Aluehallintovirasto

Oförändrade sammankomstbegränsningar i Satakunta

Dela

I Satakunta ska man vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer fortsättningsvis trygga säkert avstånd och tillräcklig hygien för att förebygga att smittläget förvärras. I december gäller alltså samma sammankomstbegränsningar som i november.

Om evenemangsarrangören kan trygga deltagarnas säkerhet kan man enligt Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finlands beslut för att förebygga spridningen av coronasmitta av den 25 november 2020 inomhus och på avgränsade platser utomhus i Satakunta också i fortsättningen ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 personer.

Evenemangets säkerhet tryggas genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta (21.9.2020, redigerad 4.11.2020). I anvisningen förutsätts till exempel att:

  • man ser till att det är möjligt att hålla säkra avstånd om 1–2 meter mellan deltagare eller sällskap.
  • man i situationer där det kan uppstå köer påminner och hjälper deltagarna att hålla säkra avstånd.
  • arrangören anvisar deltagarna om god handhygien och erbjuder möjlighet att rengöra händerna.

Sammankomstbegränsningen ovan gäller följande kommuner: Eura, Euraåminne, Harjavalta, Honkajoki, Vittis, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Kumo, Sastmola, Nakkila, Påmark, Björneborg, Raumo, Siikais, Säkylä och Ulfsby.

För att tygla det epidemiologiska läget är det viktigt att varje enskild individ och evenemangsarrangör agerar på ett ansvarsfullt sätt. Genom att ta ansvar och följa bestämmelserna kan vi tillsammans se till att sjukdomsläget inte förvärras.

Om smittläget snabbt försämras i Satakunta, kan respektive kommun besluta om lokala sammankomstbegränsningar som är striktare än de begränsningar som regionförvaltningsverket har meddelat. Kommunen kan också besluta att stänga sina lokaler och ge rekommendationer för privata tillställningar och att munskydd ska användas. Också sjukvårdsdistriktet (satasairaala.fi) kan ge rekommendationer för sitt område. Om det behövs striktare sammankomstbegränsningar i flera kommuners områden eller i ett helt landskap fattas besluten av regionförvaltningsverket.

Beslutet som Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland den 25 november 2020 fattade för landskapet Satakunta grundar sig på 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar. Beslutet träder i kraft den 1 december 2020. Beslutet kan enligt lagen om smittsamma sjukdomar vara i kraft under högst en månad.

Mer information

Rådgivning för evenemangsarrangörer

  • Tfn 0295 016 666 (mån-fre klockan 8-11.30 och 12.30-16)
  • E-post: koronainfo(at)avi.fi

Mediakontakt/Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland 

  • Mikael Luukanen, överdirektör, tfn 0295 018 092, mikael.luukanen(at)rfv.fi
  • Heikki Mäki, direktör, tfn 0295 018 094, heikki.maki(at)rfv.fi

Nyckelord

Kontakter

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland utredde beredskapen inför coronapandemin hos kommuner och samkommuner inom social- och hälsovården22.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Inom social- och hälsovården har man förberett sig på att coronapandemin eskalerar, men det har funnits skillnader t.ex. i fråga om erhållandet av testresultat och spårning av infektioner. De största orosmomenten hänför sig till att omsorgs- och vårdpersonalen insjuknar och att sjukdomen sprids till vårdhem. Uppgifterna framgår av en färsk rapport.

Sammankomstbegränsningarna i Päijänne-Tavastland förlängs till 15 februari – tillställningar med över 10 personer förbjudna, även mindre bör undvikas21.1.2021 13:01:00 EETTiedote

Södra Finland Enligt den bedömning som Päijänne-Tavastlands sjukvårdsdistrikts regionala coronasamordningsgrupp gjort är de nuvarande sammankomstbegränsningarna nödvändiga i distriktet även under de kommande veckorna. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förlänger begränsningarna av offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Päijänne-Tavastland sjukvårdsdistrikts område till och med den 15 februari 2021. Det är skäl att undvika alla sammankomster alltid då det är möjligt.

Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat 15.2. asti – yli 10 hengen tilaisuudet kielletty, pienempiäkin tulisi välttää21.1.2021 13:00:00 EETTiedote

Etelä-Suomi Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat alueella tarpeen myös tulevina viikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevia rajoituksia 15.2.2021 asti. Kaikkia kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum