Kustannusosakeyhtiö Otava

Olof Palmen murhaan ratkaisun tarjonnut kirja on ilmestynyt suomeksi

Jaa

Ruotsin pääministerin Olof Palmen murha helmikuussa 1986 uhkasi jäädä pimeäksi tapaukseksi. Sitten tutkiva toimittaja Thomas Pettersson alkoi selvittää arvoituksellisen ”Skandia-miehen” eli Stig Engströmin tekemisiä, yhteyksiä ja profiilia. Palaset alkoivat loksahdella paikoilleen, ja Petterssonilta ilmestyi ruotsiksi kirja Epätodennäköinen murhaaja (Den osannolika mördaren).

Otava julkaisee nyt suomeksi kirjan uuden ja täydennetyn version Epätodennäköinen murhaaja – Skandiamiehen tarina, Palmen murha ja tärvelty poliisitutkinta. Se ilmestyy samaan aikaan myös Ruotsissa. Kirjan uudessa laitoksessa lukija saa seurata poliiseja, jotka jahtaavat todisteita ”Skandia-miestä” vastaan. Lisäksi Thomas Pettersson esittää uusia tosiasioita murhasta ja palapelin paloja, jotka antavat tarkemman kuvan ihmisestä ja arvoituksesta nimeltä Stig Engström.

Pettersson kuvaa, kuinka Engström oli paikalla, kun Palme ammuttiin, ja hän sopi todistajien kuvaukseen murhaajasta. Lisäksi Engström liikkui Palmeen vihamielisesti suhtautuvissa piireissä, joissa pääsi käsiksi oikeanlaisiin aseisiin. Häntä ei kuitenkaan koskaan tutkittu tekijänä.

Johtamalla harhaan epäpäteviä poliiseja ja hyväuskoisia journalisteja Engström onnistui välttämään oikeutta yli 30 vuoden ajan, vaikka murhan ratkaisu oli koko ajan kirkkaassa päivänvalossa.

10. kesäkuuta 2020 myös Ruotsin valtion pääsyyttäjä Krister Petersson ilmoitti, että Stig ”Skandia-mies” Engströmiä oli syytä epäillä Olof Palmen murhasta.

Epätodennäköinen murhaaja on palkittu Kultalapiolla, Ruotsin arvokkaimmalla tutkivan journalismin palkinnolla.

Arvioita kirjasta:

”Suurin piirtein kuin Thomas Petterssonin kirjaa olisi luettu ääneen.”– Lars Olof Lampers, SVT:n Veckans Brott, arvioi pääsyyttäjä Krister Peterssonin etänä lähetettyä Palme-tutkinnan lehdistötapaamista.

”Thomas Petterssonin reportaasi Filterissä oli itse asiassa ensimmäinen kerta, kun me avasimme silmämme tälle asialle ja harkitsimme uudelleen asennettamme.” – Mårten Palme, murhan todistaja ja Olof Palmen poika, kertoo SVT:ssä kesäkuussa 2020, kuinka perhe on hyväksynyt Stig Engströmin tekijäksi.

”Sille, joka luulee tätä liioitteluksi, suosittelen luettavaksi Thomas Petterssonin ilmiömäistä kirjaa Epätodennäköinen murhaaja, joka kaikesta päätellen on ollut perustana, itse asiassa opastajana, Palme-tutkinnan loppuspurtille.” – Thomas Engström, Aftonbladet

Kirjan kirjoittaja:

Thomas Pettersson on journalisti, joka kiinnostui Palmen murhasta sattumalta meilailtuaan kriminologian professorin Leif G. W. Perssonin kanssa. GW kertoi Palmen nuoruusvuosista ja mainitsi, että Palmea oli suunniteltu CIA:n agentiksi. Petterssonin oma tutkimus johti Dagens Nyheterin artikkeliin, joka antoi osin uuden kuvan nuoresta Palmesta. Seuraavaksi haasteeksi tuli yrittää selvittää, mitä murhan takana oli – ja kuka oli pidellyt asetta.

Kahdentoista vuoden tutkimusten ja haastattelujen jälkeen palapelin palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Kaikki tosiasiat osoittivat kohti Stig Engströmiä: miestä, joka väitti, että rikospaikalla hänet oli sekoitettu murhaajaan. Pettersson kertoi löydöksistään Palme-ryhmälle ja kirjoitti kirjan Epätodennäköinen murhaaja.

Kesäkuussa 2020 pääsyyttäjä Krister Petersson ilmoitti, että Stig Engströmiä oli syytä epäillä Olof Palmen murhasta.

Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja Jarkko Pajusen lukemana äänikirjana.

Pdf-vedokset ja Thomas Petterssonin haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi 

Painetut ja sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Paratiisi vai helvetti on ravisuttavan avoin äänikirja miehisyydestä, isyydestä, biseksuaalisuudesta ja kristinuskosta19.4.2021 12:22:09 EEST | Tiedote

Miten elää biseksuaalina herätysliikkeessä joutumatta helvettiin? Kun yksi identiteetti sulkee pois toisen, on sisäinen soppa valmis. Samuel Jyrinki on vanhoillislestadiolaisissa piireissä kasvanut biseksuaali. Kristinuskossa kysymys paratiisista ja helvetistä on ajankohtaista kuoleman jälkeen, Jyringin elämässä se on painanut jokaisella askeleella.

Muumit ensimmäistä kertaa listaykkösenä sitten Tove Janssonin ajan – Paula Nivukosken Onnelliset aakkoset maaliskuun myydyin lastenkirja16.4.2021 13:50:42 EEST | Tiedote

Uudenlainen muumi-aakkoskirja Onnelliset aakkoset nousi maaliskuun myydyimmäksi lastenkirjaksi Mitä Suomi lukee -tilastossa, joka perustuu kirjakauppojen, verkkokauppojen sekä Lehtipisteen myyntiin. Onnelliset aakkoset on osa täysin uutta muumi-kirjasarjaa, jossa kirjailija Paula Nivukosken rikas kieli yhdistyy Tove Janssonin alkuperäiskuvituksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme