Oulun yliopisto

Oulun yliopiston tutkijoita Tieteen päivillä

Jaa

Suomen suurinta tiedetapahtumaa Tieteen päiviä vietetään 13.–17.1.2021 Helsingissä. Tapahtumassa kuullaan myös oululaistutkijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja. Tänä vuonna koko ohjelma striimataan ja tallennetaan, ja on siten kaikkien tieteestä kiinnostuneiden seurattavissa.

Oulun yliopiston dosentti Heikki Helanterä luotsaa monialaista sessiota eläinten käyttäytymisestä. Sessio käsittelee biologian, antropologian ja vertailevan psykologian näkökulmista muun muassa sitä, miten pienetkin aivot oppivat ja soveltavat. Tuorein tutkimus on kyseenalaistanut vallitsevat käsitykset ihmisaivojen ja päätöksenteon ainutlaatuisuudesta. Myös kimalaiset oppivat ja muurahaiset opettavat. Apina arvioi, mitä sen kumppani tietää. Helanterän vetämässä sessiossa mm. dosentti Olli Loukola Oulun yliopistosta luennoi kimalaisten älykkyydestä ja sosiaalisesta oppimisesta.

Professori Anssi Paasi osallistuu Professoriliiton järjestämään paneelikeskusteluun Voiko tieteellä tehdä pahaa. Tutkijatohtori Ella Peltonen kertoo tulevaisuuden internetistä. Yli-intendentti Marko Mutasen luento DNA:sta lajien ja niiden sukulaisuussuhteiden tutkimuksessa kuullaan osana Biologinen monimuotoisuus-sessiota. Oulun yliopiston dosentti Sirpa Aalto esitelmöi historian poliittisesta käytöstä Tieteiden talon Tieteiden yössä 14.1.

Tapahtuman koko ohjelma striimataan suorana verkkoon, jonka jälkeen se on katsottavissa tallenteina YouTuben Tiedetv-kanavalla. Verkko-ohjelmaa täydentävät Tieteen päivien aikana julkaistavat podcastit ja videot. Tiedetapahtuman ohjelma on julkaistu osoitteessa www.tieteenpaivat.fi/fi/ohjelma-2021, josta pääsee seuraamaan suoria lähetyksiä.

Ohjelmatarjonnan lisäksi verkkoyleisölle on luotu väyliä keskusteluun osallistumiseen. Viestiseinän avulla yleisö voi esittää kysymyksiä ja kommentteja puhujille niin kotisohvalta kuin paikan päältä.

Tieteen päivät on suurelle yleisölle suunnattu, kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat laaja-alaisesti tieteestä ja ajankohtaisesta tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista.

Tieteen päivien järjestelyistä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta, jonka lisäksi järjestäviin tahoihin kuuluvat Suomen Kulttuurirahasto, Suomalainen Tiedeakatemia, Suomen Tiedeseura, Teknillisten Tieteiden Akatemia ja Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 5463413, tapio.makinen@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Polku yrittäjyyteen ja korkeakoulutukseen alkaa varhain – lapsuudenaikaiset tekijät yhteydessä työuraan ja työhyvinvointiin keski-iässä22.1.2021 07:00:00 EETTiedote

Lapsuudenaikaiset sosiaaliset investoinnit, kuten panostukset koulutukseen sekä kasvuympäristön asenneilmasto, muovaavat tulevaa työuraa. Varhaislapsuudessa äidin kannustava asenne taloudelliseen itsenäisyyteen ennustaa päätymistä yrittäjän tai korkeakoulutetun uralle. Maanviljelijäperheessä kasvaminen ennustaa yrittäjyyttä ja oma hyvä koulumenestys korkeakoulutusta.

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset20.1.2021 08:30:41 EETTiedote

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Suomen Akatemialta lähes 13 miljoonaa euroa Oulun yliopiston tutkimuksen profiilialojen vahvistamiseen14.1.2021 09:13:46 EETTiedote

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi vuosille 2021-2026. Oulun yliopistolle myönnettiin 12,79 miljoonaa euroa tukemaan sen ennestään vahvoja tutkimusaloja, jotka liittyvät arktisuuteen, elinikäiseen terveyteen ja 6G:hen. Kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen erinomaiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme