Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Osa seututeistä muutetaan etuajo-oikeutetuksi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella asetetaan muutamia seututeitä etuajo-oikeutetuiksi vuoden 2022 aikana. Tällaisia teitä ovat esimerkiksi pitkät yhtäjaksoiset seututiet, joissa on 100 kilometriä tunnissa olevia nopeusrajoitusosuuksia. Lisäksi etuajo-oikeutetuksi tullaan merkitsemään seututiet, jotka toimivat moottoritien rinnakkaisina teinä.

Nykyisin valta- ja kantatiet ovat etuajo-oikeutettuja, joka tarkoittaa sitä, että risteävältä tieltä tuleva liikenne on väistämisvelvollinen etuajo-oikeutettuun tiehen nähden. Etuajo-oikeus määritetään erikseen maantielle asetettavalla liikennemerkillä Etuajo-oikeutettu tie ja päätetään liikennemerkillä Etuajo-oikeuden päättyminen. 

Maanteiden risteykset eivät ole muutoinkaan tasa-arvoisia. Etuajo-oikeutetuksi merkityillä maanteillä ajoradalle pysäköinti on kiellettyä. Tämä tarkoittaa sitä, että reunaviivojen sisäpuolelle ei saa pysäköidä. Pysäköintikielto koskee myös puunkuormausta ajoradalla reunaviivojen sisäpuolella. 

Liikennemerkkien lisäys- ja muutostyöt toteutetaan loppukesän ja syksyn aikana alueemme hoitourakoissa. Kyseiset muutokset parantavat myös liikenneturvallisuutta, sillä mahdolliset yllättävät esteet ajoradalla häviävät. 

Kuva 1: Etuajo-oikeutettu tie  

Kuva 2: Etuajo-oikeuden päättyminen 

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa aiheesta
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus:
Ville-Petteri Luomanen
Tienpidon asiantuntija, Tienpidon suunnittelu
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri
puh: 050 3807254 Ville-Petteri.Luomanen@ely-keskus.fi

Kjell Lind
Liikenneturvallisuusvastaava, Liikennejärjestelmäyksikkö
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri
puh: 0295 027 734 kjell.lind@ely-keskus.fi

Kuvat

Etuajo-oikeutettu tie
Etuajo-oikeutettu tie
Lataa
Etuajo-oikeuden päättyminen
Etuajo-oikeuden päättyminen
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä kantatie 67 parantamisen YVA-hankkeesta välillä Ilmajoki-Seinäjoki (Etelä-Pohjanmaa)4.7.2022 10:13:29 EEST | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on 30.6.2022 antanut perustellun päätelmän ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta, joka koskee hanketta Kantatie 67 parantaminen välillä Ilmajoki-Seinäjoki. Kyseisen tien liikennejärjestelyt eivät enää ole olleet riittäviä kasvaneille liikennemäärille, tien läheisyydessä kulkee mm. rautatie tasoristeyksineen ja tien liittymäjärjestelyt ovat olleet turvattomia. Tieosuuden pituus on noin 16 km.

Vattenöversikt för juni: vattenstånden i åarna och insjöarna har sjunkit till typiska nivåer för tidpunkten (landskapen i Österbotten)4.7.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Under juni månad har vattenstånden i de österbottniska landskapens åar och insjöar sjunkit från god försommarnivå till typiska nivåer för tidpunkten. Som en följd av regnen i maj-juni steg vattenstånden lite mer än genomsnittet för tidpunkten, men det varma vädret som började vid midsommar har inneburit att vattenstånden har börjat sjunka en aning.

Kesäkuun vesitilannekatsaus: jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet ajankohdan tyypillisille tasoille (Pohjalaismaakunnat)4.7.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Kesäkuun aikana pohjalaismaakuntien jokien ja järvien vesipinnat ovat laskeneet hyvältä alkukesän tasolta ajankohdan tyypillisille tasoille. Touko-kesäkuun vaihteen sateiden seurauksena vesipinnat nousivat jonkin verran ajankohdan keskimääräisiä tasoja suuremmiksi, mutta juhannukselta alkaneet lämpimät säät ovat aiheuttaneet vedenpintojen kääntymisen hienoiseen laskuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme