Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ haluaa opettajien palkat ja työolot kuntoon

Jaa
Opetusalan Ammattijärjestö haluaa saada opetusalan palkat nousuun ja turvata opetustyön houkuttelevuutta myös työoloja kohentamalla. Palkkojen korjaamiseksi tarvitaan puheenjohtaja Olli Luukkaisen mielestä useampivuotinen palkkaohjelma, jonka tavoitteena olisi ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen lähtöpalkan nostaminen 3 000 euroon.

– Opettajan ammatti on yhä suosittu. Opettajankoulutuksen hakijamäärien lasku kertoo kuitenkin opetus- ja kasvatustyön vetovoiman heikkenemisestä. Asiaa on seurattava ja tutkittava vielä tarkemmin, mutta osaltaan kehityskulku kielii siitä, etteivät alan palkkaustaso, työolosuhteet eikä opettajan urakehitys enää houkuta nuoria entiseen tapaan, Olli Luukkainen arvioi.

OAJ:ssä mietitään, miten voidaan turvata pätevien opettajien saanti tulevina vuosina.

– Alan vaatimaton palkkaustaso on kiistaton ongelma. Ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneen, työuransa aloittavan opettajan palkkataso jää alle 3 000 euron. Alan palkkauksessa pitää ottaa paremmin huomioon myös esimiesten lisääntynyt työmäärä ja vastuu.

Luukkainen muistuttaa, että naisvaltainen opetusala on muun julkisen sektorin rinnalla lunastanut osansa kiky-sopimuksesta, joka lisäsi työaikaa ja leikkasi määräaikaisesti lomarahoja.

– Lähestyvällä neuvottelukierroksella haluamme kompensaation kikystä. On tarvetta tarkastella sekä työaikoja että palkkausta, Luukkainen muotoilee.

OAJ haluaa, että myös varhaiskasvatuksen opettajat siirretään opetusalan sopimuksiin. Luukkaisen mielestä ei ole mitenkään perusteltavissa, että varhaiskasvatuksen opettajien palvelussuhteen ehdot määräytyvät yhä eri sopimuksissa kuin muiden opettajien. Tämä on OAJ:n mielestä jäänne ajalta, jolloin varhaiskasvatusta tarjottiin osana kunnan sosiaalipalveluita.

– Varhaiskasvatuksen opettajien palkkaus on eri opettajaryhmien matalin. On kohtuutonta, että sen lisäksi heidän työehdoistaan neuvotellaan eri pöydissä kuin muiden opettajien, hän toteaa.

Kannustimia uralle kaivataan

Olli Luukkainen ehdottaa systemaattista tukea opettajille uran alku- ja loppupäähän ja kaipaa myös opettajan uralle uudenlaisia etenemismahdollisuuksia.

– Opettajalla voisi olla kevennetty työvelvollisuus ensimmäisenä työvuonna.

Luukkaisen mukaan uran loppupuolella opettaja voisi taas käyttää osan työajastaan nuorempien tukeen ja ohjaamiseen, mentorointiin ja tutorointiin.

– Muutoinkin opettajan uraa pitäisi ehkä tarkastella uudelleen, sillä etenemismahdollisuuksia on nykyisellään vähänlaisesti. Nuorempaa sukupolvea vuodesta toiseen varsin samanlaisissa tehtävissä puurtaminen ei välttämättä enää houkuta. Pitäisi olla muitakin portaita ja kannustumia kuin johtajan tai rehtorin tehtävä. Niidenkin vetovoima on suuresta työmäärästä ja kasvaneista vastuista johtuen viime vuosina heikentynyt, Luukkainen pohdiskelee.

OAJ:n jäseniä koskevat työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun 2020. Luukkainen toimii myös Julkisalan neuvottelujärjestö JUKOn puheenjohtajana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ:n kysely: Liian suuret perusopetuksen ryhmäkoot ja oppimisen tuen ongelmat kasautuvat – kehysriihessä on päätettävä koulutuksen pelastusrenkaasta19.3.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteutti jäsenkyselyn sen perusopetuksessa ja lukioissa työskenteleville jäsenille. Kyselyt näyttävät, että ryhmäkoot ovat liian suuria ja oppimisen tuki ei toteudu peruskouluissa. Ongelmat näkyvät myös lukioissa, joiden opiskelijoiden opiskelutaidot ja elämänhallintataidot ovat heikentyneet. OAJ peräänkuuluttaa koulutuksen erityissuojeluksen säilyttämisen tärkeyttä hallituksen kehysriihessä.

OAJ:n kysely: Ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden tuen tarve lisääntynyt ja opettajien kuormitus kasvanut – koulutuksen erityissuojelusta on pidettävä kiinni29.2.2024 00:01:00 EET | Tiedote

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ toteutti jäsenkyselyn sen ammatillisissa oppilaitoksissa työskenteleville jäsenille. Tulokset ovat erittäin huolestuttavia: opettajat kokevat, että opiskelijoiden tuen tarve on kasvanut, opiskeluvalmiudet heikentyneet ja opettamiseen on käytettävissä aiempaa vähemmän aikaa. Ammatillisen koulutuksen opiskelijakohtainen rahoitus on viime vuosikymmenen aikana pienentynyt samaan aikaan, kun työtehtävien määrä on kasvanut.

OAJ: Pääministerin kutsuttava keskeiset liitot koolle neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinamallista9.2.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Ylimääräiseen kokoukseen kokoontunut OAJ:n hallitus keskusteli työmarkkinatilanteesta eilen illalla. OAJ esittää, että työmarkkinakriisin ratkaisemiseksi pääministerin pitää kutsua keskeiset liitot koolle kaksikantaisten neuvottelujen käynnistämiseksi työmarkkinamallista. Järjestön hallituksen mielestä työmarkkinoiden umpisolmu on ratkaistava, mutta juuri nyt ei ole tarkoituksenmukaista järjestää uusia lakkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye