Suomen Vuokranantajat ry

Oletko muuttamassa ensimmäistä kertaa omaan vuokrakotiin? Lue muistilista muuttoa varten!

Jaa

Syksyn tullen moni hankkii ensimmäisen vuokra-asuntonsa esimerkiksi uudelta opiskelupaikkakunnalta. Millainen kotivakuutus on tarpeen ja kuinka asunnon kunto dokumentoidaan? Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Poikonen vastaa näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka jokaisen vuokralle muuttavan tulisi huomioida.

1. Kotivakuutus

Kotivakuutus kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen muuttoa.

”Osa laajoista kotivakuutuksista tarjoaa vakuutusturvaa jo muuton yhteydessä mahdollisesti sattuviin vahinkoihin”, muistuttaa Elina Poikonen.

Myös moni vuokranantaja asettaa laajan kotivakuutuksen vastuuvakuutusosalla vuokrasopimuksen ehdoksi ja pyytää vuokralaiselta todistusta vakuutuksen voimassaolosta ennen muuttopäivää. Kotivakuutuksen tarkoituksena on suojata ensisijaisesti vuokralaista itseään; oman koti-irtaimiston lisäksi se suojaa myös maksutaakalta, jos tulee aiheuttaneeksi vaikkapa vesivahingon tahattomasti.

2. Muuttoilmoitus

Myös muuttoilmoitus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Lain mukaan ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää, viimeistään se tulee tehdä viikko muuton jälkeen.

Muuttoilmoituksen tekeminen sekä Postille että DVV:lle onnistuu helposti samalla lomakkeella, joka täytetään Postin verkkopalvelussa. Samassa yhteydessä on mahdollista tilata maksuton muuttopostipalvelu kuukaudeksi. Palvelun aikana vanhaan osoitteeseen tulleet postit ohjataan automaattisesti uuteen osoitteeseen.

3. Kirjautuminen asukkaaksi

Postille ja DVV:lle tehtävän ilmoituksen lisäksi uuden asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus talon huoltoyhtiölle. Yleensä sen yhteystiedot löytyvät esimerkiksi porraskäytävän ilmoitustaululta, mutta niitä voi kysyä myös vuokranantajalta tai isännöitsijältä. Muuttoilmoituksen jälkeen uusi asukas merkitään niin sanottuun talonkirjaan tai asukasluetteloon, ja huoltoyhtiö vaihtaa sukunimen asunnon oveen.

Poikonen painottaa huoltoyhtiölle tehtävän muuttoilmoituksen tärkeyttä:

”Jos sattuu esimerkiksi käymään niin, että unohdat avaimet kotiin, huolto ei voi avata sinulle ovea, jos sinua ei ole kirjattu talon asukkaaksi.”

4. Vuokra-asunnon alkutarkastus

Ennen muuttoa asunnossa on hyvä tehdä alkutarkastus. Jos mahdollista, tarkastus kannattaa tehdä yhdessä vuokranantajan kanssa. Tarkastuksessa käydään läpi asunnon sekä kodinkoneiden kunto, ja kaikki havaitut viat ja puutteet kirjataan ylös. Asunnon kunto kannattaa tässä yhteydessä myös valokuvata tai videoida.

Huolellisen tarkastuksen jälkeen kummallakin osapuolella on mustaa valkoisella siitä, missä kunnossa asunto on ollut vuokrasuhteen alkaessa.

”Dokumentoitu alkutarkastus parantaa sekä vuokralaisen että vuokranantajan oikeusturvaa. Se on tehokas tapa välttää vuokrasuhteen päättyessä riitatilanteet siitä, onko jonkin vika asunnossa vuokralaisen aiheuttama vai ei”, Poikonen toteaa.

5. Asunnon huolellinen ylläpito

Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa huolellisesti. Vuokralainen vastaa vuokra-asunnolle aiheuttamistaan vahingoista, pois lukien asunnon tavanomainen kuluminen.

”Esimerkiksi painavien huonekalujen siirtelemisestä aiheutuvat naarmut muuton yhteydessä ovat sellaisia vahinkoja, jotka vuokralaisen tulee korvata”, Poikonen kertoo.

Vahingoilta välttyy parhaiten noudattamalla tavanomaista huolellisuutta, vuokranantajan mahdollisesti antamia huolto- ja hoito-ohjeita sekä siivoamalla asuntoa säännöllisesti. On hyvä muistaa, että kaikkiin muutostöihin, kuten verhotangon asentamiseen, tarvitaan vuokranantajan lupa.

Lisäksi vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa viivytyksettä kaikista asunnossa ilmenevistä vioista ja puutteista.

”Nopea reagointi on tärkeää, koska vuokralainen voi muutoin joutua vastuuseen vahingon pahenemisesta”, Poikonen huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin12.7.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa, käyvät vuokramarkkinat kuumina. Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden. Myös yllättävä remontti tai muu elämänmuutos voi edellyttää asumiskuvioiden nopeaa uudelleenjärjestelyä. Tällöin vuokrasuhteen voi päättää yhteisymmärryksessä haluttuun ajankohtaan. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä avaa tarkemmin, mistä tässä usein unohdetussa vuokrasuhteen päättämiskeinossa on kysymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme