Rakennusliitto ry

Omaehtoinen karanteeni ei toimi, työmaiden sosiaalitilat surkeassa kunnossa

Jaa

Rakennusliitto ry on erittäin huolissaan koronatilanteesta rakennustyömailla. Altistumisia virukselle ja sairastumisia on tapahtunut useilla paikkakunnilla, erityisesti ulkomaalaisten komennustyöntekijöiden parissa. Tapahtumat koskevat yhteensä satoja työntekijöitä.

Rakennusliitto edellyttää kaikkien rakennusalan työntekijöiden terveyden kunnioittamista ja on kuukausien ajan vaatinut käytännön toimia turvallisuuden varmistamiseksi. THL antoi 30.6. suosituksen koronan vastaisista toimista rakennustyömailla. Juuri mikään THL:n suosituksista ei toteudu käytännössä.

Pahimmat epäkohdat liittyvät työmailla sosiaalitilojen puhtauteen sekä lähinnä ulkomaalaisten komennusmiesten omaehtoisen karanteenin toteutumiseen sekä asumisolosuhteisiin.

Jopa maan suurimpien rakennusyhtiöiden pääurakoimilla työmailla esiintyy välinpitämättömyyttä sosiaalitilojen hygienian suhteen. Jokaista asiallisesti asian hoitavaa työmaata kohti löytyy kaksi, joissa on räikeitä puutteita.

Rakennusalalla sovellettu omaehtoinen karanteeni maahantulon tai korona-altistuksen yhteydessä on osoittautunut kuolleeksi kirjaimeksi. Koska työntekijälle ei yleensä makseta palkkaa omaehtoisen karanteenin ajalta, ei köyhistä maista Suomeen tulevilla työntekijöillä ole mahdollisuutta karanteenin noudattamiseen. Samasta syystä töihin mennään jopa sairaana.

Komennusmiesten yhteismajoitus tarkoittaa, että yhden sairastuessa koko ryhmä pitäisi asettaa karanteeniin. Näin ei ole tapahtunut, vaan koko asia on jätetty työnantajiensa armoilla olevien työntekijöiden vastuulle.

Rakennusliiton vaatimukset:

1. Kaikkien rakennustyömaiden sosiaalitilat on siivottava vähintään kerran päivässä koronaviruksen ehkäisemisen kannalta hyväksyttävällä tavalla. Siisteysmääräys on osa rakennusalan yleissitovia työehtosopimuksia ja sitä tullaan valvomaan korostetusti.

2. Ulkomailta saapuville rakennustyöntekijöille on määrättävä 14 vuorokauden karanteeni, jona aikana he eivät saa käydä työmailla. Työn tilaajan on maksettava heille tältä ajalta palkka. Karanteenista voidaan vapauttaa vain Suomessa tehdyn koronatestin perusteella.

3. Komennustyöntekijöiden majoitusolosuhteet on järjestettävä turvallisiksi myös korona-aikana. Yhteismajoitus, jossa asuu useita henkilöitä yhdessä huoneessa, on kiellettävä.

4. Viranomaisten on lisättävä valvontaa niin työmailla kuin komennusmiesten asumisolosuhteiden osalta.

Rakennusliitto ry

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Mäkinen
viestintäpäällikkö
puh. 040 352 1161
janne.makinen@rakennusliitto.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliitto ry
Rakennusliitto ry
Siltasaarenkatu 4
00530 HELSINKI

020 774 003 (puhelinvaihde)http://www.rakennusliitto.fi


Rakennusliitto on 71 000 rakentajan muodostama SAK:lainen ammattiliitto. Liitto pyrkii turvaamaan ja parantamaan jäsentensä työoloja ja palkkausta. Liitto solmii rakennusalojen yleissitovat työehtosopimukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliitto ry

Rakennusliitto kannattaa oikeudenmukaista työttömyysturvaa kaikille palkansaajille21.8.2020 12:32:40 EESTTiedote

Rakennusliitto tukee SAK:n tavoitteita ansiosidonnaisen työttömyysturvan kehittämiseksi. Kaikki palkansaajat tulee saada ansiosidonnaisen turvan piiriin. Vahva ja riittävän suuriin yksiköihin perustuva työttömyyskassajärjestelmä tarjoaa hyvän pohjan turvan kehittämiselle. Muutoksissa on varmistettava ansioturvan riittävä taso. Alimpia työttömyyspäivärahoja on korotettava ja karensseja on muutettava kohtuullisemmiksi.

Rakennusliitto: Karanteenia ei saa romuttaa7.5.2020 13:15:13 EESTTiedote

Hallitus päätti avata 14.5. alkaen työperäisen henkilöliikenteen Suomen ja Viron välillä. Talonrakennusteollisuus ry:n työperäiseen liikkumiseen liittyvä jäsenkirje 5.5. toteaa, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Karanteenissa oltaisiin vain työajan ulkopuolella. Tämän ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja altistaa yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme