden Instagramissa nuoret osoittivat kannatusta tykkäyksillä erityisesti heidän elämäänsä lähellä oleviin informatiivisiin ja tunteita herättäviin aiheisiin, kuten kiusaaminen ja mielenterveys.

Myös yhteiskunnalliset aiheet, kuten ihmisten ja eläinten oikeudet sekä politiikka saivat tykkäyksiä ja kommentteja. Suositut julkaisut käsittelivät uutisia, tietoa ja tarinoita nuorten maailmasta, erityisesti nuorten naisten näkökulmasta, kuten aborttilaista tai seksuaalisesta häirinnästä.

Kilpailut ja gallupit olivat suosittuja

Nuoret eivät erityisesti aktivoituneet lehden printtinumeroiden tai muun sisällön mainostamisesta eivätkä viihteestä ja julkkiksista. Sen sijaan hauskat, nopeasti vastattavat kilpailut ja gallupit olivat nuorten mieleen.

Vaativat kampanjat, joihin pitäisi osallistua tekstivastauksilla tai muuten aikaa ja resursseja vaativilla teoilla eivät osallistaneet nuoria sosiaalisen median nopeassa viestintäkulttuurissa. Positiivinen lähestyminen käsiteltäviin teemoihin oli omiaan tuottamaan tunneperäistä osallistumista eli tykkäyksiä, emojikommentteja ja tageja.

Osallistumisen laaja-alaisuus yllätti

– Oli mielenkiintoista huomata, miten laajoista asioista nuoret ovat kiinnostuneita nuortenlehden Instagram-sivulla, ja kuinka he osoittavat kannatusta ja vertaistukea toisilleen kiusaamisesta keho-ongelmiin ja itsensä hyväksymiseen, tutkijatohtori Niina Sormanen toteaa.

– Vaikka olisi voinut kuvitella viihteen ja julkkisten herättävän nuorten kiinnostuksen, aiheet olivatkin paljolti yhteiskunnallisia. Kuitenkin esimerkiksi se, että nuoria huolestuttava ilmastonmuutos ei herättänyt tässä yhteydessä nuorten mielenkiintoa, vaatii lisää tutkimusta, hän jatkaa.

Vaikka Demi-nuortenlehti ja sen sosiaalisen median kanavat lopetettiin alkukeväästä 2021, oli lehden Instagram-sivulla 30151 seuraajaa vielä vuoden 2020 alussa. Tutkimuksen tulokset voivat täten antaa kaikille nuoria yleisöjä tavoitteleville tahoille vinkkejä siitä, miten luoda sosiaalisen median yleisöyhteisö ja mitkä strategiat aktivoivat ja osallistavat nuoria alustoilla, kuten nuorten suosimassa Instagramissa.

Tutkimusjulkaisu:
Niina Sormanen, Hanna Reinikainen & Terhi-Anna Wilska (2022): Strategies of Eliciting Young People’s Affective and Quick Participation in a Youth Magazine’s Instagram Community, Journalism Practice (ahead of print). https://doi.org/10.1080/17512786.2021.2016070

 

Lisätietoja:
Niina Sormanen, tutkijatohtori, niina.e.sormanen@jyu.fi, 040-1882945

Terhi-Anna Wilska, professori, tutkimushankkeen johtaja terhi-anna.wilska@jyu.fi, 040-8054201

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nuorten kiinnostuksen laaja-alaisuus yllätti tutkijat.
Nuorten kiinnostuksen laaja-alaisuus yllätti tutkijat.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye