Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Vuoden alumni 2022 on kuvataiteilija Anni Rapinoja

Jaa

Kuvataitelija Anni Rapinoja on Oulun yliopiston Vuoden Alumni 2022. Valinnan perusteena on Rapinojan merkittävä elämäntyö, sillä hän on yli 40 vuoden ajan rakentanut puhuttavalla luonto- ja ympäristötaiteellaan yhteyden tieteen ja taiteen välille. Oulun Yliopistoseura ry julkisti nimityksen Oulun yliopistogaalassa perjantaina 11.11.2022.

Kuva: Juha Sarkkinen
Kuva: Juha Sarkkinen

Anni Rapinoja valmistui filosofian kandidaatiksi Oulun yliopistosta vuonna 1974. Kasvitieteen ja maantieteen opinnot ovat olleet Rapinojalle ratkaisevan tärkeitä luonnon- ja ympäristötaiteen tekemiseen. Rapinoja käsittelee teoksissaan ihmisen ja luonnon suhdetta sekä ympäristökysymyksiä käyttäen pääosin kotisaarensa Hailuodon luonnonmateriaaleja omintakeisella tyylillä.

Vuonna 2016 Rapinoja palasi Oulun yliopistolle professori Seppo Vainion kutsumana. Rapinoja tutki ”Geenit & yhteiskunta” -hankkeessa, mitä annettavaa tieteellä ja sen tekniikoilla voisi olla hänen taitelleen. Projektin aikana syntyi taiteilijan ja tutkijoiden yhteistyönä useita videoita ihmissilmin näkymättömästä maailmasta.

”Rapinoja on ensimmäinen Oulun yliopiston alumni, jonka toiminta sekä merkittävät kansalliset ja kansainväliset ansiot taiteen alalla huomioidaan yliopiston Vuoden Alumni -tittelillä”, kertoo Oulun Yliopistoseuran puheenjohtaja Eva Maria Raudasoja.

Rapinoja on Suomen kuvanveistäjäliiton kunniajäsen ja Oulun taiteilijaseuran jäsen. Kansainvälisesti tunnustettu taiteilija on pitänyt näyttelyitä kaikilla mantereilla ja hänelle on myönnetty kymmeniä apurahoja ja tunnustuksia. Vuonna 2014 Rapinojalle myönnettiin taiteilijaeläke.

Oulun yliopistoseura ry on nimennyt Vuoden Alumnin vuodesta 1999 lähtien. Ensimmäinen Vuoden Alumni oli presidentti Martti Ahtisaari.

Oulun yliopistogaalassa nimettiin myös Vuoden opiskelija 2022. Tämä huomionosoitus myönnettiin tekniikan kandidaatti Meri Pekille. Neljännen vuoden prosessitekniikan opiskelija Pekki on koko opiskeluaikana tehnyt töitä opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin eteen niin Prosessikillassa kuin sen ulkopuolella. Killan häirintäyhdyshenkilönä toimiminen kuvastaa pyyteettömyyttä, vahvaa oikeustajua ja rohkeutta puolustaa väärinkohdeltuja. Siinä tehtävässä hän on luonut opiskelijoille turvallista ja tasa-arvoista opiskelutilaa.

Lisäksi gaalassa jaettiin Oulun yliopistoon kuuluvan Professori Pentti Kaiteran rahaston tunnustuspalkinnot. 10 000 euron palkinnot saivat tanssitaiteilija, ohjaaja Pirjo Yli-Maunula sekä viulisti, kapellimestari John Storgårds.

Rahasto halusi tänä vuonna palkita henkilöitä tai yhteisöjä taiteen ja kulttuurin saralta. Rahaston tarkoitus on antaa tunnustusta heille, jotka edistävät Pohjois-Suomen taloudellista tai henkistä hyvinvointia. Oulussa toimivan Flow Productionsin taiteellinen johtaja Pirjo Yli-Maunula on tehnyt tinkimätöntä työtä esittävän taiteen alalla jo  vuosikymmenten ajan samoin kuin Lapin kamariorkesterin taiteellisena johtajana Rovaniemellä toimiva John Storgårds musiikin saralla.

”Molemmat palkinnonsaajat ovat tehneet pitkäjänteistä ja tinkimätöntä työtä pohjoisessa Suomessa. He ovat oman merkittävän luovan työnsä lisäksi nostaneet esille muita pohjoisia taiteilijoita ja luoneet organisaatioita ja rakenteita, jotka mahdollistavat toisaalta esittävän taiteen tekemisen nyt ja tulevaisuudessa, ja toisaalta taiteen tuomisen lähemmäksi ihmisiä suurella alueella. Kaitera-palkinto annetaan heille tästä suurenmoisesta työstä,” Pentti Kaiteran rahaston hallituksen puheenjohtaja Katri Ervamaa sanoo.

Pentti Kaiteran rahasto myöntää Kaitera-tunnustuspalkintonsa kahden vuoden välein. Joka toinen kerta palkitsemisvuorossa on Oulun yliopiston tutkija tai tutkimusryhmä, jolloin palkinto annetaan merkittävästä tutkimustyöstä.

Lisätietoja:

Sakari Jussi-Pekka, yhteyspäällikkö, Oulun yliopisto, 040 546 6866, sakari.jussi-pekka@oulu.fi

Eva Maria Raudasoja, Oulun Yliopistoseuran puheenjohtaja, 040 508 3366, eva.raudasoja@oulu.fi

Vuoden Alumni Anni Rapinoja, 04O 5161 474, a.rapinoja@gmail.com

Vuoden opiskelija Meri Pekki, 050 433 6659, meri.pekki@gmail.com

Pentti Kaiteran rahaston hallituksen puheenjohtaja, Katri Ervamaa, +173 427 649 06 (huom. aikaero USA:n ja Suomen välillä), kervamaa@umich.edu

Pressikuvat Strogårdsista ja yli-Maunulasta:: https://www.dropbox.com/sh/vfmx7lcxdzcasd6/AACNIH9BOUcTilzBFjXfszfMa?dl=0

John Storgårdsin kuvat: Arto Liiti
Pirjo Yli-Maunulan kuvat: Janne-Pekka Manninen

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Juha Sarkkinen
Kuva: Juha Sarkkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa tiistaina 29.11.24.11.2022 09:53:03 EET | Tiedote

Miten motivaatio ja tunteiden aktiivinen säätely vaikuttavat vuorovaikutuksessa tapahtuvaan oppimiseen? Entä miten kasvien mikrobit vaikuttavat ihmisten terveyteen? Kasveissa on tuntemattomia mikrobeja, ja syödessäsi tuoreita kasviksia saat samalla lukemattomia mikrobeja elimistöösi. Oulun yliopiston kuusi uutta professoria kertovat alastaan ja tutkimusaiheistaan juhlaluennoilla Linnanmaan kampuksen Tellus Stagella tiistaina 29.11. 2022 kello 14–17.

Tutkijoiden tekemät koeammunnat varmistivat Kaarle XII kuolleen vihollisen luotiin23.11.2022 07:18:00 EET | Tiedote

Suuri Pohjan sota (1700–1721) oli Ruotsille monella tapaa raskas. Sodan pääroolissa oli kuningas Kaarle XII, joka kuoli Norjassa Fredrikshaldin (nyk. Halden) piirityksessä marraskuussa 1718. Vuosisatojen ajan on spekuloitu, että kuoleman takana olisi jatkuvaan sotimiseen kyllästyneiden ruotsalaisten toteuttama oman kuninkaan salamurha. Monet teoriat ja tutkimuskin on kuitenkin maustettu kansantarinoilla ja arvailuilla. Oulun yliopiston tutkijat ovat nyt saaneet varmistuksen Kaarle XII:n kuoleman aiheuttajasta.

Kasvatustieteen päivillä puhutaan moniäänisyydestä muuttuvassa maailmassa17.11.2022 09:56:00 EET | Tiedote

Tämän päivän ihminen elää moniäänisessä maailmassa, jossa kulttuurit, yhteisöt, perheet, suhteet ja arjen tavat toimia ovat moninaisia. Aiheesta puhutaan valtakunnallisilla Kasvatustieteen päivillä Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella 24.–25.11.2022. Keskusteluissa ja esityksissä pohditaan moniäänisyyttä, mitä se on ja miten se ilmenee kasvatuksessa ja laajemmin yhteiskunnassa.

Kimalaisten uudet jalkapallotaidot – harjoitushistoria vaikuttaa suoriutumiseen17.11.2022 06:15:00 EET | Tiedote

Viimeaikaset tutkimukset ovat osoittaneet kimalaisten olevan luultua älykkäämpiä. Ne voivat esimerkiksi ymmärtää abstrakteja käsitteitä ja oppia käyttämään työkaluja. Uudessa tutkimuksessa dosentti Olli Loukolan maailmankuulut jalkapallokimalaiset oppivat yhä monimutkaisempia sääntöjä pallonpyörityskokeessa. Harjoitushistorialla on vaikutusta niiden suoriutumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme