Kustannusosakeyhtiö Otava

Onni vaihtelee – mutta sen perusta on säilynyt samana ihmisyyden historian ajan

Jaa
Rikkaan perheen poika, aikansa ihailluin puhuja ja keisarien tuttava mutta myös maanpaossa elänyt kulkuri Dion Prusalainen tunsi onnen ailahtelevaisen luonteen. Juhana Torkin suosittu sarja antiikin ajattelijoista jatkuu.

Juhana Torkki: Dion Prusalainen – Onnellisuudesta

Ilmestyy 11.4.2022

Voiko köyhä olla onnellisempi kuin rikas? Voiko koditon kulkuri olla vapaampi kuin valtansa huipulla oleva diktaattori?

Onnellisuuden olemusta on pohdittu aina, ja kukin aikakausi luo omat teoriansa siitä, mistä hyvä elämä ja onnellisuus rakentuvat. Onneen liittyy vahvasti myös paradoksi: se pakenee määrittelyjä ja tavoittelijaansa.

Antiikin puhujamestari Dion Prusalainen (n. 40–120 jKr.) tunsi elämän äärilaidat. Hän syntyi rikkaan perheen poikana, mutta perhe syöksyi ahdinkoon isän kuoltua. Dion oli yksi aikansa ihailluimpia puhujia, vallanpitäjät arvostivat hänen lahjakkuuttaan – mutta pitkän jakson elämästään hän eli ryysyissä kiertolaisena, joka vaelteli ympäri laajaa Rooman valtakuntaa ilman omaisuutta. Tämä kahtalaisuus luo Dionin persoonaan jännitteen, joka leimaa hänen elämäntarinaansa.

Värikkään elämänsä myötä Dion oppi maisen vaelluksen epävarmuuden: elämä ylentää ja alentaa odottamatta.

Dion Prusalaisen ajattelussa löytyy paljon yhtymäkohtia nykyhetkeen. Hän pohtii nautiskelua, matkustelua, elämysten keräilyä, valtaa ja uran rakentamista. Kiinnostavasti hän ottaa kantaa myös downshiftaamiseen taloudellisen riippumattomuuden turvin. Tarkkasilmäinen Dion ei jätä huomaamatta sudenkuoppia, joita kuhunkin onnen tavoittelemisen keinoon liittyy.

Dion Prusalainen varoittaa, että onni jää saavuttamatta, mikäli sisäinen maailma on epäjärjestyksessä. Joutilaisuus on erityisen vaarallista ihmiselle, jolla on rahaa ja valtaa. Myös päämäärätön matkustelu saa filosofin tuomion ajanhaaskauksena eivätkä kilpaileminen tai palkinnotkaan takaa kestävää onnea.

Juhana Torkin teos Dion Prusalainen – Onnellisuudesta on kirkasta vuoropuhelua antiikin ajattelun ja nykymaailman välillä. Se osoittaa, miten monin tavoin kysymys onnellisuudesta on säilynyt muuttumattomana.

Juhana Torkki on teologian tohtori, tietokirjailija ja puheen opettaja. Hän on kirjoittanut suosittuja puhetaidon oppaita kouluttanut tuhansia suomalaisia puhumaan paremmin. Torkilta on ilmestynyt aiemmin antiikin filosofien ajattelua käsittelevät kirjat Seneca – Elämän lyhyydestä sekä Plutarkhos – Mielen tyyneydestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme