Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Oppilaiden ja opiskelijoiden henkilötietojen suoja turvattava

Jaa

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia kannattaa oppilas- ja opiskelijahuoltolain uudistukseen liittyviä tavoitteita, joilla on tarkoitus varmistaa, että opiskeluhuollon kirjaaminen, rekisterinpito ja salassapidon sääntely vastaisi paremmin Euroopan unionin yleistä tietosuoja-asetusta.

– Ehdotettu uudistus on tarpeellinen, koska opiskeluhuollossa oppilaista ja opiskelijoista saattaa kertyä arkaluonteista tietoa. Tästä syystä opiskeluhuollossa tehtävän tietojen kirjaamisen ja rekisteröinnin osalta sääntelyn on oltava riittävän täsmällistä ja tarkkaa, sanoo Talentian erityisasiantuntija Marjo Katajisto.

Jatkossa yksilökohtaisten opiskeluhuoltopalvelujen kehittämisestä ja ohjaamisesta vastaisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

– Tämä muutos tehostaisi opiskeluhuollon palvelujen kehittämistä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi osana lasten ja nuorten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää, Katajisto toteaa.

Haasteita opiskeluhuollon kuraattoripalveluihin ovat aiheuttaneet muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön puutteellinen tuntemus, epäselvät tehtävänkuvat sekä työntekijöiden ammatillisen osaamisen varmistamisen ja tuen puute.

–  Nämä opiskeluhuollon epäkohdat on tuotu esiin myös hallituksen esityksessä. Opiskeluhuoltoa toteuttavat muut ammattilaiset ovat terveydenhuollon ammattihenkilöitä, kuten psykologeja, terveydenhoitajia ja lääkäreitä, Katajisto huomauttaa.

Kuraattorin tulee olla sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö

Oppilas- ja opiskelijahuoltolain uudistus vahvistaa sitä näkemystä, että kuraattorin tehtävissä toimivan tulee olla sosiaalihuollon laillistettu ammattihenkilö. Talentia painottaa, että kuraattorin on oltava koulutukseltaan vähintään sosionomi AMK.

– Sosiaalihuollon ammattihenkilön kelpoisuus on kuraattorin tehtävässä erityisen tärkeää, koska kuraattori on oppilaitoksessa ainoa sosiaalihuollon asiantuntija. Hänen täytyy pystyä itsenäisesti tuomaan sosiaalihuollon näkemys ja laaja asiantuntemus oppilaitoksen käyttöön, Katajisto sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lastensuojeluun viimein sosiaalityöntekijämitoitus – kuntien puutteellinen valmistautuminen voi vaarantaa lasten oikeudet8.12.2021 16:25:25 EET | Tiedote

Eduskunta on hyväksynyt lastensuojelun asiakasmäärän rajauksen, jota Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia, lastensuojelujärjestöt ja lastensuojelun työntekijät ja asiakkaat ovat toivoneet vuosikymmeniä. Laki tulee voimaan ensi vuoden alussa. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa lasten etua ja oikeuksia sekä lastensuojelun tavoitteiden toteutumista rajaamalla lastensuojelun vastuusosiaalityöntekijän asiakasmäärä portaittain enintään 30 lapseen tai nuoreen. Talentian saamien tietojen mukaan kunnissa uudistukseen on varauduttu hyvin vaihtelevasti, ja monin paikoin tarve lastensuojeluasiakkuudelle saattaa muodostua suuremmaksi kuin nykyisellä työvoimalla kyetään hoitamaan. Säästösyistä virkoja ei ole kaikkialla tarpeeksi, työntekijöiden rekrytointi ei ole ollut riittävän houkuttelevaa, ja samaan aikaan lastensuojelun tarve kasvaa rytinällä. Lain noudattaminen edellyttää välittömiä vakanssilisäyksiä ja riittäviä toimia rekrytoinnin onnistumiseksi. – Mitoitus on ollut last

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme