Sininauhaliitto

Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Sininauhaliiton uusi julkaisu tuo kaivattua tietoa ruoka-avun osallistavista mahdollisuuksista ja haasteista

Jaa

Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä (Sininauhaliitto, 2020) valottaa ruoka-avun osallistavia mahdollisuuksia ja haasteita, joita osallistavaan prosessiin voi liittyä. Samalla julkaisu tuo olemassa olevaan kotimaiseen ruoka-apukirjallisuuteen näkökulmia toimijoiden suunnalta, joista tutkimustieto on ruoka-avussa käyvien kokemuksiin verrattuna vähäistä. Kaikkea uutta toimintaa ei aina otettu vastaan riemumielin.

”Me pyrittiin siihen, että ryhmän vetäjät olivat [asiakkaiden] kanssa samalla tasolla. Ja sen huomaa jo kävellessä tänne sisään, että ei tiedä kuka on ohjaaja ja kuka asiakas. Kun habitus ei ole ylenevä, niin asiakkaalle se madaltaa kynnystä tulla mukaan. Sen atmosfäärin luominen on vaikeaa, mutta se on meillä onnistunut.”

Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeen työntekijä

Viime vuosina on yleistynyt näkemys, että ruoka-avun ei tulisi rajoittua ruoan jakamiseen. On mietitty, voisiko ruoka-avun rinnalle tulla enemmän osallisuutta, joka vähentäisi ruoka-apuasiakkaiden keskuudessa yleistä syrjäytyneisyyttä ja yksinäisyyttä.

Sininauhaliitto toteutti vuosina 2018–2020 Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeen. Tavoitteena oli kehittää toimintaa, jolla vahvistettiin ruoka-avun piirissä olevien ihmisten osallisuutta. Joillekin se tarkoitti arvostavaa kohtaamista tai mielekästä tekemistä arkeen, toisille osallistumista erilaisiin pienryhmiin tai vapaaehtoistoimintaan. Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä (Tuukka Niemi & Torsten Winter, Sininauhaliitto, 2020) avaa keskeisimpiä tuloksia: Lisääntyikö osallisuus? Millä tavoin? Miten asiakkaat kokivat ruoka-avun yhteydessä aloitetut uudet toimintamuodot? Miten työntekijät kokivat toiminnan kehittämisen?

”Mulla toiminnanjohtaja ilmoitti, että ihan kiva juttu, mutta hänellä ei ole aikaa tallaiseen. Ja sanoi, ettei muut työntekijät saa käyttää työaikaansa hankkeeseen, koska heillä on muutkin työtehtävät. Siinä vaiheessa jäin ihan yksin.”

Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeen työntekijä

Julkaisu tuo kaivattua tietoa ruoka-avun osallistavista mahdollisuuksista, mutta myös haasteista, joita osallistavaan prosessiin voi liittyä. Samalla kuulemme ruoka-aputoimijoita, joista on vain vähän tutkimustietoa ruoka-avussa käyvien kokemuksiin verrattuna.

Kirjan verkkoversio >>


Julkaisutilaisuus on osa Enemmän kuin ruokaa -verkkoseminaaria


Seminaari on keskiviikkona 30.9. klo 9-14, liity mukaan tästä: https://bit.ly/32k0B5R (Microsoft Teams)

Ohjelma
9-9.45 päivän avauksessa pääset kartalle päivän järjestäjistä ja saat teaserin verran infoa Tampereen Kierto-hankkeesta, myös Tampereen apulaispormestari Jaakko Stenhällin kertomana.

9.45-10.15 saat päivitettyä 1990-luvun laman synnyttämän käsityksesi ruoka-aputoiminnasta 2020-luvulle. Nykytoiminnan esimerkki tulee Keski-Uudeltamaalta, Yhdessä katettu -verkoston Henna Kärjen ja Jappe Vilposen esittelemänä.

12.00-13.00 Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeen (2018-20) tutkimuksen ”Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä” esittelevät tutkija Tuukka Niemi ja professori Juho Saari. Sininauhaliiton uusi julkaisu tuo kaivattua tietoa ruoka-avun osallistavista mahdollisuuksista ja haasteista, joita osallistavaan prosessiin voi liittyä. Samalla julkaisu tuo esiin ruoka-aputoimijoiden näkemyksiä, joista tutkimustieto on ruoka-avussa käyvien kokemuksiin verrattuna vähäistä. Kaikkea uutta toimintaa ei aina otettu vastaan riemumielin.

13-13.15 tietoisku Ruoka-apu.fi-sivustosta (tutustu ja kysy lisää vaikka heti: info@ruoka-apu.fi )

13.15-13.45 Hyvinvointitutkija Tuomo Laihiala kertoo ”Koronakriisin vaikutukset ruoka-apuun” -tutkimuksesta, joka toteutettiin yhdessä Osallistava yhteisö -hankkeen projektipäällikkö Reetta Nickin kanssa. Miten ruoka-aputoiminta selvisi koronakeväästä. Kuinka paljon ruoka-avun asiakasmäärät kasvoivat. Riittikö ruoka jaettavaksi. Kuka kantaa vastuun ja kenen se pitäisi kantaa. Mitä seuraavaksi?

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:


Anne Hyyrynen, projektipäällikkö, Ruokajonosta osallisuuteen -hanke ja seminaarijärjestelyt: anne.hyyrynen@sininauha.fi, p. 046 9232 572


Tuukka Niemi, tutkija, ”Osallisuutta ruoka-avun rinnalle?” -tutkimus: tuukka.niemi@sininauha.fi, 30.9. saakka.

Reetta Nick, projektipäällikkö, Ruoka-apu.fi, ”Koronakriisin vaikutukset ruoka-apuun” -tutkimus ja seminaarijärjestelyt: reetta.nick@kirkkopalvelut.fi, p. 040 8091 684

Tuomo Laihiala, hyvinvointitutkija, ”Koronakriisin vaikutukset ruoka-apuun” -tutkimus: tuomo.k.laihiala@hel.fi

Vapaasti käytössä olevia kuvituskuvia ruoka-avusta: https://ruoka-apu.fi/medialle/

Osallisuutta ruoka-avun rinnalle? Havaintoja ja näkökulmia toiminnan ääreltä (Tuukka Niemi & Torsten Winter, Sininauhaliitto, 2020, kirjan verkkoversio >>

Voit myös tilata kirjan postimaksuja vastaan Sininauhaliitosta, kirjan tilaussivu >>

Lisätietoa Ruokajonosta osallisuuteen -hankkeesta (2018-2020) >>

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Pasilanraitio 5, 2. krs
00240 HELSINKI

+358 50 5909 339http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliitto on runsaan sadan jäsenyhteisön yhteistyöverkosto, joka auttaa vaikeaan tilanteeseen joutuneita ihmisiä. Liiton ja sen runsaan sadan, ympäri Suomea toimivan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.

Sininauhaliiton Ruokajonosta osallisuuteen -hanke (ESR) toimii ajalla 1.1.2018 – 31.10.2020. Hankkeen alueellista kehittämistyötä tekivät vuoden 2019 loppuun saakka Sininauhaliitto sekä sen yhteistyökumppanit ViaDia ry, Helsingin Vieraskoti ry, Myrskylyhty ry (Etelä-Savo), Turun A-kilta ry, Keravan seurakunta ja Rovaniemen Päiväkeskus ry. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Sininauhaliitto, Kuntoutussäätiö ja Silta-Valmennusyhdistys vaativat, että lausunnolla olevan palkkatukiuudistuksen taloudellisen toiminnan määrittely tarkennetaan25.5.2022 12:20:20 EEST | Tiedote

Parhaillaan on lausunnolla hallituksen esitys julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta. Jos esitys toteutuu, sen taloudellista toimintaa koskeva ehto tulee aiheuttamaan merkittäviä rajoitteita järjestöjen ja säätiöiden työllistämistoimiin. Vaikutukset heijastuisivat monella tavalla niin järjestöjen tukityöllistettyihin kuin muihinkin hauraisiin ihmisiin, jotka järjestöjen toimintaan ja tukitoimiin osallistuvat.

Kaikilla on oikeus vanheta onnellisesti4.10.2020 13:00:00 EEST | Tiedote

Vanhustenviikon teema ”Onni on vanheta” on haastava monelle ikääntyneelle, sillä kaikilla ei ole taitoa tai edes halua vanheta, saati vanheta onnellisesti. Vanheneminen voi olla kurjaa, kivuliasta ja yksinäistä. Monelle ikääntyneelle yksin olemisesta tulee tottumus, ja keinot löytää uusia ihmissuhteita tai harrastuksia käyvät vähiin. Valitettavasti joidenkin ikääntyneiden ainoat kaverit ovat alkoholi ja lääkkeet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme