Oulun yliopisto

Oulun yliopisto käynnistää rakennusterveys- ja sisäilma-asiantuntijoiden koulutukset

Jaa

Uusi rakennusterveys-opintosuunta on jatkossa valittavissa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan diplomi-insinöörikoulutuksessa. Rakennusterveysteeman kursseja avautuu alan opiskelijoille jo kuluvan syksyn aikana. Vastaavaa monitieteistä opintokokonaisuutta ei toistaiseksi ole muissa Suomen yliopistoissa.

Kuva: Mikko Törmänen
Kuva: Mikko Törmänen

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutukseen oli kevään 2021 yhteishaussa ennätysmäärä hakijoita, ja jatkossa opiskelupaikkoja kandidaatti- ja maisterikoulutukseen on 54 ja maisterihaussa 20. Ensimmäisiä rakennusterveyden asiantuntijoita valmistuu jo parin vuoden kuluttua Oulun yliopistosta.

Uuden rakennusterveys-opintosuunnan kokonaislaajuus perustutkintokoulutuksessa on yhteensä 120 opintopistettä, johon on sisällytetty myös STM:n asetuksen 545/2015 ja Valviran asumisterveys-asetuksen soveltamisohjeen mukainen rakennusterveysasiantuntijan (RTA) koulutuksen teoriasisältö. Vähintään 45 opintopisteen laajuista RTA-koulutusta tullaan jatkossa tarjoamaan myös täydennyskoulutuksena. Vaihtoehtoisesti opiskelija voi valita vähintään 25 opintopisteen laajuisen sisäilma-asiantuntijan (SISA) täydennyskoulutuksen. Eurofins myönsi Oulun yliopistolle koulutusluvan RTA/SISA-koulutuksiin kesäkuussa 2021.

Koulutuksen käynnistämisen taustalla on Pohjois-Suomen Rakennusklusteri ry:n esiin nostama tarve edistää rakennusterveys- ja sisäilmaosaamista sekä terveellistä rakentamista alueella ja tuottaa alan asiantuntijoita elinkeinoelämän ja julkisten organisaatioiden palvelukseen.

Monitieteistä rakennusterveysosaamista yli tiedekuntarajojen

Rakennusterveysalaan liittyvää koulutusta ei ole aiemmin Oulun yliopistossa toteutettu tällaisena kokonaisuutena. Uuden rakennusterveys-opintosuunnan kurssit toteutetaan yli tiedekuntarajojen. Biologian tutkinto-ohjelma vastaa biologinen ja mikrobiologinen sisäympäristö -kurssista ja rakennusmateriaalit ja sisäilma -kurssista vastaa prosessitekniikka.

Oulun yliopiston rakennus- ja yhdyskuntatekniikan yksikköön perustettiin vuonna 2020 uusi professuuri, jonka alana on hyvä sisäilma ja rakennusterveys. Professuuria hoitava Ulla Haverinen-Shaughnessy kehittää alkavaa rakennusterveys-opintokokonaisuutta: ”Uusi koulutus perustuu jatkuvasti kehittyvään tutkimustietoon, jonka sovelluksilla nostamme rakennusterveys- ja sisäilmaosaamistasoa yhä korkeammalle. Kansainvälisesti verrattuna suomalainen osaaminen on vahvaa, ja pyrkimyksenä on kehittää ratkaisukeskeistä ajattelutapaa ja edelleen lisätä monitieteistä ymmärrystä rakennusten terveellisyydestä.  Laajan opintokokonaisuuden suorittaneilla on hyvät edellytykset myös jatko-opintoihin, mikä vahvistaa alan tutkimusta.”

Alan viimeaikaisia tutkimuskohteita ovat olleet esimerkiksi sisäympäristön ja -olosuhteiden jatkuvaan monitorointiin perustuva ennakoiva kiinteistönpito sekä rakennusten energiatehokkuuden parantamisen vaikutukset rakennusten terveellisyyteen, joiden tulokset avaavat kiinnostavia kehityssuuntia.

Rakennusterveys-opintosuunnan tarkemmat kuvaukset ja kevään 2022 yhteishaun hakuohjeet julkaistaan Oulun yliopiston verkkosivuille lokakuun alussa rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksen esittelyjen yhteyteen.

Alan ammattilaisille suunnitellaan rakennusterveysalan täydennyskoulutusta. Koulutusta tullaan tarjoamaan mm. RTA- ja SISA-pätevyyksiin tarvittavina teoriakoulutuksina. RTA-koulutuksen kesto on kaksi vuotta ja laajuus vähintään 45 op. Se on suunniteltu työn ohessa suoritettavaksi, vaikka toteutetaankin suurelta osin perusopetuksen kanssa rinnakkain. Syksyllä 2022 alkavaan täydennyskoulutukseen ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa 2022 Oulun yliopiston jatkuvan oppimisen JOY-palvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Professori Ulla Haverinen-Shaughnessy, ulla.haverinen-shaughnessy@oulu.fi, p. 050 406 4428, Tutkijan sivu: https://www.oulu.fi/yliopisto/tutkija/ulla-haverinen-shaughnessy

Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261

Kuvat

Kuva: Mikko Törmänen
Kuva: Mikko Törmänen
Lataa
Ulla Haverinen_Shaughnessy
Ulla Haverinen_Shaughnessy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme