HUS

Omikronvariantti uhkaa laajasti erikoissairaanhoidon toimintavarmuutta lähiviikkoina

Jaa

Herkästi leviävä koronaviruksen omikronvariantti aiheuttaa joulun ja uuden vuoden aikaan riskin koko erikoissairaanhoidon toimintakyvylle. Terveydenhuollon henkilöstön tartunnat johtavat eristyksen vuoksi pitkiä poissaoloja niissäkin tapauksissa, joissa tartunta on lieväoireinen. Kontaktien välttäminen ja koronapassin tauolle laittaminen ovat tarpeellisia toimenpiteitä.

Suurin osa HUSin henkilöstöstä on saanut koronavirusrokotteen kaksi annosta. Kaikista huslaisista noin 70 prosenttia ei ole vielä saanut kolmatta rokoteannosta. Hoitohenkilökunnasta kolmas rokoteannos puuttuu noin 60 prosentilla. Henkilökunnan kolmansien rokotusten antamista jatketaan yksiköissä myös joulun aikaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi annosta antaa suojaa vaikealta taudilta, mutta se ei riitä omikrontartuntojen estämiseen. ”Kantokykymme näkökulmasta tämä aiheuttaa riskin. Työntekijä, jolla todetaan koronavirustartunta, on poissa töistä vähintään 10 päivää kestävän eristysajan, vaikka hänen oireensa olisivat lievät. Tämänkin vuoksi kolmannen rokoteannoksen ottaminen on kaikille soteammattilaisille suositeltavaa. Lisäksi sillä suojaa myös omaa lähipiiriään tartunnalta”, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen.

Henkilöstön lisääntynyt sairastumisriski koskee kaikkia toimintoja ja kaikkia yksiköitä. HUSin joulun ajan toiminta oli suunniteltu deltavirusvariantin aikana ja siitä lähtökohdasta, että hoitohenkilöstön sairastuvuudessa ei tapahdu oleellisia muutoksia. ”Joulun ajan suunnittelun lähtökohtana on ollut kiireellisen hoidon turvaaminen, mutta suunnitellut henkilöstöresurssit eivät riitä henkilöstön laajojen poissaolojen paikkaamiseen”, sanoo vs. johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Samaan ajankohtaan ajoittuu riski koronaviruspotilaiden määrän kasvusta. ”Oletamme, että omikronin kohdalla viive tartunnasta sairaalaan joutumiseen on samaa luokkaa kuin aiemmillakin virustyypeillä eli noin viikko. Näin ollen sairaalakuormituksen nousu alkanee jo kuluvalla viikolla”, sanoo Järvinen.

HUSin tilanne tuskin poikkeaa muiden terveydenhuollon toimijoiden tilanteesta. Uhka on valtakunnallinen. ”Kaikkien ihmisten tulisi nyt omaehtoisesti vähentää kontaktejaan. Lisäksi koronapassin laittaminen tauolle ainakin vuodenvaihteen yli on tarpeen”, sanoo Petäjä.

Lisätietoja medialle: 

HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme