Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Osa-asunnon normille laajaa vastustusta

Jaa

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry vastustaa niin sanotun osa-asunnon normin palauttamista yleiseen asumistukeen. Osa-asunnon normi ei toteuttaisi sille asetettuja säästöjä vaan ainoastaan vähentäisi edullisen yhteisasumisen suosiota. Tavoitellut säästöt ovat marginaalisia suhteessa niistä aiheutuvaan haittaan ja niiden toteutuminen on epätodennäköistä.

Hallituksen suunnitelma palauttaa osa-asunnon normi kohtasi laajaa vastustusta lausuntokierroksella. SOA ry:n lisäksi esitystä vastustivat muun muassa asukkaiden, vuokranantajien ja kuntien edustajat. Myös ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö esittävät lausunnoissaan huolen, että osa-asunnon normi voisi vähentää kimppa-asumisen suosiota ja siten lisätä entisestään pienten asuntojen kysyntää.

”Osa-asunnon normi voi jopa nostaa asumistukikustannuksia, sillä se ohjaa muuttamaan edullisista asunnoista kalliimpiin. Tavoiteltu neljän miljoonan säästö on alle puoli prosenttia yleisen asumistuen kustannuksista, ja säästötavoite tuskin edes toteutuisi”, toteaa Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n asiamies Lauri Lehtoruusu.

Hallitus sopi budjettiriihessä, että asumistuen enimmäisasumismenot sidotaan elinkustannusindeksiin vuokraindeksin sijaan, ja että asumistukeen otetaan käyttöön osa-asunnon normi. Osa-asunnon normi tarkoittaisi, että alle 20 neliömetrin asunnossa tai jaetussa asunnossa asuvalle hyväksyttäisiin yleiseen asumistukeen 20 prosenttia muita pienemmät asumismenot. Esimerkiksi kimppa-asuja voisi saada tukea enintään 249,60 euroa pääkaupunkiseudun ulkopuolisissa kaupungeissa, kun taas yksiössä yksin asuvalle tukea on tarjolla 312 euroon saakka.

”Osa-asunnon normi rankaisisi niitä, jotka ovat valinneet edullisimman asumismuodon, eli kimppa-asumisen tai tehokkaan pienasunnon. Tuki leikautuisi jopa osalta edullisten opiskelijasolujen asukkailta. Onko tässä tarkoitus vähentää yhteisöllistä asumista entisestään?”, Lehtoruusu ihmettelee.

Yleiseen asumistukeen esitetyt muutokset liittyvät valtion vuoden 2018 talousarvioon. Luonnos hallituksen lakiesitykseksi oli lausuntokierroksella 20.9.-11.10.2017. Muutoksen olisi määrä tulla voimaan vuoden 2018 alusta.

Lausuntokierroksella annetut lausunnot ovat luettavissa täällä: http://stm.fi/hanke?tunnus=STM092:00/2017

Lisätietoja:

Lauri Lehtoruusu
Asiamies
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
+358505737125
lauri.lehtoruusu@rakli.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. SOA:n jäseninä on 19 opiskelija-asuntoyhteisöä sekä opiskelijajärjestöt Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK. Jäseninä olevat opiskelija-asuntoyhteisöt toimivat tärkeimmillä opiskelupaikkakunnilla ja ne omistavat yhteensä hieman yli 40 000 vuokra-asuntoa, joista valtaosa on rakennettu valtion tuella. SOA:n jäsenyhteisöjen tavoitteena on tarjota opiskelijoiden toiveita ja tarpeita vastaavia asuntoja kohtuulliseen hintaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Puusta pitkälle – Arkkitehtiopiskelijat suunnittelivat puusta asuntoja opiskelijatovereilleen24.8.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Puusta Pitkälle -julkaisu esittelee puurakenteisen opiskelija-asumisen ideakilpailun, joka järjestettiin Tampereella, Oulussa ja Aalto-yliopistolla vuosina 2019-2020. Kilpailun toteuttamisessa olivat mukana myös paikalliset opiskelija-asuntosäätiöt ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Julkaisu on vapaasti luettavissa ja ladattavissa täältä. Julkaisussa esitellään kolmen eri korkeakoulun voittoisat suunnitelmat. Lisäksi jutuissa vieraillaan Kuhmossa puuelementtitehtaalla ja selvitetään, miksi juuri opiskelija-asuntosäätiöt ovat puurakentamisen suunnannäyttäjiä: Esimerkiksi Suomen kaksi korkeinta puukerrostaloa ovat opiskelija-asuntokäytössä. Tampereen ideakilpailun voittanut suunnitelma on puolestaan jo valmisteilla. - Opiskelija-asuminen on puurakentamisen luonteva edelläkävijä. Opiskelijat arvostavat ekologisuutta ja puurakentaminen on yksi keino, jolla opiskelija-asuntoyhteisöt voivat tarjota ympäristöystävällistä asumista, SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu toteaa.

Koronapandemia hiljensi opiskelija-asuntokysyntää – tulevan syksyn asuntotilanteesta tulossa vaihteleva23.6.2021 11:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelija-asuntojen kysyntä laski vuonna 2020 osassa maata jopa yli kymmenen prosenttia. Varsinkin soluasuntoja oli viime syksynä hyvin tarjolla, koska koulut peruivat opiskelijavaihtoja ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat lykkäsivät opintojen aloittamista. Ensi syksyksi tilanteen uskotaan normalisoituvan ainakin osassa maata, mutta moni korkeakouluista peruu vaihtojaksoja myös syksyltä.

Ilouutinen uusille opiskelijoille: opiskelija-asuntoja tarjolla hyvin29.6.2020 09:00:00 EEST | Tiedote

Opiskelijoiden pitkät asuntojonot ovat jokakesäinen vakiouutinen. Koronaepidemia on johtanut poikkeukselliseen tilanteeseen: opiskelija-asuntoja on tarjolla hyvin. Syynä on kansainvälisten opiskelijoiden kato. Osa korkeakouluista on jäädyttänyt opiskelijavaihdon ja osa englanninkielisistä tutkinto-ohjelmista käynnistyy etäopetuksena. Kansainväliset tutkinto-opiskelijat eivät välttämättä pääse muuttamaan Suomeen oleskelulupaprosessien ja matkustusrajoituksien takia, vaikka koulutus käynnistyisikin normaalisti. Tuoreen lakimuutoksen myötä opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ensimmäisenä opiskeluvuotenaan, jos opiskelija ei voi aloittaa opintojaan pandemian takia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme