Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Opinnäyte: Asianmukaisella projektinhallinnalla kannattavia tuulivoimaprojekteja

Jaa

Teknologian kehitys sekä oikein valitut projektinhallintamenetelmät mahdollistavat tuulivoimaprojektien kehityksen uusille alueille, kuten Länsi-Afrikassa sijaitsevaan Ghanaan, selvitti Vaasan ammattikorkeakoulussa projektinhallintaa opiskeleva Jukka Rönnlund opinnäytetyössään.

Vaikka Suomessa tuulivoimarakentaminen käy erittäin kiivaana, niin monissa Afrikan maissa uusituvat energiantuotantomuodot, erityisesti tuulivoimatuotanto on vielä hyvin vähäistä. Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa (YAMK) Vaasan ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jukka Rönnlund tutki opinnäytetyössään tuulivoimaprojektien kehitysmahdollisuuksia Länsi-Afrikassa sijaitsevan Ghanan alueella. Toistaiseksi Ghanassa tuulivoimaprojekteja ei ole kehitetty, vaan maan kasvavaan sähkönkulutukseen on vastattu kaasuvoimalaitosten lisäksi vesivoiman lisäämisellä.

Tuulivoimapotentiaalia Ghanasta kuitenkin löytyy, sillä opinnäytetyön tuloksena esitettiin 12 mahdollista aluetta tuulivoimaprojektien kehittämiseen. Projektit sijaitsevat tuuliolosuhteiltaan hyvillä alueilla, lähellä olemassa olevaa sähköverkkoa ja maan suurimpia asutuskeskittymiä. Lisäksi projektit on sijoitettu eri puolille maata, millä voidaan parantaa sähköverkon vakautta ja tasa-arvoistaa sähkön saanti myös harvaan asutuille alueille.

Tutkimuksessa perehdyttiin tuuliolosuhteiden ja tuulivoimarakentamista rajoittavien tekijöiden lisäksi myös projektinhallintamenetelmiin, joilla useampien projektien kokonaisuuksia, portfolioita, saataisiin kannattavammiksi. Tutkimuksessa todettiin projektialueiden valinnan olevan tärkeää portfolioiden kannattavuuden rakentamisessa, mutta vielä tärkeämpää on sijoitusmaailmasta tuttu hajauttaminen. Hajauttamalla projekteja, esimerkiksi maantieteellisesti eri paikkoihin, saadaan portfolion riskiä pienennettyä, mikä vaikuttaa positiivisesti projektien kannattavuuteen.

Opinnäytetyö toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa kohdemaana oli Ghana. Pohjatietona käytettiin kirjallisuuskatsauksen lisäksi ajantasaista paikkatietoaineistoa, jota käsittelemällä löydettiin potentiaaliset tuulivoima-alueet.

Tutkimustulosten pohjalta kaupalliset toimijat voivat ryhtyä selvittämään alueiden potentiaalia tarkemmin ja toisaalta paikalliset viranomaiset saavat uusia markkinointimahdollisuuksia alueidensa kehittämiseen ja kansallisen uusiutuvan energian tuotannon toteuttamiseen.

Kuten Suomessa nyt rakennettavista ja suunniteltavista tuulivoimaloista voidaan päätellä, teknologia on kehittynyt valtavasti viime vuosina. Tämän kehityksen myötä avautuu myös uusia potentiaalisia alueita tuulivoimatuotantoon ja uusia mahdollisuuksia taisteluun ilmaston muutosta vastaan

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Rönnlund, J. 2020. Building a Wind Power Project Development Portfolio. Opinnäytetyö. Project Management, YAMK. Vaasa: Vaasan ammattikorkeakoulu.

Jukka Rönnlund
0405777568
jukka.ronnlund@gmail.com

Opinnäytetyö on tallennettu Theseus-tietokantaan osoitteessa
https://www.theseus.fi/

Opinnäytetyön ohjaaja: Dr. Adebayo Agbejule

Tietoja julkaisijasta

Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Wolffintie 30
65200 VAASA

0207 663 300, info@vamk.fihttp://www.vamk.fi

Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3250 ja henkilöstöä 200. VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme