Onko purentakiskosta hyötyä päänsärystä kärsivälle potilaalle?
Tutkimuksissa on havaittu yhteys purentaelimistön kipu- ja toimintahäiriöiden (temporomandibular disorders, TMD) ja päänsäryn välillä. Jopa yli puolet TMD-potilaista valittaa päänsärkyä. Purentakiskohoidosta on positiivisia kokemuksia ennen kaikkea jännityspäänsäryn lievittämisessä.
TMD on yhteisnimitys leukanivelten, puremalihasten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. TMD-oireita on jopa joka toisella ihmisellä, ja hoidontarvetta on 7–9 prosentilla suomalaisista TMD-potilaista. Hammassäryn jälkeen TMD on tavallisin pään alueen kiputila, jonka takia potilas hakeutuu hoitoon. TMD-oireet aiheuttavakin merkittävän terveysongelman.
– Ongelma on lisääntynyt viimeisinä vuosina. Tämä liittyy osaksi psykososiaaliseen kuormitukseen ja stressiin, joka on laajempi ilmiö yhteiskunnassamme, sanoo HLT, erikoishammaslääkäri Marika Doepel.
TMD:n oirekirjo vaihtelee leukojen niveläänistä kipuun. Kipu voi tuntua paitsi leukojen alueella myös päänsärkynä sekä kasvo- ja korvakipuna. Tutkimuksessa on havaittu, että lihasperäinen TMD voi kaksinkertaistaa jännityspäänsäryn riskin. Tänä vuonna päivitetty purentaelimistön kivun ja toimintahäiriöiden (TMD) Käypä hoito -suositus lanseerasi käyttöön uuden kansainvälisen diagnostisen menetelmän, jossa uutena diagnoosina on mukana TMD-peräinen päänsärky. Nyt hammaslääkärit kysyvät TMD-potilailta yhä tarkemmin erityisesti toistuvasta pääsärystä.
TMD-hoidon tavoitteena on kivun vähentäminen ja sen kroonistumisen estäminen sekä lihasten ja nivelten kuormituksen vähentäminen. Hoito voi olla yksinkertaisimmillaan potilaan informoimista ja omahoidon ohjeistusta. Jotkut potilaista tarvitsevat fysioterapiaa, lääkehoitoa tai purentakiskon.
Tutkimusten mukaan päänsärky, erityisesti jännityspäänsärky voi parantua tai helpottua TMD:n hoidolla.
Nukkuessa käytettävä stabilisaatiokisko on yleisin purentakisko. Sen käyttö näyttäisi vähentävän nivel- ja lihasperäisestä TMD:stä johtuvia oireita ja löydöksiä aikuisilla sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kiskohoito näyttäisi olevan yhtä tehokas kuin TMD:n muut aktiiviset hoitomuodot.
– Hammaslääkärin valmistavan yksilöllisen purentakiskon etuna on myös se, ettei se aiheuta mitään palautumattomia muutoksia suussa. Sitä voi siis käyttää huoletta, muistuttaa Marika Doepel.
Käypä hoito -suosituksessa kuitenkin huomautetaan, että markkinoilla vapaasti tarjolla oleviin ei-yksilöllisiin kiskoihin voi liittyä riskejä. Niiden käyttö voi auttaa akuutissa tilanteessa, mutta ne voivat aiheuttaa muutoksia purennassa tai jopa TMD:n pahenemista.
Lisätietoja:
HLT, protetiikan- ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Marika Doepel, marika.doepel@fimnet.fi, p. 0400 741 977
Käypä hoito -suositus: Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annika Nissinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 779 6435annika.nissinen@apollonia.fiTietoja julkaisijasta

Bulevardi 30 B 5
00120 HELSINKI
p. 09 6803 120, toimisto@apollonia.fihttps://www.apollonia.fi
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia on 1892 perustettu tieteellinen yhdistys. Apollonia järjestää riippumattomaan tietoon perustuvaa täydennyskoulutusta, tukee hammaslääketieteellistä tutkimusta ja välittää tutkimustietoa suunterveydestä. www.apollonia.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia
Hammaslääkäriseura Apollonia jakoi yli 200 000 euroa tutkimusapurahoja18.3.2022 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Hammaslääketieteen Säätiö, Hammaslääkärijärjestöjen yhteisrahasto ja yhteistyökumppanit jakoivat 223 000 € tutkimusapurahoja hammaslääketieteellisiin tutkimuksiin. Suurin yksittäinen apuraha myönnettiin lasten ja nuorten suunterveyttä kartoittavaan tutkimusprojektiin.
Hammasimplantti vaatii potilaalta elinikäistä sitoutumista hoitoon17.3.2022 07:00:00 EET | Tiedote
Puuttuva hampaan korvaamiseksi käytettävät hammasimplantit eli keinojuuret kestävät tavallisesti hyvin ihmisten suissa, mutta implanttihoito vaatii potilaalta aina sitoutumista hyvään omahoitoon ja myös ammattilaisen tekemään ylläpitohoitoon. Huono suuhygienia ja tupakointi eivät sovi yhteen implanttien kanssa.
Tervetuloa Apollonia Symposiumiin 18.-19.3.202211.3.2022 09:00:24 EET | Kutsu
Hyvä toimittaja! Tervetuloa Apollonia Symposiumiin 18.–19.3.2022 kuulemaan uusinta tietoa hammasimplanteista ja implanttihoidon riskitekijöistä.
Nuorten nikotiiniriippuvuus on aliarvioitu tupakkatuotteiden haittavaikutus11.11.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Vain 5 prosenttia 7.-luokkalaisista mieltää nikotiiniriippuvuuden tupakkatuotteiden haittavaikutukseksi, kertoo suomalaistutkimus. Tutkimusten mukaan varhain tupakan tai nuuskan käytön aloittaneet käyttävät tuotteita enemmän ja useammin. Varhainen puuttumien onkin tärkeää.
Miten suun terveydenhuolto on selvinnyt Covid-19-pandemiasta?11.11.2021 07:00:00 EET | Tiedote
Suomalaisessa suun terveydenhuollossa Covid-19-pandemian vaikutukset näkyvät erityisesti hoitovelkana, joka voi kestää vielä vuosia. Pula henkilökunnasta hidastaa jonojen purkua. Potilastyössä koronatartunnoilta on kuitenkin vältytty lähes kokonaan suun terveydenhuollon hyvien suojaus- ja hygieniakäytäntöjen ansiosta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme