OAJ vaatii 2 miljardin euron palauttamista koulutukseen ja kuntien määrän karsimista
OAJ vaatii, että helmikuussa eduskunnalle annettavassa koulutuspoliittisessa selonteossa eduskuntapuolueet sitoutuvat nostamaan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rahoitusta vähintään 2 miljardilla eurolla sekä kuntien määrän karsimista noin sataan.
Suomen hallitus valmistelee kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen tulevaisuutta käsittelevää selontekoa, joka luotaa aiheita 2030-luvulle, jopa 2040-luvulle saakka.
OAJ vaatii, että eduskuntapuolueet sitoutuvat koulutuspoliittisessa selonteossa neljään periaatteeseen:
1. Kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rahoitus on nostettava maailman huipun edellyttämälle tasolle yli hallituskausien ulottuvalla kasvuohjelmalla
Osaaminen, tutkimus ja koulutus ovat Suomen tärkeimpiä kilpailukykytekijöitä. Niiden rahoituksessa Suomi on silti jäänyt jälkeen, kun verrataan muihin Pohjoismaihin. Siksi OAJ vaatii vähintään 2010-luvulla tehtyjen 2 miljardin leikkausten suuruista tasonnostoa koulutuksen rahoitukseen.
– Ilman kunnollista sitoutumista resurssien kasvuun, ei juhlapuheissakaan voida hehkuttaa maailman osaavinta kansakuntaa. Nyt olisi mahdollisuus sitoutua tavoitteeseen osaavimmasta kansakunnasta myös tekojen tasolla, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.
2. Koulutuksen laatua on säädeltävä entistä tiukemmin, kun koulutuksen järjestämistapoja uusitaan
Oppijamäärät vähenevät Suomessa merkittävästi johtuen niin ikäluokkien pienenemisestä kuin maan sisäisestä muuttoliikkeestäkin. Siitä huolimatta riittävän tasa-arvoiset koulutusmahdollisuudet on tarjottava kaikille koko maassa. Uudet tavat järjestää koulutusta vaativat myös entistä tiukempaa koulutuksen laadun säätelyä. OAJ vaatii, että kaikille koulutusasteille säädetään sitovat laatukriteerit.
– On selvää, että väestön muutos edellyttää myös uusia koulutuksen järjestämisen tapoja. Kun järjestämistavat muuttuvat, on yhä tärkeämpää, että päättäjät sitoutuvat säädöksillä turvaamaan koulutuksen laadun. Tärkein kasvatuksen ja koulutuksen laatutekijä on tietysti osaava opettaja ja hänen mahdollisuutensa tiiviiseen vuorovaikutukseen oppijan kanssa, Luukkainen korostaa.
3. Laadukkaan koulutuksen ylläpito vaatii riittävän kokoisia kuntia
Kuntaperusteinen, julkisrahoitteinen ja maksuton varhaiskasvatus ja koulutus ovat suomalaisen koulutusjärjestelmän perusta. Sivistyspalvelut ovat kunnan merkittävin tehtävä, kun sote-palvelut siirtyvät pois kunnilta. Ellei kunnan väestöpohja riitä koulun ylläpitoon, kuntarakennetta on OAJ:n mielestä tiivistettävä. Jotta kunta voi järjestää laadukasta perusopetusta vuosiluokille 1–9, kunnassa on oltava vähintään 10 000 asukasta, mikä tarkoittaisi kuntien määrän karsimista noin sataan. Laadukkaan toisen asteen koulutuksen järjestäminen edellyttää vielä tätäkin suurempaa väestönpohjaa.
– Kunnan on ennen kaikkea selviydyttävä tärkeimmästä tehtävästään, laadukkaan kasvatuksen ja koulutuksen järjestämisestä. Ellei näin ole, on pakko kysyä, tarvitaanko sellaista kuntaakaan, Luukkainen kyseenalaistaa.
4. Osaamisen kehittäminen jatkuu läpi koko elämän
Osaamista on kehitettävä jatkuvasti läpi elämän, kun työelämä ja osaamisvaatimukset muuttuvat. Osaamisen kehittäminen ei OAJ:n näkemyksen mukaan välttämättä vaadi koko tutkintoa, vaan esimerkiksi tietyn osaamiskokonaisuuden suorittamista. Välttämätöntä kuitenkin on, että pohjalla on kokonainen tutkinto.
– Myös vapaan sivistystyön tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet on hyödynnettävä osana jatkuvaa osaamisen kehittämistä, Luukkainen toteaa.
Suomi pärjää tulevaisuudessa osaamisella, tiedolla, taidolla ja tutkimuksella
Ikäluokkien pienenemisestä ja muuttoliikkeestä johtuvat väestömuutokset vaikuttavat koko yhteiskunnan lisäksi myös koulutuksen järjestämiseen, niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Myös työelämän muutokset ja teknologian kehitys uudistavat jatkuvasti osaamisvaatimuksia ja edellyttävät jatkuvaa kouluttautumista läpi elämän.
– OAJ on vaatinut tällaista pitkän tähtäimen linjanvetoa jo vuosien ajan, koska koulutuspolitiikassa tarvitaan pitkäjänteisyyttä nopeiden suunnanmuutosten ja poukkoilevan kehittämisen sijaan, Luukkainen huomauttaa.
– Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta on selvää, että Suomen kilpailukyky pohjautuu korkean tason osaamiseen, tietoon, taitoon ja tutkimukseen.
Koulutuspoliittinen selonteko annetaan eduskunnalle ensi helmikuussa. Sitä valmistellaan parlamentaarisesti, mikä mahdollistaa yli hallituskausien ulottuvan sitoutumisen koulutuspolitiikan kehittämiseen.
Liitteenä OAJ:n kannanotto koulutuspoliittiseen selontekoon.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli LuukkainenPuheenjohtaja
Puh:+358 500 652 872olli.luukkainen@oaj.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
OAJ vaatii Pyhäjärven kaupunkia luopumaan törkylomautusaikeista12.11.2020 08:00:00 EET | Tiedote
OAJ vetoaa Pyhäjärven kaupunkiin, jotta se luopuisi opetushenkilöstön lomautusaikeista 2021. Pohjoispohjalainen lähes 5 000 asukkaan Pyhäjärvi aikoo lomauttaa opetushenkilöstön harvinaisen räikeällä tavalla. Opettajille aiheutuva taloudellinen haitta koituu mahdollisimman suureksi, sillä opettajat menettäisivät 10 päivän palkan saamatta lainkaan päivärahaa lomautuspäiviltä.
Ennakkotieto toimituksille: Puoluejohtajat kohtaavat OAJ:n koulutuskeskustelussa 30.1. Educa verkossa -tapahtumassa11.11.2020 15:30:00 EET | Tiedote
Puoluepuheenjohtajat kohtaavat OAJ:n järjestämässä kuntavaaliaiheisessa paneelissa lauantaina 30.1.2021 klo 11.30-13. Suuri koulutuskeskustelu käydään paikan päällä Messukeskuksessa. Koulutuskeskustelu huipentaa opetusalan Educa verkossa -tapahtuman, joka järjestetään koronan vuoksi netin välityksellä.
OAJ vaatii THL:ltä vastauksia – Opetuksen arki pitää ottaa huomioon koronaohjeissa11.11.2020 13:00:00 EET | Tiedote
OAJ haluaa, että THL selkiyttää ohjeitaan epidemian hoitamisesta. Mahdollisimman pikaiset ja yksiselitteiset ohjeet päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin ovat tarpeen, jotta niissä pystytään parhailla mahdollisilla tavoilla suojelemaan oppilaita ja henkilökuntaa koronatartunnalta ja estämään siten myös jatkotartuntoja.
Maailman parasta opetusta – jos kuntapäättäjät niin haluavat5.10.2020 08:45:00 EEST | Tiedote
Maailman opettajien päivänä 5.10. juhlitaan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen ammattilaisia. Päivän kansainvälinen teema on ”Opettajat ovat kehityksen johdossa”. OAJ julkistaa samana päivänä tavoitteensa ensi kevään kuntavaaleihin.
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen: Kuntatalous ei voi sanella lasten oikeutta koulutukseen17.9.2020 11:45:13 EEST | Tiedote
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on tyytyväinen hallituksen kuntataloutta tukeviin budjettipäätöksiin. Marinin hallitus ilmoitti eilen, että se paikkaa koronan kolhimaa kuntataloutta 1,45 miljardilla eurolla.
Ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit turvattava budjettiriihessä10.9.2020 10:40:00 EEST | Tiedote
OAJ edellyttää, että hallitus turvaa ammatillisen koulutuksen opettajaresurssit hallitusohjelman mukaisesti. Hallitus neuvottelee ensi vuoden talousarvioesityksestä 14.–16.9.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme