Osaamispuutteet mikroyritysten kasvun suurin este – Suomen ensimmäinen mikroyrittäjyyden koulutus alkaa Oulun yliopistossa

Eurostatin mukaan suomalaisen viennin painopiste on suurissa yrityksissä. Suomessa mikroyritykset (1-9 työntekijää) tuottavat vain 3,8 % viennin kokonaisarvosta, kun vastaava osuus on Ruotsissa 14,2 %. Oulun yliopistossa tehtyjen kasvututkimusten mukaan mikroyrityksissä osataan suunnitella tuotteita ja palveluja, mutta niiden kaupallistaminen, yrityksen myyntiosaaminen ja verkostojen hyödyntäminen ontuvat. Myös yrittäjien liiketoiminta- ja johtamisosaamisessa on kehitettävää.
Mikroyrittäjien koulutustarve on noussut esiin Oulun yliopistoon kuuluvan Kerttu Saalasti Instituutin vetämässä valtakunnallisessa mikroyrittäjien vertaisverkostossa. Yrittäjät ovat kokeneet, että olemassa olevia koulutusratkaisuja ei ole rakennettu mikroyrittäjän tarpeisiin; mikroyritykset ovat jo kokonsa puolesta pakotettuja haastamaan totuttuja liiketoimintamalleja, kasvavassa yrityksessä tekemisen määrä ja vaativuustaso saattavat muuttua nopeastikin. Aika- ja paikkasidonnaiset koulutukset eivät myöskään sovellu yrittäjän kiireiseen arkeen.
Mikroyrittäjyyden valtakunnallinen koulutus mahdollistaa joustavan ja jatkuvan oppimisen asuinpaikasta ja ajasta riippumatta, sillä koulutus toteutetaan kokonaan verkko-opiskeluna yliopiston täydennyskoulutuksen ja avoimen yliopiston kautta. Osallistuminen ei edellytä aiempia akateemisia opintoja eikä osallistujamäärää ole rajoitettu.
Liiketoimintaosaamista ja digitaalista markkinointia
Mikroyrittäjyyden koulutuksessa tutustutaan mikroyrityksissä tarvittavaan liiketaloudelliseen osaamiseen uusimman tutkimustiedon ja tosielämän yritystarinoiden kautta. Opiskelijat saavat tietoa mm. ketteristä tuotantomenetelmistä, rekrytoinnista ja mikroyritysten digitaalisen myynnin ja markkinoinnin perusteista.
Koulutus soveltuu mikroyrittäjien lisäksi kasvavalle joukolle yksinyrittäjiä sekä yrittämistä suunnitteleville. Koulutus on suunnattu myös yrityspalvelutehtävissä työskenteleville, elinkeinoelämän päättäjille ja vaikuttajille sekä yrittämisestä kiinnostuneille, joille kokonaisuus antaa runsaasti käytännön tietoa ja ymmärrystä mikroyritysten toimintaedellytyksistä ja merkityksestä osana yhteiskuntaa.
Koulutus toteutetaan Kerttu Saalasti Instituutin, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun ja Täydentävien opintojen keskuksen yhteistyönä.
Koulutus alkaa 15.4 kahdella täydennyskoulutuskurssilla. Kursseille voi ilmoittautua 14.4.2020 mennessä yliopiston Täydentävien opintojen keskuksen verkkosivujen kautta.
Osaaminen vahvistaa yrittäjän jaksamista ja luo työpaikkoja
Suomen yrityskannasta 94,3% on mikroyrityksiä. Pääosan uusista työpaikoista arvioidaan syntyvän niihin. Alustatalouden kehittyessä yhä suurempi osa mikroyrityksistä on yksinyrittäjiä. Mikroyrityksissä yrityksen ja yrittäjän osaaminen, tuottavuus ja hyvinvointi ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa.
Johtaja Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti:
”Skaalautuvat mikroyritykset ovat tulevia kasvuvetureita ja viennin suunnannäyttäjiä. Näissä syntyvät uudet avaukset. Kaikki mikroyritykset eivät kuitenkaan hae nopeaa kasvua tai vientiä. Menestys voidaan määritellä myös muilla tavoin kuin liikevaihdon kasvuna. Itsensä toteuttaminen, yrittäjän vapaus, oman ammatillisen tavoitteen toteuttaminen, harrastuksen muuttaminen työksi jne. Yrittäminen on usein myös se kätevin tapa työllistää itsensä hankittuun ammattiin. Jokainen yrittäjä määrittelee menestyksen itse.”
Tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi, Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:
”Uskon, että vahvempi liiketoiminta-, yrittäjyys- ja johtamisosaaminen vähentää henkistä kuormittumista, lisää yrittäjän työkykyä ja auttaa kehittämään yritystoiminnasta tuloksellista. Koulutuksen suorittanut mikroyrittäjä tiedostaa omat vahvuutensa ja ne asiat, joihin hänen itsensä kannattaa keskittyä ja toisaalta ne tehtävät, jotka hänen kannattaa teettää työntekijällä tai yhteistyökumppanin kautta. Koulutus antaa osallistujille rohkeutta, innostusta ja osaamista kehittää omaa liiketoimintaa määrätietoisesti ja strategisesti.”
Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on kansainvälinen tutkimusinstituutti, jonka tehtävä on mikroyrityksiin ja niiden elinvoimaisuuteen, kasvuun ja vientiponnisteluihin kohdistuva tutkimus-, kehittämis- ja koulutustoiminta. Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE® kautta Kerttu Saalasti Instituutti koordinoi valtakunnallista kasvuun ja vientiin tähtäävää yritysverkostoa, johon kuuluu yli 300 mikroyritysjäsentä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtaja, professori Matti Muhos, Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto, puh. 0400 407 590
tutkimusjohtaja FT Anna-Mari Simunaniemi, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®, Kerttu Saalasti Instituutti, puh. 0294 487 068
viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme