Nuoruusiän masennus voi ennakoida päihdeongelman kehittymistä

Jaa
Varhaisnuoruuden masennuksella on selvä yhteys myöhemmin kehittyvään päihteiden käyttöön, osoittaa Helsingin yliopistossa 8.1.2010 tarkastettava väitöstutkimus.

LL, psykiatrian erikoislääkäri Elina Sihvola tarkasteli väitöstyössään suomalaisten nuorten varhaista masennusta, muita mielenterveyden häiriöitä sekä päihteiden käyttöä. Tutkimuksen tulokset perustuvat yli 1 800 suomalaisen nuoren haastatteluihin ja seurantakyselyihin 11-vuotiaasta 17,5-vuotiaaksi. Tutkimukseen osallistuneet nuoret ovat mukana suomalaisessa Kaksosten Kehitys ja Terveys -tutkimuksessa, johon on kutsuttu kaikki Suomessa vuosina 1983 – 1987 syntyneet kaksoset ja heidän vanhempansa.

Sihvolan tutkimus osoitti, että nuorten varhaisen masennuksen – sekä vakavan masennuksen että nuorten itsensä haitallisiksi kokemien masennusoireiden – ja varhain alkavan päihteiden käytön välillä on selvä yhteys. Yhteys on havaittavissa myös riippumatta perinnöllisistä tekijöistä ja yhteisestä perheympäristöstä. Varhainen masennus ennusti päivittäistä tupakointia, usein toistuvaa alkoholinkäyttöä ja säännöllistä humalajuomista sekä nuuskan ja huumeiden käyttöä.

”Tulokset viittaavat siihen, että nuoren persoonallisuudella ja kouluympäristöön sekä toverisuhteisiin liittyvillä tekijöillä voi olla merkittävä vaikutus masentuneen nuoren päihteiden käyttöön”, Sihvola sanoo.

Masennuksen yhteydessä nuorilla esiintyi usein myös jokin muu mielenterveyden häiriö, kuten käytöshäiriö tai ahdistuneisuushäiriö. Tytöillä varhaisnuoruuden masennus ennakoi syömishäiriötä.

Sihvolan tutkimus osoitti myös, että tytöillä masennus ja tarkkaavuushäiriö (ADHD) esiintyivät yhdessä useammin kuin pojilla. Nuorten vanhempien ja opettajien arvioimina tutkimukseen osallistuneilla tytöillä esiintyi selvästi poikia vähemmän ADHD-oireita. Tytöillä ne kuitenkin ennustivat alkoholin haitallista käyttöä, alkoholiriippuvuutta sekä huumausaineiden tulevaa käyttöä selvästi merkittävämmin kuin pojilla.

”Jatkossa on tärkeä selvittää, voitaisiinko masennusta ja muita varhain alkavia tai kehityksellisiä mielenterveyden häiriöitä paremmin tunnistamalla ja hoitamalla vaikuttaa päihteidenkäytön kehittymiseen. Näyttää myös siltä, että vakavaa masennusta lievemmätkin masennustilat altistavat päihteidenkäytölle, ja tällä voi olla huomattava kansanterveydellinen merkitys”, Sihvola sanoo.

LL, psykiatrian erikoislääkäri Elina Sihvolan väitöskirja "Early-onset depressive disorders, related mental health disorders and substance use - A prospective, longitudinal study of Finnish twins born 1983-1987" (Masennuksen ja päihteiden käytön yhteys nuoruudessa-seurantatutkimus suomalaisilla kaksosilla)tarkastetaan perjantaina 8.1.2010 kello 12 HYKS:n Psykiatriakeskuksessa, Christian Sibelius-auditoriossa, Välskärinkatu 12.

Väittelijän yhteystiedot:
Puh. 050 352 9072
Sähköposti:
elina.sihvola@helsinki.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye