Fimlab Laboratoriot Oy

Omamittauspalvelu ja -sovellus tukevat diabeteksen hoitoa

Jaa
Fimlabin Diabetes Omamittauspalvelu on diabeteksen hoidon uusi tiedonhallintapalvelukokonaisuus, jota Fimlab tuottaa asiakasorganisaatioilleen. Palvelun myötä diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden tuottamia omamittaustietoja on huomattavasti helpompaa hyödyntää potilaan hoidossa.

Omamittauspalvelussa Fimlab vastaa diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden, tarvikkeiden ja pilvipalveluiden kilpailutuksesta ja sopimushallinnasta sekä kehittää yhteistyössä logistiikkatoimijoiden kanssa tarvikkeiden tilauskäytäntöjä yhtenäisemmiksi. Fimlab huolehtii myös pilvipalveluihin liittyvien tietosuojasopimusten koordinoinnista. Omamittauspalvelun keskiössä on asiakasorganisaatioiden käyttöön kehitetty Omamittaussovellus.

– Palvelun rakentaminen sekä Omamittaussovelluksen kehittäminen on ollut valtaisa ponnistus. Omamittaussovelluksesta on pyritty tekemään mahdollisimman helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen. Kehitämme tätä palvelukokonaisuutta jatkuvasti, jotta sovellus palvelisi käytännön tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla, palvelujohtaja Anu Mustila sanoo.

Tällä hetkellä palvelun piirissä ovat Fimlabin asiakasorganisaatiot Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä ja Keski-Suomessa.

Omamittaussovellus palvelee hyvinvointialueen laajuisesti potilastietojärjestelmästä riippumatta

Jokaisella terveydenhuollon toimintayksiköllä on velvollisuus ylläpitää laiterekisteriä potilaille luovuttamistaan lääkinnällisistä laitteista. WebFimlab-alustalla toimivaan Omamittaussovellukseen laitteiden rekisteröinti käy ketterästi. Kattavan ja yhtenäisen laiterekisterin myötä laitteiden hallinta ja jäljitys on jatkossa helppoa.

– Laadukkaan hoidon toteuttamiseksi ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi on tärkeää, että potilaita hoitavilla ammattilaisilla on tarkkaan tiedossa, mitä laitteita potilailla on käytössä, toteaa palvelukoordinaattori Kaisa Lehtonen.

Omamittauslaitteille ei ole aiemmin ollut laajasti tarjolla helppokäyttöistä laiterekisteriä. Omamittaussovelluksen käyttöönoton myötä laitteiden rekisteröinti on helpottunut.

– Laitteita onkin jo hyvin saatu rekisteriin. Omamittaussovellusta on hyödynnetty jo kahdessa laitteisiin liittyvässä takaisinvetotilanteessa. Viallisia laitteita käyttävät potilaat pystyttiin Omamittaussovelluksen avulla jäljittämään hyvin nopeasti, Lehtonen kertoo.

Ajantasainen tieto potilaan käytössä olevista laitteista on jatkossa Omamittaussovelluksessa kaikkien potilasta hoitavien ammattilaisten saatavilla – myös koko hyvinvointialueen laajuisesti potilastietojärjestelmästä riippumatta. Kattava tieto yksikön hankkimista ja potilailleen luovuttamista laitteista helpottaa myös eri hoitomuotojen kustannusten ja vaikuttavuuden arviointia.

Omamittausdata diabetesta hoitavien ammattilaisten saataville

Diabeteslaitteet ovat kehittyneet viime vuosina paljon. Kaikki valmistajat tarjoavat laitteiden käyttäjille laitekohtaisen pilvipalvelun omamittausdatan seurantaa varten. Potilaan itse mittaama tieto on tärkeä osa hoitoa ja sen optimointia. Jotta tämä tieto olisi mahdollisimman ketterästi myös hoitajien ja lääkäreiden saatavilla, on Fimlab kehittämässä yhdessä laitetoimittajien kanssa integraatioita laitekohtaisista pilvipalveluista Omamittaussovellukseen.

– Omamittaussovellus toimii ensisijaisesti laiterekisterinä, mutta sen kautta on mahdollista päästä kirjautumaan myös laitekohtaisiin pilvipalveluihin. Sovelluksen kautta voidaan siirtyä logistiikkatoimijoiden järjestelmiin tilaamaan laitteita sekä tarkastelemaanjatkossa myös potilaan omamittausdataa, tietohallinnon projektipäällikkö Markku Lipponen kuvailee.

Omamittaussovelluksen tavoitteena on koota omamittaustiedot laitekohtaisista pilvipalveluista mahdollisimman pitkälle Fimlabin Omamittaussovellukseen ammattilaisia varten. Tämän myötä ammattilaiset voivat katsoa potilaan omamittaustiedot Omamittaussovelluksesta yhtenäisellä tavalla riippumatta siitä, mitä laitemallia potilas käyttää. Diabeteksen omamittaustiedot voidaan tuoda jatkossa yhteen osaksi muita potilaan laboratoriotuloksia. Tällä tavoin saadaan kattava kokonaiskuva potilaan tilasta hoidon tueksi ja mahdollistetaan omamittaustietojen näkyvyys kaikille potilasta hoitaville ammattilaisille myös päivystyskäynneillä.

– Fimlab ei siis ainoastaan välitä diabeteksen seurannan ja hoidon laitteita ja tarvikkeita asiakkailleen, vaan kyseessä on diabeteksen hoitoa tukeva tiedonhallintapalvelukokonaisuus, summaa Lipponen.

– Omamittaussovellus on kehitetty helpottamaan terveydenhuollon ammattilaisia lukuisten pilvipalveluiden käytössä. Potilaat käyttävät jatkossakin laitetoimittajien omia pilvipalveluja, Lehtonen lisää.

Tätä on Diabeteksen Omamittauspalvelu

  • Diabeteksen hoitoa tukevien laitteiden ja tarvikkeiden kilpailutus sekä sopimushallinta toimittajien kanssa.
  • Tietosuojasopimusten koordinointi.
  • Omamittaussovellus asiakasorganisaatioiden käyttöön.
  • Palvelukoordinaattori asiakasorganisaatioiden kanssa käytävään yhteydenpitoon.
  • Tuki ja koulutus Omamittaussovelluksen käyttöön ja pilvipalveluiden käyttöönottoon.

Diabetes Omamittauspalveluun kuuluvat laitteet, kattavat koulutusmateriaalit ja ajankohtaiset tiedotteet löytyvät fimlab.fi-verkkosivultamme: Diabetes Omamittauspalvelu, ammattilaispalvelut ja kuluttajapalvelut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Palvelukoordinaattori Kaisa Lehtonen
diabetes@fimlab.fi, p. 050 471 7598

Palvelujohtaja Anu Mustila
anu.mustila@fimlab.fi, p. 044 271 4776

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fimlab Laboratoriot Oy
PL 66
33013 Tampere

(03) 311 717http://www.fimlab.fi/

Fimlab Laboratoriot Oy tuottaa pääasiassa julkisen terveydenhuollon laboratoriopalveluita sekä laboratorioalan koulutusta ja tutkimusta. Fimlabin pääomistajia ovat Pirkanmaan, Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen ja Pohjanmaan hyvinvointialueet. Fimlab on ensimmäinen julkisen terveydenhuollon puolelle perustettu laboratorioyhtiö. Fimlabin laaja toimipisteverkko palvelee reilusti yli toista miljoonaa suomalaista noin 1 200 laboratorioalan ammattilaisen voimin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fimlab Laboratoriot Oy

Muutoksia Ruoveden laboratorion palveluihin 3.4.2023 alkaen21.3.2023 10:28:48 EET | Tiedote

Vähentyneen näytteenoton palvelutarpeen takia Fimlabin Ruoveden laboratorion aukiolopäivät ja palvelut muuttuvat 3.4 2023 alkaen. Laboratorio palvelee 3.4.2023 alkaen arkisin maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 8–14 osoitteessa Palmenintie 1, 34600 Ruovesi. Vaikka aukiolopäivät vähenevät, haluamme palvella asiakkaitamme entistä joustavammin ottamalla käyttöön asioinnin myös ilman ajanvarausta. Ruoveden laboratorio palvelee siten 3.4.2023 alkaen maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin ajanvarauksella klo 8–12 ja ilman ajanvarausta klo 12–14 välisenä aikana. Ruoveden laboratoriossa on aiemmin otettu myös vähäisiä määriä gynekologisia näytteitä ja sieniviljelynäytteitä. Riittävän osaamisen ja näytteen hyvän laadun takaamiseksi nämä näytteenotot keskitetään muihin Fimlabin toimipisteisiin, esimerkiksi Mäntän tai Virtojen toimipisteisiin. Kaikki Fimlabin toimipisteet ja aukioloajat löytyvät osoitteesta www.fimlab.fi/toimipisteet-ja-aukioloajat.

Koronanäytteenotto Hatanpäällä päättyy 6.2.30.1.2023 13:31:38 EET | Tiedote

Virallisen koronatestauksen tarve on vähentynyt näytteenottokriteerien ja tartuntatautipäivärahan muutosten takia vuoden 2023 alusta. Koronanäytteenottojen määrä on siten merkittävästi laskenut. Tammikuun aikana on Hatanpään koronanäytteenottopisteessä Tampereella päivittäin asioinut vain yksittäisiä asiakkaita. Vähäisen tarpeen vuoksi Fimlabin yhdessä UpWeGo-yrityksen kanssa tuottama koronanäytteenotto Hatanpään O-rakennuksessa palvelee 1.–5.2.2023 lyhennetyllä aukioloajalla klo 10–12 ja päättyy 6.2.2023 alkaen toistaiseksi. Palvelun tarve arvioidaan uudelleen, jos epidemiatilanne merkittävästi muuttuu. Jatkossa koronanäytteenottoon ohjataan paikallisten terveysasemien ja hoitoyksiköiden ohjeiden mukaisesti.

Fimlabin näytteenottotoiminta Vaasan keskussairaalassa on edelleen rajattua remontin takia / Provtagningsverksamheten vid Vasa centralsjukhus är fortfarande reducerad på grund av renovering24.1.2023 13:30:34 EET | Tiedote

Vaasan keskussairaalan polikliininen näytteenotto palvelee edelleen rajatusti sairaalassa käynnissä olevan remontin takia. Poliklinikkalaboratorio palvelee tällä hetkellä ainoastaan Vaasan keskussairaalan lähetteellä tulevat asiakkaat ja ainoastaan ajanvarauksella. Vuoronumerolla palvelemme vain asiakkaita, jotka ovat saaneet päivystyslähetteen hoitoyksiköltä tai palauttavat kotona otettuja näytteitä. Vaasanpuistikon näytteenottokeskus palvelee asiakkaita ajanvarauksella ja vuoronumerolla ma–to klo 7–15, pe klo 7–14. Vaasanpuistikossa on myös viisi Nopsa-pistettä, joissa palvelemme verinäytteenottoon tulevia asiakkaita ilman ajanvarausta ja vuoronumeroa. // Vasa centralsjukhus polikliniska provtagning är begränsad pga av renovering och betjänar för tillfället i första hand kunder med remiss från Vasa centralsjukhus enheter och endast med tidsbokning. Kunder med dejourremiss eller de som skall lämna in prover tagna i hemmet betjänas med könummer. Provtagningen på Vasaepslanaden betjänar

Muutoksia Kruunupyyn alueen laboratorioiden ajanvaraukseen5.12.2022 10:10:55 EET | Tiedote

Kruunupyyn alueen laboratoriotoiminnot siirtyvät Fimlabille vuoden 2023 alusta. Ajanvaraukset Kruunupyyn, Teerijärven ja Alavetelin laboratorioissa 2.1.2023 alkaen tehtäviin laboratoriotutkimuksiin tehdään Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmän kautta. Varauksia voi tehdä ensi vuodelle Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmässä joulukuun 2022 alusta alkaen. Vaikka ajanvarausjärjestelmä muuttuu, näytteenottopaikat Kruunupyyssä, Teerijärvellä ja Alavetelissä säilyvät samoina. Vuoden 2022 aikana tapahtuvat laboratoriokäynnit varataan normaalisti nykyisen käytännön mukaisesti Nordlabin ajanvarausjärjestelmän kautta. Ajanvaraukset joulukuun alusta 2022 alkaen Fimlabin Vihta-ajanvarausjärjestelmään ohjaudutaan Fimlabin nettisivujen kautta fimlab.fi/ajanvaraus tai suoraan osoitteesta fimlab.vihta.com. Vihta-ajanvaraussivustolla ohjeistetaan asiakasta yksityiskohtaisesti ajanvarauksen tekemisessä. Fimlabin asiakasneuvonta ja puhelinajanvaraus Fimlabin Pohjanmaan alueen puhelinajanvaraus ja -asiaka

Koronanäytteenotto muuttaa Nekalasta Hatanpäälle 11.11.9.11.2022 13:45:38 EET | Tiedote

Fimlabin Tampereen koronanäytteenottopiste muuttaa Nekalasta Hatanpään sairaala-alueelle. Hatanpään koronanäytteenottopiste palvelee asiakkaita perjantaista 11.11.2022 alkaen osoitteessa Hatanpäänkatu 22 (O-rakennus). Nekalan koronanäytteenottopiste sulkeutuu torstaina 10.11. klo 16. Koronanäytteenottoon tulo vaatii aina lähetteen ja ajanvarauksen. Ajanvarauksen tiedot lähetetään asiakkaalle varausvahvistustekstiviestissä. Saapumisohje Hatanpään koronanäytteenottopisteeseen Hatanpään koronanäytteenottopiste (Hatanpäänkatu 22, O-rakennus) palvelee asiakkaita 11.11.2022 alkaen ma–pe klo 9–17 ja la–su klo 9–16.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme