Tapio

Onko metsänomistajille selvää, mitä he metsiltään haluavat?

Jaa
Metsänhoidon suositukset tarjoavat perusteltuja vaihtoehtoja metsien käsittelyyn ja tukea metsänomistajan tavoitteiden yhteensovittamiseen. Tapion metsänhoitotiimin vetäjä ja metsänhoidon suositusten koordinaattori Kalle Vanhatalo sai vieraikseen Metsäntuntijat-podcastiin Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry:n toiminnanjohtaja Annukka Valkeapään ja Finsilva Oy:n toimitusjohtaja Juha Hakkaraisen. Kolmikko pureutuu pohtimaan, miten metsänomistajan tahtotilan toteutumista olisi parasta tukea metsänhoidon toimenpiteissä.
Metsäntuntijat-podcastin 6. jaksossa keskustelevat Kalle Vanhatalo (Tapio), Annukka Valkeapää (Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry) ja Juha Hakkarainen (Finsilva Oy).
Metsäntuntijat-podcastin 6. jaksossa keskustelevat Kalle Vanhatalo (Tapio), Annukka Valkeapää (Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry) ja Juha Hakkarainen (Finsilva Oy).

Suomalaisia metsänomistajia löytyy moneen lähtöön. Valtaosa metsänomistajista tietää, mitä metsiltään haluaa ja kuinka haluaa toimia, Hakkarainen sanoo. Kaikille omat tavoitteet ja parhaat metsänhoidon keinot niiden saavuttamiseksi eivät kuitenkaan ole selkeitä. Tietotaso, asenteet ja tavoitteet vaihtelevat valtavasti, Valkeapää kommentoi. Selkeät tavoitteet ovat kuitenkin keskeisiä oikeiden metsänhoidollisten toimenpiteiden valinnassa, Vanhatalo toteaa. Metsänhoidon suositusten suunnittelutyössä olennaista on löytää valikoiman runsaudesta ne keskeisimmät uusimpaan tutkittuun tietoon pohjautuvat avainvaihtoehdot, joista metsänomistaja voi valita metsälle ja itselle sopivat, Vanhatalo jatkaa.

Metsänomistajille on tarjolla runsaasti erilaisia työkaluja omien metsänhoidollisten tavoitteiden määrittelyyn. Metsänhoidon suositukset on julkaissut oman tahtotilan määrittelyn tueksi listan kysymyksiä, joiden avulla voi arvioida metsänomistuksen ja eri tavoitteiden merkitystä, kertoo Vanhatalo. Myös metsäammattilainen voi hyödyntää listaa metsänomistajan kanssa käytävissä keskusteluissa. Silva ry on puolestaan julkaissut tavallisille metsänomistajille suunnatun yksinkertaisen metsälaskurin, jolla voi vertailla jatkuvan ja jaksollisen kasvatuksen vesistö-, ilmasto- ja talousvaikutuksia tietyllä metsätilalla, kertoo Valkeapää.

Tänä päivänä metsänomistajilla on aikaisempaa enemmän valinnanvapautta metsänkäsittelytavoissa, sillä 2014 voimaan tullut metsälaki lisäsi metsänomistajien omaa päätäntävaltaa. Tämä on osaltaan nostanut pintaan keskustelun metsänomistajan tahtotilasta, huomauttaa Valkeapää. Valinnanvapaus on toisaalta myös lisännyt niin metsänomistajan kuin metsänomistajille neuvontaa ja palveluita tarjoavien ammattilaisten vastuuta, jatkaa Vanhatalo.

Millaista neuvontaa ja palveluita metsänomistajille tulisi tarjota? Metsäpalveluiden tarjoaminen on palveluammatti, kiteyttää Hakkarainen. Metsänomistajan toiveita on syytä kuunnella tarkalla korvalla. Ammattilaisen on tarvittaessa kyettävä tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja ja kuvaamaan myös toimenpiteiden seuraukset esimerkiksi kestävyys- ja talousnäkökulmat huomioiden. Vaihtoehtojen avaaminen antaa metsänomistajalle aidon valinnanmahdollisuuden, sekä voi tarvittaessa edesauttaa tavoitteiden selkeyttämistä.

Metsänhoidon suositukset esittelevät metsänomistajille ja alan ammattilaisille parhaita käytäntöjä ja vaihtoehtoja kestävään metsänhoitoon. Ne laaditaan Tapion koordinoimana yhdessä metsä-, luonto- ja ilmastoalan toimijoiden kanssa. Maa- ja metsätalousministeriön tarjoamalla palvelulla tavoitellaan kansallisen metsästrategian mukaisesti kokonaiskestävyyttä sekä kasvavaa hyvinvointia metsistä ja metsille. Suositukset perustuvat pitkäjänteiseen tutkimukseen ja käytännöstä saatuihin kokemuksiin.

Ajantasaiset metsänhoidon suositukset löytyvät verkosta osoitteessa www.metsanhoidonsuositukset.fi.

Kuuntele Metsäntuntijat-podcastin 6. jakso:
Millainen metsänomistaja haluat olla?

Aikaisemmat Metsäntuntijat-jaksot:

1. jakso: Metsänjalostus apuna ilmastonmuutokseen sopeutumisessa
2. jakso: Monimuotoiset kuntametsät ja digitaalinen metsätieto
3. jakso: Kuinka toimia vastuullisesti metsänomistajana?
4. jakso: Mitä tulisi tietää EU:n vaikutuksista metsiemme käyttöön?
5. jakso: Metsätuhot yleistyvät – Miten varautua riskeihin sääolosuhteiden muuttuessa?

Tapion Metsäntuntijat-podcast pureutuu suomalaisten metsien käytön ajankohtaisiin keskusteluaiheisiin. Keskustelua luotsaavat Tapion asiantuntijat ja vieraina kuullaan monipuolisesti metsäalaa edustavia ja aiheita eri lähtökohdista tarkastelevia ammattilaisia, tutkijoita, vaikuttajia ja metsänomistajia.

Lisätietoja:

Kalle Vanhatalo, palvelualueen päällikkö ja metsänhoidon suositusten koordinaattori, Tapio, kalle.vanhatalo@tapio.fi, p. +358 29 432 6067

Avainsanat

Kuvat

Metsäntuntijat-podcastin 6. jaksossa keskustelevat Kalle Vanhatalo (Tapio), Annukka Valkeapää (Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry) ja Juha Hakkarainen (Finsilva Oy).
Metsäntuntijat-podcastin 6. jaksossa keskustelevat Kalle Vanhatalo (Tapio), Annukka Valkeapää (Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry) ja Juha Hakkarainen (Finsilva Oy).
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye