Suomen Vuokranantajat ry

Oletko muuttamassa ensimmäistä kertaa omaan vuokrakotiin? Lue muistilista muuttoa varten!

Jaa
Syksyn tullen moni hankkii ensimmäisen vuokra-asuntonsa esimerkiksi uudelta opiskelupaikkakunnalta. Millainen kotivakuutus on tarpeen ja kuinka asunnon kunto dokumentoidaan? Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Elina Poikonen vastaa näihin ja muihin usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka jokaisen vuokralle muuttavan tulisi huomioida.

1. Kotivakuutus

Kotivakuutus kannattaa hankkia jo hyvissä ajoin ennen muuttoa.

”Osa laajoista kotivakuutuksista tarjoaa vakuutusturvaa jo muuton yhteydessä mahdollisesti sattuviin vahinkoihin”, muistuttaa Elina Poikonen.

Myös moni vuokranantaja asettaa laajan kotivakuutuksen vastuuvakuutusosalla vuokrasopimuksen ehdoksi ja pyytää vuokralaiselta todistusta vakuutuksen voimassaolosta ennen muuttopäivää. Kotivakuutuksen tarkoituksena on suojata ensisijaisesti vuokralaista itseään; oman koti-irtaimiston lisäksi se suojaa myös maksutaakalta, jos tulee aiheuttaneeksi vaikkapa vesivahingon tahattomasti.

2. Muuttoilmoitus

Myös muuttoilmoitus Postille sekä Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa. Lain mukaan ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää, viimeistään se tulee tehdä viikko muuton jälkeen.

Muuttoilmoituksen tekeminen sekä Postille että DVV:lle onnistuu helposti samalla lomakkeella, joka täytetään Postin verkkopalvelussa. Samassa yhteydessä on mahdollista tilata maksuton muuttopostipalvelu kuukaudeksi. Palvelun aikana vanhaan osoitteeseen tulleet postit ohjataan automaattisesti uuteen osoitteeseen.

3. Kirjautuminen asukkaaksi

Postille ja DVV:lle tehtävän ilmoituksen lisäksi uuden asukkaan tulee tehdä muuttoilmoitus talon huoltoyhtiölle. Yleensä sen yhteystiedot löytyvät esimerkiksi porraskäytävän ilmoitustaululta, mutta niitä voi kysyä myös vuokranantajalta tai isännöitsijältä. Muuttoilmoituksen jälkeen uusi asukas merkitään niin sanottuun talonkirjaan tai asukasluetteloon, ja huoltoyhtiö vaihtaa sukunimen asunnon oveen.

Poikonen painottaa huoltoyhtiölle tehtävän muuttoilmoituksen tärkeyttä:

”Jos sattuu esimerkiksi käymään niin, että unohdat avaimet kotiin, huolto ei voi avata sinulle ovea, jos sinua ei ole kirjattu talon asukkaaksi.”

4. Vuokra-asunnon alkutarkastus

Ennen muuttoa asunnossa on hyvä tehdä alkutarkastus. Jos mahdollista, tarkastus kannattaa tehdä yhdessä vuokranantajan kanssa. Tarkastuksessa käydään läpi asunnon sekä kodinkoneiden kunto, ja kaikki havaitut viat ja puutteet kirjataan ylös. Asunnon kunto kannattaa tässä yhteydessä myös valokuvata tai videoida.

Huolellisen tarkastuksen jälkeen kummallakin osapuolella on mustaa valkoisella siitä, missä kunnossa asunto on ollut vuokrasuhteen alkaessa.

”Dokumentoitu alkutarkastus parantaa sekä vuokralaisen että vuokranantajan oikeusturvaa. Se on tehokas tapa välttää vuokrasuhteen päättyessä riitatilanteet siitä, onko jonkin vika asunnossa vuokralaisen aiheuttama vai ei”, Poikonen toteaa.

5. Asunnon huolellinen ylläpito

Vuokrasuhteen aikana vuokralaisen tulee hoitaa asuntoa huolellisesti. Vuokralainen vastaa vuokra-asunnolle aiheuttamistaan vahingoista, pois lukien asunnon tavanomainen kuluminen.

”Esimerkiksi painavien huonekalujen siirtelemisestä aiheutuvat naarmut muuton yhteydessä ovat sellaisia vahinkoja, jotka vuokralaisen tulee korvata”, Poikonen kertoo.

Vahingoilta välttyy parhaiten noudattamalla tavanomaista huolellisuutta, vuokranantajan mahdollisesti antamia huolto- ja hoito-ohjeita sekä siivoamalla asuntoa säännöllisesti. On hyvä muistaa, että kaikkiin muutostöihin, kuten verhotangon asentamiseen, tarvitaan vuokranantajan lupa.

Lisäksi vuokralaisella on velvollisuus ilmoittaa viivytyksettä kaikista asunnossa ilmenevistä vioista ja puutteista.

”Nopea reagointi on tärkeää, koska vuokralainen voi muutoin joutua vastuuseen vahingon pahenemisesta”, Poikonen huomauttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokranantajat suuntaavat asuntokaupoille aiemmin kuin oman kodin ostajat, hoitokulujen kasvua pidetään suurimpana riskinä24.4.2024 00:05:00 EEST | Tiedote

Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet ovat olleet varovaisessa nousussa viime syksystä ja jatkavat edelleen maltillista kasvua, mutta ostoaikeet eroavat merkittävästi kaupungeittain. Hoitokulujen nousua pidetään selvästi suurimpana riskinä, kun taas nykyinen korkotaso ei huoleta suurinta osaa yksityisistä vuokranantajista, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi lähes 2500 asuntosijoittajaa.

Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän18.4.2024 08:59:17 EEST | Tiedote

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vuokranantajan veroilmoituksen aika – muista ilmoittaa pienetkin vuokratulot ja varo Airbnb-sudenkuoppaa26.3.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Verohallinnon tilastojen mukaan vuokratuloja saa yli 370 000 suomalaista. Esitäytettyjä veroilmoituksia lähetetään parhaillaan kaikille tulonsaajille. Ilmoituksen tiedot vuokratuloista perustuvat joko edellisen vuoden tietoihin tai verovelvollisen itse aiemmin ilmoittamiin tietoihin. Vuokratulojen ilmoittamisen kanssa onkin syytä olla huolellinen vuosittain, sillä pienetkin muutokset on ilmoitettava. Myös lyhytaikaisen vuokrauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä se saattaa vaikuttaa oman asunnon myyntivoiton verovapauteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah muistuttaa.

Vuokralainen, varo: luvaton remontti voi johtaa isoon laskuun20.3.2024 10:57:28 EET | Tiedote

Uusimmat oikeustapaukset muistuttavat ikävällä tavalla siitä, kuinka keväinen remonttikuume voi käydä vuokralaiselle kalliiksi. Vaasan hovioikeus tuomitsi 22.11.2023 vuokralaisen maksamaan asunnossa luvattomasti tekemistään muutostöistä lähes 18 000 euroa ja sen päälle vielä vuokranantajan yli 30 000 euron suuruiset oikeudenkäyntikulut. Tapauksessa vuokralainen oli ilman vuokranantajan lupaa vaihtanut asunnon lattian ja remontoinut keittiötä. Muun muassa sähkö- ja putkitöihin liittyneet puutteellisuudet ja niistä aiheutuneet turvallisuus- ja vahinkoriskit oikeuttivat vuokranantajan uusimaan remontin vuokralaisen piikkiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye