Oulun yliopiston ensimmäinen arktinen strategia luo alueelle kestävää kehitystä
Oulun yliopisto on luonut arktisen strategian, jonka julkistamistilaisuus pidetään tiistaina 24.1. kello 14-16.15 Tellus Stagella Linnanmaan kampuksella. Tilaisuuden avaa tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi. Strategiasta ja sen tavoitteista kertoo professori, johtaja Arja Rautio Oulun yliopiston Thule-instituutista.

Arktinen alue on muutosten kourissa, sillä mm. ilmastonmuutos, globalisaatio, digitalisaatio, väestörakenteen muutokset ja kaupungistuminen vaikuttavat arktisen alueen kehitykseen. Nämä megatrendit aiheuttavat haasteita ja uhkia, mutta tarjoavat myös mahdollisuuksia näillä alueilla asuville.
Oulun yliopiston arktisen strategian tavoitteena on alueen kestävä kehitys siten, ettei luonnonvarojen hyödyntäminen, lisääntynyt taloudellinen intressi esim. turismissa, kalastuksessa, metsätaloudessa, energian tuotannossa ja kaivosteollisuudessa vaikuta haitallisesti alueella asuvien ihmisten elinkeinojen harjoittamiseen ja kulttuuriin. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan kaikkien sektorien välistä yhteistyötä sekä poikkitieteellistä tutkimusta ja koulutusta. Oulun yliopiston arktinen strategia vastaa arktisen alueen haasteisiin ja mahdollisuuksiin luomalla kestävää arktista tietoyhteiskuntaa.
Oulun yliopiston arktista strategiaa on ollut luomassa koko yliopistoyhteisö ja palautetta on kerätty useilta yhteistyötahoilta, kuten Saamelaiskäräjiltä, Lapin yliopistolta ja Helsingin yliopistolta.
Median edustajat ovat tervetulleita strategian julkistamistilaisuuteen.
Ohjelma
14.00 – 14.30 Tilaisuuden avaus
- Tutkimusvararehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto
- Arktisen strategian pääpiirteet ja tavoitteet, professori, johtaja Arja Rautio, Thule-instituutti, Oulun yliopisto
14.30 – 15.00 Saamelaisalueen koulutuskeskuksen puheenvuoro
15.00 – 16.00 Paneeli: ”Miksi yhteistyö tutkimusinstituuttien, yhteiskunnan ja muiden sidosryhmien kanssa on tarpeellista?”
Moderaattorina tutkimusjohtaja Jussi Paakkari, Kvantum-instituutti, Oulun yliopisto
Jokaisella panelistilla on 3-5 min aloituspuheenvuoro
- Suomen Ympäristökeskus, Satu-Maaria Karjalainen
- Luonnonvarakeskus, Katri Kärkkäinen
- Oulun kaupunki, Mirja Vehkaperä
- Pohjois-Pohjanmaan liitto, Hanna Honkamäkilä
- Yliopistotutkija, Arctic Five Chair Mervi Heikkinen, SCOPE-keskus, Oulun yliopisto
16.00 – 16.15 Loppuyhteenveto
Lisätietoja:
Professori, johtaja Arja Rautio, Oulun yliopiston Thule-instituutti, 040 585 5776, arja.rautio@oulu.fi
Yhteyshenkilöt
Marjo KemiViestinnän johtava asiantuntija
Puh:050 566 4839marjo.kemi@oulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Eurooppa-yliopisto UNICin tarjonta laajenee – luvassa lisää kursseja, tutkintoja ja tapahtumia31.1.2023 15:11:30 EET | Tiedote
Eurooppalainen yliopistoverkosto UNIC laajentaa tarjontaansa. Kymmenen yliopiston rehtorit eri puolilta Eurooppaa allekirjoittivat UNICin uuden, kunnianhimoisen Joint Mission Statement -julistuksen Zabrebissa 27.1. Suunnitelma sisältää runsaasti erilaisia tapahtumia ja uutta tarjontaa niin opiskelijoille, tutkijoille kuin kansalaisillekin eri puolilla Eurooppaa. Päivitetty missio on osa 14,4 miljoonan euron jatkorahoitushakemusta, joka jätettiin Zagrebissa.
Kvanttilaskentaa lääkekehityksen ja talousanalyysien tueksi – merkittävä Business Finland-rahoitus kvanttiohjelmistojen tutkimukseen24.1.2023 09:05:00 EET | Tiedote
Oulun ja Jyväskylän yliopistot saivat rahoituksen 1,2 M€ yhteishankkeeseen, jossa tutkitaan kvanttilaskennan sovellutuksia, ohjelmointia, ohjelmistokehitystä. Tarkoituksena on muun muassa luoda tiekartta kvanttilaskennan hyödyntämiseen suomalaisessa yrityskentässä. Hankkeessa aiotaan kouluttaa Suomen ensimmäiset kvanttiohjelmoijat ja -ohjelmistokehittäjät.
”Täällä on merkitystä mihin sukuun synnyt, se vaikuttaa kaikkeen”23.1.2023 06:17:00 EET | Tiedote
Paikallinen historia ja kulttuuri vaikuttavat saamelaisalueen nuorten tulevaisuutta koskeviin valintoihin. Historiatietoisuudella ja kulttuurilla on keskeinen osa siinä, mitä nuoret tulevaisuudelta haluavat ja millaisiin elämänvalintoihin he päätyvät.
Saimaannorpan alkuperä yhä myyttisempi? Uudet tutkimustulokset yllättivät tutkijat23.1.2023 06:05:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus hämmentää käsityksiä saimaannorpan alkuperästä. Lisäksi tutkijat havaitsivat, että saimaannorpan geneettinen monimuotoisuus on laskenut 1900-luvulla ihmisen vaikutuksesta. Saimaannorpan evoluutiohistoriaa selvitettiin museonäytteiden DNA:sta Oulun yliopiston ja useiden muiden yliopistojen tutkimuksessa.
Miljoonarahoitus hampaiston ja pään alueen mobiilin kuvantamismenetelmän kehittämiseen19.1.2023 11:47:35 EET | Tiedote
Oulun yliopiston johtama kuvantamisen koko arvoketjun sisältävä konsortio on saanut rahoituksen yli viiden miljoonan euron hankkeelle uuden reunalaskentaa hyödyntävän, röntgensäteilyä käyttävän tomografisen kuvantamismenetelmän kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme