KIASMA

Nykytaiteen suurnäyttely ARS22 – Eläviä kohtaamisia avautuu peruskorjatussa Kiasmassa perjantaina

Jaa
ARS22 – Eläviä kohtaamisia -näyttely tarkastelee aikamme suuria kysymyksiä ja tarinoita, sekä antaa tilan yhteisille kokemuksille, elämyksille ja yhteisöllisyydelle. Mukana on teoksia 55 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä 26 eri maasta. Näyttely avautuu Nykytaiteen museo Kiasmassa 8. huhtikuuta 2022.

Vuonna 1961 alkanut ARS-näyttelysarja on perinteisesti käsitellyt oman aikansa polttavimpia kysymyksiä. Sarjan kymmenes näyttely ARS22 – Eläviä kohtaamisia käsittelee yhteiskunnallista pirstoutumista, joka vaarantaa elämän maapallolla.

ARS22 luo kokonaisuuden, joka tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja pohtia nykykulttuurin irrallisuutta, eristyneisyyttä ja toivottomuutta. Samalla se tekee näkyväksi yksilön ja yhteisön kuvastojen keskinäisen riippuvuuden. Näyttely ottaa muodokseen kohtaamisen, jonka keskiössä on planeettamme elämän intiimi, monimuotoinen, jaettu ja dynaaminen rakenne. Samalla näyttely heijastaa tulevaisuuteen unelmia, epäilyksiä ja toiveita.

“Lähtiessämme suunnittelemaan tätä näyttelyä kesällä 2019, emme voineet edes kuvitella minkälaiseen äkisti muuttuneeseen todellisuuteen se asettuu. Näyttelyn teemat yhdessä elämisestä, kohtaamisen mahdollisuudesta polarisoituneessa yhteiskunnallisessa keskustelussa ja kerronnan tavoista ovatkin saaneet lisäpontta nykyisistä, yhtä aikaa koko ihmiskuntaa ja luontoa yhdistävistä haasteista”, sanoo museonjohtaja ja näyttelyn kuraattori Leevi Haapala.

Esityksiä ja tilaustöitä.

Näyttelyssä on esillä kattavasti ajankohtaisia kansainvälisillä nykytaiteen areenoilla nähtyjä teoksia sekä 15 uutta, ARS22-näyttelyyn tilattua teosta. Esityksiä ja tapahtumallisia teoksia nähdään Kiasma-teatterin lisäksi myös näyttelytiloissa. Live-taiteen ja osallistavien teosten lisäksi näyttelyssä on mukana kattavasti eri taidemuotoja – maalauksia, valokuvia, veistoksia, installaatioita ja liikkuvaa kuvaa. Eri sukupolvien taiteilijoiden teokset tarjoavat laajan katsauksen nykytaiteeseen. Mukana on ensimmäistä kertaa myös teoksia aiemmista ARS-näyttelyistä.

ARS22-näyttely huipentuu elokuussa liettualaisen osallistavan oopperaperformanssin Sun & Sea esittämiseen Merikaapelihallissa kolmen viikon ajan. Ilmastokriisiä kommentoiva immersiivinen teos palkittiin Venetsian biennaalissa 2019 Kultaisella leijonalla. Teos toteutetaan yhteistyössä Helsingin Juhlaviikkojen kanssa Jane ja Aatos Erkko säätiön tuella.

Näyttelyn kuratoinnista vastaavat museonjohtaja Leevi Haapala ja näyttelyintendentti João Laia yhdessä Kiasman kuraattoritiimin kanssa. Kuraattoritiimiin kuuluvat Saara Hacklin, Kati Kivinen, Patrik Nyberg, Piia Oksanen, Satu Oksanen, Jonna Strandberg sekä Jari-Pekka Vanhala.

ARS22-julkaisu avaa yhteisöllisyyden, kertomusten ja elävien kohtaamisten teemoja nykytaiteessa. Kirja esittelee kaikki Nykytaiteen museo Kiasman näyttelyn 55 taiteilijaa tekstein ja kuvin sekä sisältää esseet näyttelyn kuraattoreilta ja neljältä eri alan tutkijalta. Kirjoittajia ovat museonjohtaja Leevi Haapala; intendentti João Laia; filosofian ja kulttuurintutkimuksen professori Byung-Chul Han; professori emeriitta Donna J Haraway; psykologi, teoreetikko ja taiteilija Grada Kilomba sekä filosofi, kirjailija, kuraattori ja sukupuolen ja seksuaalipolitiikan tutkija Paul B. Preciado.

Näyttelyn tunnuksen on suunnitellut SEK/Osasto. Näyttelyarkkitehtuuriin kuuluvat istuskelu- ja kohtaamispaikat Kiasman eri kerroksissa ovat Eliisa Korpijärven ja Lauri Johanssonin suunnittelemia. 

Taiteilijat: Marina Abramović & Ulay; Marja Ahti, Jenni Kalliokuju & Essi Kausalainen*; Jevgeni Antufjev; Farah Al Qasimi; Alexandra Bachzetsis*; Francis Bacon; Alex Baczynski-Jenkins*; Lewis Baltz; Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė & Lina Lapelytė*; Sol Calero; Pia Camil; Jimmie Durham; Annika Eriksson; Anna Estarriola; Cyprien Gaillard; Sheela Gowda; D Harding; Kholod Hawash; Tehching Hsieh; Donna Huanca; Anna Maria Häkkinen, Erno Aaltonen & Saara Töyrylä*; Ima Idouzee*; Arthur Jafa; Kimmo Kaivanto; Samson Kambalu; Alex Katz; Mira Kautto, Roy Boswell & Ella Skoikka*; Grada Kilomba; Eva Kot’átková; Vojtěch Kovařík; Essi Kuokkanen; Danutė Kvietkevičiūtė; Mervi Kytösalmi-Buhl; Juha Pekka Matias Laakkonen; Dafna Maimon*; Luís Lázaro Matos; Joar Nango; Mikko Niemistö*; Tuan Andrew Nguyen; Frida Orupabo; Amanda Piña*; Howardena Pindell; Alexandra Pirici*; Laure Prouvost; Anni Puolakka; Michael Rakowitz, Michele Rizzo*; Pia Maria Roll, Hanan Benammar & Sara Baban*; SERAFINE1369*; Slavs and Tatars; Joel Slotte; Jenna Sutela; Andra Ursuţa; David Wojnarowicz; Lynette Yiadom-Boakye.*esitys

Näyttelyä ovat tukeneet: Jane ja Aatos Erkon Säätiö; AVEK - Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus; Bildmuseet, Umeå; Helsingin Juhlaviikot; ifa - Institut für Auslandsbeziehungen, Berlin; Ministry of Culture, Republic of China (Taiwan); OCA Office for Contemporary Art Norway, Oslo; Saastamoisen säätiö; Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto; British Embassy, Helsinki; La Casa Encendida, Madrid; Embassy of Lithuania, Helsinki; Embassy of Mexico, Helsinki; Embassy of Norway, Helsinki; Embassy of Portugal, Helsinki; Helsingin kaupunki, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala; Institut français de Finlande, Helsinki; Koiviston auto, Lahti; Kunsthall Trondheim; U.S. Embassy, Helsinki.
Lainaajat: Lithuanian National Museum of Art, Vilnius; Sara Hildénin taidemuseo, Tampere; Suomen lasimuseo, Riihimäki

ARS22 - Eläviä kohtaamisia Kiasmassa 8.4.-16.10.2022 

LISÄTIETOA MEDIALLE

Lehdistökuvat: www.kiasma.fi/press

Reetta Haarajoki, 0294 500 631, reetta.haarajoki@kiasma.fi ja Piia Laita, 0294 500 507, piia.laita@kiasma.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Keskustelu Kiasman ja työnseisaukseen osallistuvien taiteilijoiden välillä jatkuu hyvässä hengessä17.12.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Taiteilijoiden työnseisaus, jossa he pidättäytyvät yhteistyöstä Kiasman kanssa, on jatkunut kaksi viikkoa. Kiasma ja työnseisaukseen osallistuvat taiteilijat käyvät keskustelua tilanteen ratkaisemiseksi. Molemmilla osapuolilla on halu päästä jatkamaan yhdessä työskentelyä mahdollisimman pian. Kiasma tunnistaa taiteilijoiden tavoitteen luoda taidekentälle eettisiä pelisääntöjä yksityisen rahoituksen läpinäkyvyyteen ja rahoituksen alkuperään. Suhtaudumme avoimesti ajatukseen olla mukana käynnistämässä laajempaa keskustelua taiteen rahoituksesta ja taidetoimijoiden eettisistä säännöistä. Kiasman tavoitteena on rakentaa laaja-alaista yhteiskunnallista keskustelua ohjelmistonsa kautta sekä toimia kohtaamispaikkana, jossa erilaiset äänet tulevat kuulluiksi ja toimijat voivat käsitellä turvallisesti myös vaikeita asioita. Työnseisaus ja sen tavoitteet ovat saaneet runsaasti huomiota julkisuudessa. Työnseisauksen on oletettu olevan antisemitistisesti motivoitunut. Kiasman ja taiteilijoiden väl

Kiasman vastine taiteilijoiden vetoomukseen1.12.2022 16:11:43 EET | Tiedote

Ryhmä suomalaisia taiteilijoita on aloittanut työnseisauksen, jonka aikana he pidättäytyvät työskentelemästä Kiasman kanssa niin kauan kuin Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsenenä on Chaim ”Poju” Zabludowicz. Kansallisgallerian vastaus Kiasma Tukisäätiö on itsenäinen säätiö, joka on Kiasmasta ja Kansallisgalleriasta erillinen, riippumaton toimija. Poju Zabludowicz on Kiasma Tukisäätiön hallituksen jäsen. Kansallisgallerialla ei ole päätösvaltaa säätiön hallituksen kokoonpanoon. Säätiö on määritellyt tehtäväkseen Kiasman toiminnan tukemisen. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa teos- ja rahalahjoituksin. Ehdotukset tuettavista kohteista tulevat Kiasmasta. Suomen valtion hallinnoimana toimijana Kansallisgalleria ja sen museot eivät voi osallistua yksityisiin kansalaisiin kohdistuviin boikotteihin. Me osallistumme niihin boikotteihin ja sulkuihin, joihin Suomen valtio on sitoutunut ja meitä ohjaa. Taiteilijat ovat Kiasmalle tärkeitä kumppaneita. Kunnioitamme vetoomuksen tehneiden taiteilijoiden m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme