Omistajanvaihdosten suma purkautumassa – Alkuvuoden rahoitus ennätystasolla

Omistajanvaihdosten määrä laski vuonna 2020 kaikissa yrityskokoluokissa. Erityisesti suurempien yritysten yrityskauppaneuvotteluprosessit venyivät odottamaan selvempiä tulevaisuudennäkymiä. Yrityksen arvonmääritys vaikeutui koronatilanteessa, mikä näkyi varovaisuutena myyjän puolella.
‒ Yrityskauppoihin myönnetyn Finnveran rahoituksen määrä laski viime vuonna eniten 10‒49 hlöä työllistäneissä yrityksissä. Nyt alkuvuonna rahoituksemme on kasvanut euromääräisesti eniten juuri näiden kotimarkkinoilla toimivien pk-yritysten omistajanvaihdoksissa. Erityisesti työllistävissä yrityksissä omistajanvaihdosten yhteiskunnallinen merkitys on suuri, joten toivoisin, että kauppojen määrässä palattaisiin pian kriisiä edeltävään aikaan ja jopa sen yli, sanoo omistajanvaihdoksiin erikoistunut aluepäällikkö Elisa Sipponen Finnverasta.
Finnvera on vuosittain mukana noin joka kolmannen Suomessa tehtävän yrityskaupan rahoituksessa. Vuonna 2020 rahoitus putosi maaliskuusta lähtien voimakkaasti mutta elpyi koko vuoden osalta euromääräisesti lähelle normaalivuoden tasoa, 141 miljoonaan euroon (2019: 155 milj. e), mutta kappalemääräisesti omistajanvaihdoksia rahoitettiin edellisvuotta vähemmän, 768 kappaletta (912). Tänä vuonna tammi‒helmikuussa rahoitusta on myönnetty noin 28 miljoonaa euroa, eli yli 20 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
‒ Voi sanoa, että rahoitus on ennätystasolla, sillä viime vuonna tammi‒helmikuu oli vielä kasvun vaihetta omistajanvaihdosten rahoituksessa ennen koronan tuomaa pudotusta.
Matkailualan omistajanvaihdokset romahtivat pohjoisessa – maakunnalliset erot suuria
Majoitus- ja ravitsemistoimialan omistajanvaihdokset käytännössä pysähtyivät Kainuussa ja Lapissa vuonna 2020. Matkailualan romahdusta selittää pääsääntöisesti koronapandemian aiheuttama epävarmuus.
‒ Matkailualalla aika on poikkeuksellisen vaikea omistajanvaihdoksille. Useat matkailualan yrityksistä tekevät tappiota, ja voitollistenkin kannattavuus on murto-osa aiempien vuosien tasosta. Pitäisikö yrityksen kauppahinnan perusteena käyttää mennyttä, joka ei heti palaa vai tulevaa, jonka ennakointi on hyvin vaikeaa? Tämä vähentää osapuolten osto- ja myyntihaluja. Oletettavaa on, että matkailualan omistajanvaihdosten osalta tilanne korjautuu laajamittaisesti vasta koronatilanteen hellitettyä, arvioi Finnveran Pohjois-Suomen aluejohtaja Pasi Vartiainen.
Eteläisessä Suomessa matkailu- ja ravintola-alan yrityskaupat etenivät myös viime vuonna. Maakunnista varsinkin Uudellamaalla yrityskauppoja on tehty normaaliaikoina eniten juuri matkailu- ja ravintola-alalla. Näin oli myös vuonna 2020, joten koronan vaikutukset yrityskauppoihin vaihtelivat maakunnittain myös toimialan sisällä.
Rahoitusta omistajanvaihdoksiin saaneiden yritysten määrä kasvoi vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna vain neljässä maakunnassa: Kymenlaaksossa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa.
Myönnetyn euromäärän perusteella top 5 -toimialat olivat valtakunnallisesti: palvelut liikkeenjohdolle, muu teollisuus ja valmistus, metallituotteiden valmistus, vähittäiskauppa ja tietojenkäsittelypalvelut.
Rahoituksen merkitys kasvaa
Yrityskaupassa ulkoinen rahoitus on usein tärkeä osa kaupan toteutusta, ja vakuudet sekä omarahoitusosuus ovat tärkeitä rahoituksen järjestymisessä. Omistajanvaihdosten vauhdittaminen on tunnistettu tärkeäksi keinoksi yritysrakenteen uudistamisessa, ja niiden rahoitus on yksi Finnveran rahoituksen painopistealueista.
‒ Varsinkin voimakasta kasvua hakevissa yrityksissä vakuussuunnittelun tärkeys korostuu. Finnvera voi olla mahdollistamassa tätä takauksin ja kasvulainalla, joka on yrityksen omaan pääomaan rinnastettavissa oleva juniorilaina. Se voi olla osa yrityskaupan rahoituspakettia varsinkin koronatilanteessa, kun yrityksen taserakenteet saattavat vaatia rahoituksen järjestymiseksi vieraan pääoman rinnalle myös muita ratkaisuja, Elisa Sipponen sanoo.
‒ Todennäköisesti myös vaihtoehtoisia kauppatapoja, kuten erilaisia earn out -malleja, jossa kauppahinta on ehdollinen ja riippuu vaikkapa yrityksen tulevaisuuden kehityksestä, tullaan näkemään jatkossa enemmän.
Lisätietoja:
Elisa Sipponen, aluepäällikkö, Finnvera, puh. 029 460 2834
Pasi Vartiainen, aluejohtaja, Finnveran Pohjois-Suomen-alue, puh. 029 460 2805
Tietoa Finnveran omistajanvaihdosten rahoituksesta: www.finnvera.fi/omistajanvaihdos
Finnveran vuosikatsaus ja yritysvastuu – tietoa kotimaan rahoituksesta vuonna 2020
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elisa Sipponen, aluepäällikkö, Finnvera, puh. 029 460 2834
Pasi Vartiainen, aluejohtaja, Finnveran Pohjois-Suomen-alue, puh. 029 460 2805
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
EIR:n ja Finnveran pilottihanke Ukrainan tueksi vauhdittamaan suomalaisyritysten vientiä30.6.2025 09:15:28 EEST | Tiedote
Finnvera ja Euroopan investointirahasto (EIR) ovat allekirjoittaneet sopimuksen uudesta takausjärjestelystä, jonka turvin Finnvera voi myöntää lisää vientitakuita Ukrainaan. Sopimuksen tavoitteena on tukea EU-yrityksiä kaupankäynnissä Ukrainan kanssa sekä lujittaa taloussuhteita Ukrainan EU-jäsenyysprosessin tukemiseksi. Kyseessä on pilottihanke, joka mahdollisesti laajenee myöhemmin.
Talouden tabut julki SuomiAreenassa: Vaikuttajat ja asiantuntijat purkavat talouskasvun esteitä Finnveran ja Nasdaq Helsingin keskustelussa24.6.2025 10:12:19 EEST | Tiedote
Pitkä talouden alavire on saanut yritykset ja sijoittajat epäilemään, kannattaako Suomeen investoida. Kasvu ruokkii kasvua, mutta mistä ideat, pääomat ja tahto käynnistämään Suomen talouden nousu? Finnvera ja Nasdaq Helsinki järjestävät Porin SuomiAreenassa keskustelun talouskasvun esteistä ja ratkaisuista torstaina 26.6.2025. Lavalle nousee joukko vaikuttajia ja asiantuntijoita talouden, sijoittamisen ja rahoittamisen sekä kasvuyritysten johtopaikoilta.
Finnvera myönsi mikroyrityksille lainoja yhteensä 20 miljoonaa euroa kasvuun ja investointeihin – ”Merkittävät työllistävät vaikutukset”23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Finnveran lainaa saaneet mikroyritykset suunnittelevat työllistävänsä rahoituksen avulla yhteensä 500 uutta työntekijää. Yritykset ovat erittäin kasvuhakuisia ja arvioivat liikevaihtonsa kasvavan tuntuvasti lähivuosina. Finnvera myönsi mikroyritysten kasvuhankkeisiin lainaa kuuden kuukauden määräaikaisessa pilotissa, jonka tavoitteena oli mahdollistaa pienimpien yritysten kasvua ja kehittämistä sekä kartoittaa mikroyritysten rahoitushaasteita. Lokakuun 2024 alusta maaliskuun 2025 loppuun lainaa myönnettiin yhteensä 20 miljoonaa euroa noin 440 yritykselle. Lainan kysyntä nousi jopa ennakoitua korkeammaksi.
Finnveran Juuso Heinilä: Suomen talouden näkymät merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten – Vientikauppojen rahoitusneuvottelujen määrä noussut selvästi4.6.2025 14:46:20 EEST | Tiedote
Suomen talouden näkymät yritysten investointien, kasvuhankkeiden ja rahoituskysynnän perusteella selvästi paremmat kuin vuosi sitten ja positiivisemmat kuin yhteiskunnan tasolla uskotaan, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä. Vuosi sitten näkymä oli synkkä, yritysten konkurssit ja maksuvaikeudet kasvoivat ja suurimmillakin yrityksillä oli hankaluuksia markkinoilla. Muutos vuoden aikana on ollut merkittävä. Pk- ja midcap-yritysten investoinnit ja kasvuhankkeet ovat nousussa. Samoin suomalaisten veturiyritysten vientikaupat ovat selvästi kasvussa. Finnverassa tämä näkyy tuntuvana kasvuna tulevien vientikauppojen rahoitusneuvottelujen määrässä.
Rahoitus Icon 4 -risteilyaluksen rakentamiseen varmistunut – ”Valtava merkitys suomalaiselle meriteollisuudelle”31.5.2025 13:27:20 EEST | Tiedote
Finnvera on päässyt neuvottelutulokseen Icon 4 -aluksen rahoituksen ehdoista. Tämä mahdollistaa Royal Caribbean Groupille tilauksen lopullisen vahvistamisen. Hanke tuo toivottua jatkuvuutta suomalaiselle laivanrakennusteollisuudelle, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä. Alus- ja telakkasektorin strateginen merkitys on kasvussa geopoliittisten muutosten ja huoltovarmuustekijöiden myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme