OAJ vaatii THL:ltä vastauksia – Opetuksen arki pitää ottaa huomioon koronaohjeissa
OAJ haluaa, että THL selkiyttää ohjeitaan epidemian hoitamisesta. Mahdollisimman pikaiset ja yksiselitteiset ohjeet päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin ovat tarpeen, jotta niissä pystytään parhailla mahdollisilla tavoilla suojelemaan oppilaita ja henkilökuntaa koronatartunnalta ja estämään siten myös jatkotartuntoja.
OAJ pitää viranomaisten nykyisiä ohjeita koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä edelleenkin puutteellisina ja sekavina. OAJ vaatii ensisijaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ratkaisua tilanteeseen.
– THL on koronaepidemian ehkäisyn asiantuntija, jonka ohjeita kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa joudutaan noudattamaan. Nyt ohjeissa ei kuitenkaan riittävästi oteta huomioon opetuksen arkea, ja tämä aiheuttaa opetusalalla suurta epätietoisuutta. Siksi on korkea aika, että THL päivittää ohjeitaan ja huomioi niissä opettajien ja oppijoiden turvallisuuden, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoo.
Epätietoisuus ja epävarmuus kuormittavat opettajia
OAJ on tarjonnut asiantuntemustaan terveysviranomaisten käyttöön useasti, koska THL:lla ei ole kokemusta koulujen arjesta.
– Syyslukukautta on takana jo useampi kuukausi, ja olemme viimeksi tällä viikolla vieneet terveysviranomaisille viestiä sekä kouluihin ja päiväkoteihin kohdistuneesta paineesta että yhteistyömahdollisuudesta, mutta juuri mitään muutosta ei valitettavasti ohjeistuksessa näytä tapahtuvan. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ovat selvitysten mukaan kuormittaneet opettajia muita aloja enemmän. Kuormitusta lisää jatkuva epätietoisuus ja epävarmuus, ja siksi riittävän täsmällisillä ohjeilla on nyt kiire, Luukkainen sanoo.
Osassa maata koronatilanne on nyt rauhallinen. Olosuhteet kuitenkin vaihtelevat alueittain ja paikkakunnittain, ja tilanne voi muuttua nopeastikin. Siksi OAJ haluaa, että viranomaiset toimivat nyt eivätkä vasta, jos tilanne yhtäkkiä muuttuu synkemmäksi.
Yksi esimerkki THL:n ohjeistusten epäselvyydestä koskee maskisuosituksia, joissa puhutaan vain ikärajoista.
– Jos luokassa vaikkapa puolet on täyttänyt 13 ja toinen puoli on vielä 12, niin käyttääkö vain puolet maskeja? Lisäksi on pääteltävä, ettei maskisuositus koske nuorempia lapsia. Opetus on jatkunut läpi korona-ajan, ja siksi viranomaisten pitää ottaa huomioon ohjeistuksissaan tällaiset käytännön kysymykset ja ohjeistaa niistä selkeästi, Luukkainen sanoo.
Lisäksi ohjeistuksissa puhutaan usein julkisista tiloista ja työpaikoista, mutta epäselväksi jää, tarkoitetaanko näillä myös kouluja ja päiväkoteja.
Virallisilla ohjeilla helpotusta kouluarkeen
OAJ:n ja THL:n välinen viestinvaihto maskien käytöstä kouluissa on ollut esillä julkisuudessakin. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on käyty keskustelua puheenjohtaja Luukkaisen allekirjoittamasta OAJ:n jäsenkirjeestä, jossa todetaan, että THL:n mukaan 90 prosenttia suomalaisista käyttää maskia väärin.
– Prosenttiluvun esitti THL:n edustaja korkean tason epävirallisessa asiantuntijapalaverissa, jossa keskusteltiin maskien suojaavuudesta. Jälkikäteen ajateltuna prosenttiluku olisi voinut olla hyvä jättää kirjoittamatta, koska se on vienyt huomiota pääasiasta. Siitä, että virallisten ohjeiden pitää helpottaa opetuksen turvallista järjestämistä eikä vaikeuttaa sitä, Luukkainen toteaa.
5 kysymystä – esimerkiksi näihin OAJ vaatii vastausta
OAJ:n hallitus käsittelee koronatilannetta kokouksessaan ensi viikolla. Tarkoitus on tehdä jatkolinjauksia järjestön kannoista. Aihe on esillä myös ensi viikolla kokoontuvan järjestön valtuuston keskusteluissa.
Muun muassa tällaisiin kysymyksiin OAJ vaatii THL:ltä vastauksia.
1. Mitkä ovat suositukset oppilaille, opettajille ja muulle henkilökunnalle maskien käytöstä peruskouluissa koronan kiihtymisvaiheessa ja leviämisvaiheessa?
THL:n annettava suositus luokka-asteittain sekä yläkouluun että alakouluun. Jos THL:n mielestä maskeja ei tarvita, se on perusteltava julkisesti. Muuten on epäiltävissä syynä olevan se, että maskeille ei löydy maksajaa.
2. Onko niin, että epidemian kiihtymisvaiheessa olevien alueiden lukioihin suositellaan maskin käyttöä, mutta sitä ei suositella muilla luokka-asteilla?
Usein yläkoulu sijaitsee lukion yhteydessä ja niillä on myös yhteisiä tiloja esimerkiksi opettajanhuoneet. Tällöin lukion opettajilla ja oppilailla on maskit mutta yläkoulussa ei. Entäpä alakoulut? Molemmissa on samoja aineenopettajia ja muuta henkilöstöä.
3. Miksi maskin käyttöä suositellaan leviämisvaiheessa nimenomaan 13–14-vuotiaille?
Selkeyttämistä kaipaa se, miten toimitaan, jos ryhmässä osa on ikänsä puolesta maskisuosituksen piirissä ja osa ei.
4. Suositteletteko maskia missään tilanteessa alakoulun puolelle?
5. Mitkä ovat ohjeenne koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten henkilöstölle? Entä liikkuvalle henkilöstölle, kiertäville opettajille, useampaa koulua tai päiväkotia johtavalle esihenkilölle?
Moni opettaja ja johtava esihenkilö työskentelee eri koulutusasteilla tai eri toimipisteissä. Miten heidän pitäisi suhtautua esimerkiksi maskisuosituksiin, jos yhdellä työpaikalla ohjeistukset ovat tietyt ja toisella toiset? Miten ohjeistatte henkilöstön, joka työskentelee saman päivän aikana useammassa kuin yhdessä päiväkodissa? Entä sellaisessa tapauksessa, jossa yksi työpaikoista siirtyisi koronan leviämisen ehkäisemiseksi etäopetukseen?
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Olli LuukkainenPuheenjohtaja
Puh:+358 500 652 872olli.luukkainen@oaj.fiTietoja julkaisijasta
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
EMBARGO 17.4. klo 6.00 // OAJ vetoaa hallitukseen kehysriihessä: Oppimisvajeiden korjaamiseen tarvitaan monivuotinen elvytyspaketti17.4.2021 06:00:00 EEST | Tiedote
OAJ vaatii, että kehysriiheen kokoontuva hallitus päättää monivuotisesta elvytyspaketista oppimisvajeiden kiinni kuromiseksi. Oppimisvajeiden paikkaamiseen tarvitaan kansallinen suunnitelma ja valtion rahoitusta, mutta myös kuntien ja koulutuksenjärjestäjien omat suunnitelmat.
EMBARGO 15.4. klo 13 // OAJ:n kysely: Luottamusmiehillä huoli oppivelvollisuusuudistukseen tarkoitettujen rahojen paikallisesta käytöstä15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote
Oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpano on vasta alkuvaiheessa, ja sen toteuttamisessa on suuria paikallisia eroja, kertoo OAJ:n jäseniä edustaville luottamusmiehille tehty kysely.
Etätyötä tekeviä opettajia ei pidä velvoittaa saapumaan kouluun3.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvostelee kovin sanoin joidenkin koulutuksenjärjestäjien käytäntöä, jossa opettajat velvoitetaan saapumaan koululle antamaan etäopetusta, vaikka oppilaat olisivat etänä. Erityisesti asia on noussut nyt esille yläkoulujen osalta. OAJ saa asiasta paljon yhteydenottoja opettajilta.
Kuntavaaliehdokkaiden kanta etäopetuksen lisäämiseen kielteinen3.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Kuntavaaliehdokkaat eivät kannata etäopetuksen lisäämistä koulutuksessa. Vastaus väitteeseen ”etäopetuksen määrää on kasvatettava kunnassani” oli kaikkien puolueiden ehdokkailla kielteinen. Tulos käy ilmi lähes 4000 ehdokkaan vastauksista OAJ:n kuntavaalikoneeseen.
OAJ och Lärarförbundet: Vaccineringen av lärare måste påskyndas19.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Coronavaccineringen av lärare och personal i skolor och daghem måste påskyndas. Det kräver Olli Luukkainen, ordförande för Undervisningssektorns fackorganisation OAJ och Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet i Sverige, i ett gemensamt ställningstagande.
Opettajien koronarokotuksia kiirehdittävä19.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ja Ruotsin suurimman opettajajärjestön Lärarförbundetin puheenjohtaja Johanna Jaara Åstrand kiirehtivät koulujen ja päiväkotien henkilöstön rokottamista.
Kansalaiset haluavat nostaa koulutuksen ja varhaiskasvatuksen kuntavaalien ykkösaiheeksi29.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Kolme neljästä suomalaisesta pitää tärkeänä, että kuntavaaliehdokas haluaa parantaa koulutus- ja kasvatuspalveluja. Tulos käy ennakkotietona ilmi OAJ:n teettämästä Taloustutkimuksen kyselystä, johon vastasi 1 005 suomalaista tammikuussa 2021.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme