Opiskelijoiden omistama UniCafe juhlii tänä vuonna pyöreitä: ensimmäisen opiskelijaravintolan perustamisesta 70 vuotta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama UniCafe juhlii tänä vuonna 70-vuotissyntymäpäiväänsä. Ravintolatoiminta sai alkunsa 1950-luvulla yhteiskunnallisesta tarpeesta: opiskelijoille ei ollut kaupungissa tarjolla riittävän edullista mutta kuitenkin ravitsevaa ruokaa.
Ruoan yhteiskunnallinen merkitys ei ole 70 vuoden aikana vähentynyt – päinvastoin.
”Kohtuuhintaisen ja ravitsevan ruoan saavutettavuus vaikuttaa välittömästi ihmisten hyvinvointiin. Ruoka on myös merkittävä ilmastokysymys: keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidesosa syntyy ruoasta. Haluamme toimia ruokamurroksen kärjessä ja näyttää esimerkkiä omien tekojemme kautta”, kertoo Ylvan ravintoloiden liiketoimintajohtaja Anne Immonen.
Vuonna 2019 UniCafen ympärillä kuohui, kun ketju luopui kokonaan naudanlihan käytöstä. Viime vuonna ketju laski kaikkien aterioidensa hiilijalanjäljen raaka-ainekohtaisesti ja avasi ensimmäisen kokonaan vegaanisen ravintolansa. UniCafe tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 mennessä.
UniCafen tarina alkoi Domus Academicalta
Sotien jälkeen Helsingistä ei tahtonut löytyä ruokapaikkoja, joista opiskelijat saisivat ”kunnollista ruokaa halpaan hintaan”. Ylioppilaslehden pääkirjoituksessa ehdotettiin vuonna 1951, että ylioppilaskunta voisi ratkaisuksi ryhtyä itse pitämään edullista ylioppilasravintolaa.
Ylioppilaskunnan aloitteesta Domus Academican C-taloon aukesi syksyllä 1952 neiti Ester Wahlmanin pitämä ravintola, joka velvoitettiin tarjoamaan ylioppilaille ”ravitsevaa ja halpaa ruokaa”. Vuoden kuluttua perustamisesta HYY otti ravintolan ylläpidon hoitaakseen. Ravintolatoiminta laajentui 1960–1970-luvulla ensin Helsingin keskustaan ja myöhemmin myös muille yliopiston kampuksille. UniCafe-nimen alle ravintolat siirtyivät vuonna 1988.
”Nykyään UniCafella on 17 ravintolaa ja kahvilaa sekä catering-toimintaa kaikilla Helsingin yliopiston kampuksilla. Toiminnan peruslähtökohta ei kuitenkaan ole muuttunut: tavoitteemme on yhä tarjota opiskelijoille maukasta, ravitsevaa ja edullista ruokaa”, Immonen sanoo.
Vaikka syntymäpäivää juhlitaan vasta syksyllä, tulee juhlavuosi näkymään UniCafen ravintoloissa eri tavoin koko vuoden 2023 ajan.
Lainaukset: Aalto, Sari. Opiskelijaruokailun tekijät. Oy UniCafe Ab 1953–2003. Gaudeamus, Helsinki 2003.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne Immonen
Liiketoimintajohtaja, ravintolat
+358 40 512 5008
anne.immonen@ylva.fi
Sanna PuutonenViestintä- ja markkinointipäällikkö
Puh:+358 400 489 224sanna.puutonen@ylva.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Kaivokatu 10 A, 3. krs, PL 1099
00101 Helsinki
Ylvan tavoitteena on ylihuomisen Helsingin rakentaminen. Liiketoimintamme keskittyvät kiinteistö- ja ravintola-alaan. Ylvan omistaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Olemme olleet jo 150 vuotta rakentamassa helsinkiläisille kaupunkia, jossa ihmiset ja ideat kohtaavat. Kannattavuus tarkoittaa meille pitkäjänteisiä päätöksiä, jotka mahdollistavat seuraavat 150 vuotta. Ainutlaatuinen taustamme edellyttää meiltä edelläkävijyyttä avoimuudessa ja vastuullisuudessa sekä sitoutumista Helsingin kehittämiseen.www.ylva.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ylva Palvelut Oy
Hakaniemi saa ensimmäisen kattoterassinsa: Bistro O mat avaa uuden ravintolan Lyyra-kortteliin24.5.2023 07:07:00 EEST | Tiedote
Toisen linjan ja Porthaninkadun kulmaan rakentuvaan Lyyra-kortteliin on tulossa Hakaniemen ja Kallion alueen ensimmäinen kattoterassi, kun Bistro O mat avaa uuden ravintolan korttelin toimistotalon ylimpään kerrokseen. Ravintola avautuu loppukesästä 2023.
Hakaniemeen valmistuvan Lyyra-korttelin ensimmäinen osa on otettu käyttöön16.2.2023 07:07:00 EET | Tiedote
Uuden rakennuksen toimisto- ja liiketilavuokralaiset muuttavat sisään kevään 2023 aikana. Tuoreisiin vuokralaisiin kuuluu muun muassa teknologiayritys IBM, joka avaa uuden pääkonttorinsa Lyyraan. Koko Lyyra-kortteli valmistuu vuoden 2024 alkupuolella.
Lounasruokailu alkaa UniCafen ensimmäisessä kokonaan vegaanisessa ravintolassa31.1.2023 07:10:00 EET | Tiedote
Kaivopihalla sijaitseva Myöhä Bar & Café aloittaa opiskelijahintaisen lounaan myynnin tiistaina 31. tammikuuta. Kaikki tarjolla oleva ruoka on täysin vegaanista.
UniCafe avaa opiskelijoille oman baarin Helsingin keskustaan2.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote
Myöhä Café & Bar on UniCafe-ketjun ensimmäinen täysin vegaaninen ravintola. Kaivopihan uudessa siivessä entisen Suomalaisen kirjakaupan tiloissa sijaitseva ravintola avaa ovensa 7. joulukuuta 2022.
UniCafe tuo kaikkien aterioidensa hiilijalanjäljen asiakkaiden nähtäville7.11.2022 08:15:00 EET | Tiedote
Hiilijalanjälki ilmoitetaan UniCafe-ravintoloissa koko aterialle, mikä on alalla poikkeuksellista. Lisäksi Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen tavoitetta noudattavat ateriat on merkitty erikseen. Tavoitteena on viestiä radikaalin avoimesti ruoan ilmastovaikutuksista ja helpottaa näin asiakkaiden päätöksentekoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme