Oulun yliopisto

Oulun yliopisto ja yritykset tuovat esiin ICT-alojen mahdollisuuksia somekampanjoilla

Jaa

Oulun yliopisto kantaa vastuuta ICT-alojen osaajapulasta lisäämällä voimakkaasti ICT-ohjelmien opiskelupaikkoja. Alojen mahdollisuuksia esiin tuovia markkinointikampanjoita kohdistetaan erityisesti naisille, joita ICT-aloille toivottaisiin enemmän. Tutkinto-ohjelmiin voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa 17.–31.3.

Havainnekuva
Havainnekuva

ICT-osaajien rekrytointitarve Pohjois-Pohjanmaalla on vuositasolla noin 2000–3000 henkilöä ja koko maan tarve noin 13 000. Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa tilanteeseen vastataan lisäämällä koulutustarjontaa. Tutkinto-ohjelmien aloituspaikkojen määrä kasvaa syksyllä 2021 tietotekniikassa, tietojenkäsittelytieteissä sekä elektroniikassa ja tietoliikennetekniikassa.

”Osaajapula ICT-aloilla jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, ja yritysten työvoimatarve tukee päätöstä kasvattaa opiskelijoiden määrää. Yhtenä esimerkkinä on RF- eli radiotekniikan osaajien tarpeen kasvu Oulun alueella. ICT-alojen työurat ovat mielenkiintoisia eri toimialoilla myös kansainvälisesti. Digitalisaation vaikutukset näkyvät kaikkialla, joten ICT-ohjelmista valmistuneilla on monipuoliset uramahdollisuudet”, sanoo dekaani Jukka Riekki tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnasta.

Tuoreimmat hakijatilastot osoittavat sukupuolittumisen olevan edelleen vahvaa teknologia-aloilla. Oulun yliopisto haluaa murtaa stereotypioita ja kannustaa erityisesti naisia tarttumaan ICT-alan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Jo pidempään jatkunut työ ja näkyy helmikuussa kampanjoina sosiaalisessa mediassa sekä digitaalisilla ulkomainosnäytöillä eri puolilla Suomea. Stereotypiaan miesten alasta vastataan kampanjassa tuomalla esiin merkittäviä naisia teknologia-aloilta. Kampanjassa esitellään Margaret Hamilton, jonka tiimin kirjoittama ohjelma mahdollisti Apollo 11:n laskeutumisen kuuhun; Hedy Lamarr, joka patentoi WLAN- ja Bluetooth-teknologioiden pohjana olevan taajuushyppelymetodin; IGDA Foundation johtaja Nika Nour, joka tekee työtä pelialan inkluusion ja diversiteetin kasvattamiseksi sekä Laura Kankaala, joka on tietoturvan puolesta taisteleva hyvishakkeri.

Kampanjat tavoittelevat nuoria heidän suosimissaan kanavissa

Meneillään olevassa TikTok-kampanjassa nuoret vaikuttajat Henriikka Pasanen, Veikko Venemies ja Weksii eli Henry Weckström aktivoivat nuoria ajattelemaan omia vahvuuksiaan ja tapaavat Oulun yliopiston opiskelijoita ja alumneja. TikTok-yleisö on ottanut ICT-kampanjan hyvin vastaan: TikTok-mainos keräsi yli 22 500 tykkäystä ja Oulun yliopiston TikTok-tili sai yli 3200 uutta seuraajaa yhdessä päivässä.

Myös Oulun seudun ICT-yritysten henkilökuntaa on haastettu mukaan suosittelemaan ICT-alan opintoja Oulun yliopistossa.

”Nykynuoret arvostavat joustavuutta, ja se on yksi ICT-alan etu. Voi työskennellä etänä, eikä aina kello 8–16, vaan oman rytmin ja elämäntilanteen mukaan. Silti lähellä on aina mukava tiimi ja tukiverkosto”, sanoo Iida Paksuniemi, joka lähiviikkoina kertoo TikTokissa Weksiin yli 178000 seuraajille työstään projektipäällikkönä Ouralla. Paksuniemi on yhdistänyt monia lukiolaisia eniten kiinnostavan lääketieteen ICT:hen opinnoissaan ja työssään lääketieteen tekniikan alalla.

”Moni pyrkii ICT-alalle vasta tajutessaan, että työ ei ole puuduttavaa koodaamista, vaan kiehtovaa pulmien ratkomista työkavereiden kanssa. Nuorten joukossa ICT-alalla on aivan turhaan vaikea ja tylsä maine”, Paksuniemi harmittelee. ”Kaikki oppivat halutessaan, ja jo opiskeluaikana jaoimme pulmia kavereiden kanssa, ja toiselta löytyi usein pari ratkaisua. Tämä on tyypillinen työskentelytapa myös alan töissä, työkaverit auttavat, ja verkostoituminen on mukavaa, samoin matkustelu”, Paksuniemi kuvaa. Lue hänen työstään ihmisten hyvinvoinnin parantamiseksi > 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marja Jokinen, Oulun yliopiston viestintäjohtaja, puh. 050 581 0264, marja.jokinen@oulu.fi

Kuvat

Havainnekuva
Havainnekuva
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme