Eläketurvakeskus (ETK)

Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuus kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Jaa

Työeläkejärjestelmässä yhä useampi työkyvyttömyyseläke myönnetään osaeläkkeenä. Viime vuonna osatyökyvyttömyyseläkeläisiä oli jo vajaa kolmannes siirtyneistä. Tyypillinen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyjä on keski-ikäinen julkisella sektorilla työskentelevä nainen.

Viime vuonna työeläkejärjestelmästä jäi 18 600 henkilöä työkyvyttömyyseläkkeelle. Heistä lähes joka kolmas (5 600) jäi osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

Osaeläkkeenä myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden osuus on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä: vuonna 2007 osuus oli 14 prosenttia siirtyneistä ja vuonna 2017 osuus oli noussut jo 30 prosenttiin.

Tyypillinen osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtyjä on 55-vuotias julkisella sektorilla työskentelevä nainen. Hänen työkykynsä on alentunut tuki- ja liikuntaelinsairauden takia, mutta hänen katsotaan selviytyvän osa-aikatöistä ja kevyemmistä työtehtävistä.

– Osatyökyvyttömyyseläkkeiden osuuden kasvu on positiivinen ilmiö. Jopa neljä viidestä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä työskentelee eläkkeen rinnalla. Työssä jatkaminen kartuttaa lisää vanhuuseläkettä ja eläkekustannukset pysyvät maltillisempina, kertoo tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino Eläketurvakeskuksesta.

Masennus vie joka päivä yhdeksän henkilöä eläkkeelle

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyminen painottuu työuran loppupuolelle: siirtyneiden keski-ikä oli 52 vuotta, ja yli puolet heistä on täyttänyt 55 vuotta.

Yleisimmät eläkkeelle siirtymisen syyt olivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet (34 %) sekä mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt (29 %).

Naiset jäivät miehiä useammin eläkkeelle mielenterveyssyistä. Miehillä verenkiertoelinten sairaudet sekä vammat ja myrkytykset ovat naisia yleisempiä.

Masennus on edelleen suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen. Viime vuonna masennuksen takia eläkkeelle jäi noin yhdeksän henkilöä päivässä. Heistä kaksi kolmesta oli naisia.

Työkyvyttömyyseläkkeellä 145 000 henkilöä

Työeläkejärjestelmän työkyvyttömyyseläkkeellä on tällä hetkellä 145 000 henkilöä. Heistä kaksi viidestä (42 %) on eläkkeellä mielenterveyssyistä. Toiseksi suurin ryhmä on tuki- ja liikuntaelinsairaudet, joiden perusteella eläkettä saa neljännes (26 %) työkyvyttömyyseläkeläisistä.

– Mielenterveyssyistä eläkkeelle siirrytään selvästi nuorempana kuin tuki- ja liikuntaelinsairauksien takia. Vuonna 2017 mielenterveyssyistä eläkkeelle siirtyneiden keski-ikä oli 45 vuotta, kun tuki- ja liikuntaelinsairauksissa se oli 56 vuotta, kertoo Palotie-Heino.


Lisätietoja:
Tilastopäällikkö Tiina Palotie-Heino, p. 029 411 2147, tiina.palotie-heino(at)etk.fi
Tilastosuunnittelija Heidi Nyman, p. 029 411 2139, heidi.nyman(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Eläketurvakeskus (ETK)
Eläketurvakeskus (ETK)
Kirjurinkatu 3
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Eläketurvakeskus (ETK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme