Opinnäyte: Asianmukaisella projektinhallinnalla kannattavia tuulivoimaprojekteja
Vaikka Suomessa tuulivoimarakentaminen käy erittäin kiivaana, niin monissa Afrikan maissa uusituvat energiantuotantomuodot, erityisesti tuulivoimatuotanto on vielä hyvin vähäistä. Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (YAMK) Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jukka Rönnlund tutki opinnäytetyössään tuulivoimaprojektien kehitysmahdollisuuksia Länsi-Afrikassa sijaitsevan Ghanan alueella. Toistaiseksi Ghanassa tuulivoimaprojekteja ei ole kehitetty, vaan maan kasvavaan sähkönkulutukseen on vastattu kaasuvoimalaitosten lisäksi vesivoiman lisäämisellä.
Tuulivoimapotentiaalia Ghanasta kuitenkin löytyy, sillä opinnäytetyön tuloksena esitettiin 12 mahdollista aluetta tuulivoimaprojektien kehittämiseen. Projektit sijaitsevat tuuliolosuhteiltaan hyvillä alueilla, lähellä olemassa olevaa sähköverkkoa ja maan suurimpia asutuskeskittymiä. Lisäksi projektit on sijoitettu eri puolille maata, millä voidaan parantaa sähköverkon vakautta ja tasa-arvoistaa sähkön saanti myös harvaan asutuille alueille.
Tutkimuksessa perehdyttiin tuuliolosuhteiden ja tuulivoimarakentamista rajoittavien tekijöiden lisäksi myös projektinhallintamenetelmiin, joilla useampien projektien kokonaisuuksia, portfolioita, saataisiin kannattavammiksi. Tutkimuksessa todettiin projektialueiden valinnan olevan tärkeää portfolioiden kannattavuuden rakentamisessa, mutta vielä tärkeämpää on sijoitusmaailmasta tuttu hajauttaminen. Hajauttamalla projekteja, esimerkiksi maantieteellisesti eri paikkoihin, saadaan portfolion riskiä pienennettyä, mikä vaikuttaa positiivisesti projektien kannattavuuteen.
Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa kohdemaana oli Ghana. Pohjatietona käytettiin kirjallisuuskatsauksen lisäksi ajantasaista paikkatietoaineistoa, jota käsittelemällä löydettiin potentiaaliset tuulivoima-alueet.
Tutkimustulosten pohjalta kaupalliset toimijat voivat ryhtyä selvittämään alueiden potentiaalia tarkemmin ja toisaalta paikalliset viranomaiset saavat uusia markkinointimahdollisuuksia alueidensa kehittämiseen ja kansallisen uusiutuvan energian tuotannon toteuttamiseen.
Kuten Suomessa nyt rakennettavista ja suunniteltavista tuulivoimaloista voidaan päätellä, teknologia on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Tämän kehityksen myötä avautuu myös uusia potentiaalisia alueita tuulivoimatuotantoon ja uusia mahdollisuuksia taisteluun ilmaston muutosta vastaan
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rönnlund, J. 2020. Building a Wind Power Project Development Portfolio. Opinnäytetyö. Project Management, YAMK. Vaasa: Vaasan ammattikorkeakoulu.
Jukka Rönnlund
0405777568
jukka.ronnlund@gmail.com
Opinnäytetyö on tallennettu Theseus-tietokantaan osoitteessa
https://www.theseus.fi/
Opinnäytetyön ohjaaja: Dr. Adebayo Agbejule
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Tekoälyä pk-yritysten liiketoiminnan tueksi – maksuton verkkokurssipilotti27.6.2025 07:33:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö liiketoiminnassa yleistyy nopeasti sen tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta. Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhteinen AI2Business-hanke tarjoaa verkkopohjaisen itseopiskelumateriaalin, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia omassa toiminnassaan.
Tuotantotalouden insinöörikoulutus alkaa VAMKissa25.6.2025 07:19:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa tuotantotalouden insinöörikoulutuksen vastatakseen Vaasan alueen energiaklusterin työvoimatarpeisiin. Valtioneuvoston päätös tukee alueen teollisuuden kasvua ja VAMKin roolia kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen edistäjänä.
AIMday tuo yhteen työelämän, opiskelijat ja AMK-asiantuntijat16.6.2025 07:21:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu edistää innovatiivista yhteistyötä ottamalla käyttöön AIMday-konseptin ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna. Uppsalan yliopistossa kehitetty AIMday yhdistää korkeakoulut ja yritykset ratkaisemaan ajankohtaisia haasteita matalalla kynnyksellä. VAMK käynnistää AIMday-toiminnan syksyllä 2025.
AIMday brings together working life, students, and university experts16.6.2025 07:21:00 EEST | Press release
Vaasa University of Applied Sciences promotes innovative collaborations by implementing the AIMday concept as first university in Finland. AIMday, developed by Uupsala University, connects universities and companies to solve current challenges with low threshold. VAMK’s AIMday activities start in the autumn 2025.
Kansainvälinen yhteistyö tukee uramuutoksia ja uraohjausta2.6.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Nykyinen työelämä asettaa erilaisia muutospaineita niin töissä oleville ja töitä etsiville yksilöille, kuin heitä tukeville ammattilaisille. Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä hankkeessa autetaan yksilöitä urapolun eri vaiheissa ja tarjotaan käytännön tukea ammatillisen polun suunnitteluun. Erityisesti tuetaan henkilöitä, joilla on sosiaalinen ja taloudellinen syrjäytymisen riski
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme