Oulun yliopisto

Oulun yliopiston ensimmäinen arktinen strategia luo alueelle kestävää kehitystä

Jaa

Oulun yliopisto on luonut arktisen strategian, jonka julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 24.1. kello 14-16.15 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi. Strategiasta ja sen tavoitteista kertoo professori, johtaja Arja Rautio Oulun yliopiston Thule-instituutista.

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä mm. ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Nämä megatrendit aiheuttavat haasteita ja uhkia, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia näillä alueilla asuville.

Oulun yliopiston arktisen strategian tavoitteena on alueen kestävä kehitys siten, ettei luonnonvarojen hyödyntäminen, lisääntynyt taloudellinen intressi esim. turismissa, kalastuksessa, metsätaloudessa, energian tuotannossa ja kaivosteollisuudessa vaikuta haitallisesti alueella asuvien ihmisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kulttuuriin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien sektorien välistä yhteistyötä sekä poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta. Oulun yliopiston arktinen strategia vastaa arktisen alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestävää arktista tietoyhteiskuntaa.

Oulun yliopiston arktista strategiaa on ollut luomassa koko yliopistoyhteisö ja palautetta on kerätty useilta yhteistyötahoilta, kuten Saamelaiskäräjiltä, Lapin yliopistolta ja Helsingin yliopistolta.

Median edustajat ovat tervetulleita strategian julkistamistilaisuuteen.

 

Ohjelma


14.00 – 14.30 Tilaisuuden avaus

  • Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto
  • Arktisen strategian pääpiirteet ja tavoitteet, professori, johtaja Arja Rautio, Thule-instituutti, Oulun yliopisto

14.30 – 15.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen puheenvuoro

15.00 – 16.00 Paneeli:  ”Miksi yhteistyö tutkimusinstituuttien, yhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa on tarpeellista?”
Moderaattorina tutkimusjohtaja Jussi Paakkari, Kvantum-instituutti, Oulun yliopisto

Jokaisella panelistilla on 3-5 min aloituspuheenvuoro

  • Suomen Ympäristökeskus, Satu-Maaria Karjalainen
  • Luonnonvarakeskus, Katri Kärkkäinen
  • Oulun kaupunki, Mirja Vehkaperä
  • Pohjois-Pohjanmaan liitto, Hanna Honkamäkilä
  • Yliopistotutkija, Arctic Five Chair Mervi Heikkinen, SCOPE-keskus, Oulun yliopisto

16.00 – 16.15 Loppuyhteenveto

Lisätietoja:

Professori, johtaja Arja Rautio, Oulun yliopiston Thule-instituutti, 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote

Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.

Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote

Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme