Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri laativat valtakunnallisen selvityksen omalääkärimallista

Jaa
Tuttu lääkäri jokaiselle – se on tavoitteena Oulun yliopistossa ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä käynnistyneessä valtakunnallisessa selvitystyössä. Sosiaali- ja terveysministeriön tilaaman selvityksen tavoitteena on arvioida ja kuvata, miten omalääkärimalli olisi mahdollista toteuttaa yhdessä kiristyvän perustason hoitotakuun kanssa.
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Selvitystyön tekee Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin perusterveydenhuollon yksikkö yhteistyössä Oulun yliopiston Väestöterveyden tutkimusyksikön kanssa.

”Uusien, toimintaansa rakentavien hyvinvointialueiden merkittävimpiä tehtäviä on luoda perusterveydenhuoltoon hoidon jatkuvuutta ja saatavuutta varmistava malli”, toteaa selvitystyön projektipäällikkö, yleislääketieteen professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta.

Auvisen mukaan lukuisat tutkimukset ja kokemukset puoltavat hoidon jatkuvuuteen perustuvaa omalääkärimallia. ”Hoidon jatkuvuudella on merkittävä myönteinen vaikutus paitsi terveydenhuollon laatuun myös väestön terveyteen. Se parantaa tutkitusti potilaiden hoitotuloksia ja hoitoon sitoutumista ja vähentää jopa kuolleisuutta. Hyvä hoidon jatkuvuus lisää myös terveydenhuollon ammattilaisten työtyytyväisyyttä ja voi helpottaa esimerkiksi rekrytointeja”, Auvinen listaa.

Suomessa oli 1980-luvulta aina 2000-luvulle käytössä laajasti lääkärien väestövastuujärjestelmä, joka on lähes koko maassa romuttunut pääasiassa terveyskeskusten aliresursoinnin vuoksi. Nyt tehtävä selvitys ei tähtää vanhan omalääkärimallin toteuttamiseen, vaan tavoitteena on nykyiseen toimintaympäristöön soveltuva omalääkärimalli, joka olisi mahdollista toteuttaa yhdessä kiristyvän hoitotakuun kanssa. Työryhmän tulee esittää visio Omalääkäri 2.0 -toimintamallista elokuun puoliväliin mennessä.

Kansalaisilla mahdollisuus kertoa mielipiteensä omalääkärimallista

Kansalaisille on avattu avoin kanava osallistua meneillään olevaan selvitystyöhön. Osallistua voi lähettämällä mielipiteensä osoitteeseen omalaakariselvitys@onmail.com tai täyttämällä näkemyksensä verkkolomakkeeseen osoitteessa https://urly.fi/2Eys . Lomakkeen kysymyksiin vastataan nimettömänä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Selvitystyöryhmän projektipäällikkö, yleislääketieteen professori Juha Auvinen, Oulun yliopisto
juha.auvinen@oulu.fi
Puh. 040 673 6344


Ylilääkäri Marianne Riekki, PPSHP perusterveydenhuollon yksikkö
marianne.riekki@ppshp.fi
Puh. 040 553 7473

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Ihmisen hiki on ehtymätön tiedonlähde – Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämä menetelmä voi auttaa tunnistamaan merkkejä jopa sairauksista17.5.2023 06:47:00 EEST | Tiedote

Iholle asetettuun laastariin kertyvä hiki ja sen sisältämät nanokokoiset vesikkelit eli eksosomit paljastavat tietoja elimistön tilasta ja voivat tuoda esiin merkkejä jopa erilaisista sairauksista. Oulun yliopiston tutkijoiden kehittämän menetelmän sovellusmahdollisuudet ulottuvat sairauksien diagnostiikan lisäksi myös lääketeollisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme