Kustannusosakeyhtiö Otava

Otava julkaisee kirjallisia äänilevyjä vuosikymmenten takaa – "Ainutlaatuinen kurkistusikkuna suomalaisen kirjallisuuden elävään historiaan"

Jaa

Kesällä 2022 lukuaikapalvelujen tilaajat pääsevät nauttimaan Suomen ensimmäisistä äänikirjoista, Otavan kirjallisista äänilevyistä.

Otava julkaisi 1950–70-luvulla kirjallisia äänilevyjä, oman aikansa äänikirjoja. EP- ja LP-levyinä levinneet teokset on nyt saatettu digitaaliseen mp3-formaattiin ja masteroitu uudelleen. Kesäkuussa ensimmäinen erä näitä ainutlaatuisia teoksia saadaan lukuaikapalveluihin kaikkien kuultavaksi.

Kustannusjohtaja Antti Kasperin mukaan kyse on kulttuuriteosta:
– Otavan kirjalliset äänilevyt ovat ainutlaatuinen kurkistusikkuna suomalaisen kirjallisuuden elävään historiaan. On huikea aikamatka päästä kuulemaan kirjallisuutemme keskeisimpien klassikoiden teoksia kirjailijoiden itsensä tai aikansa johtavien lausujien tulkitsemina.

Ensimmäisessä erässä julkaistaan upeita klassikoita, muun muassa Eino Leinoa, F. E. Sillanpäätä, Lassi Nummea, Maria Jotunia, Pentti Saarikoskea ja Ilmari Kiantoa. Kirjallisia äänilevyjä pyritään julkaisemaan tulevaisuudessa vielä lisää.

Kirjallisia äänilevyjä ovat lukeneet aikoinaan sekä kirjailijat itse että aikansa taitavimmat lausujat, kuten Unto Salminen ja Veikko Sinisalo. Äänitteillä voi siis kuulla muun muassa Nobel-kirjailija F. E. Sillanpään oman tulkinnan muistelmastaan ”Siikri”, jossa hän kertoo kuinka tapasi vaimonsa.

Vaikuttava on myös kääntäjänäkin tunnetun Anselm Hollon lausumat beat-henkiset runot (äänitys vuodelta 1968) sekä Pentti Saarikosken lausunta (1961) omista runoistaan, jotka soljuvat säveltäjä Erkki Salmenhaaran pianoimprovisaation lomassa. Ääni- tai musiikkitehosteiden käyttö osana äänikirjoja on ollut nouseva trendi parin viime vuoden aikana, mutta Saarikoski-levy näyttää, että trendillä on puolen vuosisadan mittaiset juuret.

Alkuperäiset, kulttuurihistoriallisesti tärkeät Otavan kirjallisten äänilevyjen äänitykset olivat pitkään tallessa vain kelanauhoilla, mistä ne pelastettiin digitaaliseen muotoon ja tulevillekin sukupolville. Moderneihin äänikirjoihin kuuluvat alku- ja lopputekstit lukee A.W. Yrjänä, runoilija itsekin. Se sitoo menneen ja nykyisen vuoropuheluun.

Otavan kirjalliset äänilevyt -sarja julkaistaan kaikissa lukuaikapalveluissa kesäkuussa.

Tiedustelut: Kustannusjohtaja Antti Kasper, antti.kasper@otava.fi, 050-313 2414.

Sähköiset arvostelukappaleet: arvostelukappale@otava.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Otava
Kustannusosakeyhtiö Otava
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

Puhelinvaihde 09 15661https://otava.fi/

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Otava

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme