Oulun yliopisto

Oulun yliopistosta ponnistava suomalainen startup-yritys mukana kehittämässä uutta menetelmää tulivuorien purkautumisen ennakoimiseen

Jaa
Joukko kansainvälisiä tutkijoita ehdottaa vaarallisten tulivuorien seuraamiseen uutta menetelmää, joka oikein käytettynä voi ennakoida purkauksia. Menetelmän tarkoituksena on parantaa uhkaavien tulivuorien purkausten varoitusjärjestelmiä niin, että ympäröivä yhteiskunta voi valmistautua mahdolliseen purkaukseen entistä aikaisemmin ja mahdollisesti jopa ennakoivat evakuoinnit käynnistäen. Menetelmän avulla ainakin osa purkauksista voidaan havaita ennen kuin muut menetelmät varoittavat tulivuoren heräämiseen liittyvästä kohoavasta uhkatasosta.

Tuoreessa tutkimuksessa käsitellyn menetelmän nimi on myonigrafia ja se perustuu kosmisen hiukkassäteilyn synnyttämien myonihiukkasten hyödyntämiseen kiinteiden kappaleiden tiheysjakauman selvittelyssä. Menetelmä toimii samaan tapaan kuin röntgensäteilyn avulla tehdyt lääketieteelliset tiheyskuvat luista ja pehmytkudoksista, mutta sillä erotuksella, että tässä menetelmässä säteilyä ei tarvitse itse luoda ja kohteet voivat olla vaikka tulivuorien kokoisia.

Tulivuorien seuranta myonigrafian keinoin perustuu myonien ominaisuuteen kulkea sitä helpommin kappaleen läpi mitä pienempi sen keskitiheys on. Jos keskitiheys taas on suuri, entistä suurempi osa myoneista pysähtyy kiinteän kappaleen sisälle. Näin ollen myonien tulosuuntien ja lukumäärien avulla saadaan rakennettua vaikka kolmiulotteisia aikasarjakuvia kohteen sisäisestä tiheysrakenteesta. Tulivuorien tapauksessa uusi uhkaava purkaus voidaan nähdä sulan kiviaineksen nousemisena tulivuoren syvistä osista kohti sitä tasoa, josta purkaus lopulta käynnistyy.

Tutkijajoukko koostuu etupäässä italialaisista, japanilaisista, suomalaisista, unkarilaisista ja englantilaisista tutkijoista. Suurin osa tutkijoista edustaa astrohiukkasfysiikan alaa, mutta mukana on myös laiterakentajia ja geologeja. Kyseistä tutkijaryhmää ei ole kukaan varsinaisesti koonnut, vaan tutkijat ovat löytäneet toinen toisensa askel askeleelta kaivatessaan ratkaisuja monitieteellistä otetta vaativaan tutkimuskohteeseensa eli monimutkaisiin ja arvaamattomiin tulivuoriin.

Tutkijat esittävät, että vaikka menetelmää on jo käytetty menestyksellisti useiden tulivuorien kuvaamiseen muun muassa Japanissa ja Italiassa, menetelmä kannattaisi ottaa käyttöön paljon tätä systemaattisemmin osana tulivuorien seurantaan käytettyjä muita järjestelmiä. 

Marko Holman mukaan myonigrafialla on tulivuorien seuraamisen lisäksi myös koko joukko muita sovelluksia, kuten esimerkiksi pohjavedenetsintä, pohjavesien monitorointi, malminetsintä, malminlouhinta, tunnelirakentaminen, rahtikonttien läpivalaisu, rajaturvallisuus, salakuljetustunnelien havaitseminen, ydinjätekapseleiden läpivalaisu, karstiluolien kartoittaminen, pyramidien läpivalaisu arkeologisten tutkimusten yhteydessä, jne. Lisäksi hän toteaa uskovansa, että myonigrafia voi olla vietävissä myös vieraille taivaankappaleille, kuten esimerkiksi Kuuhun. Myös asteroidien läpivalaisua malminetsinnällisessä mielessä on maailmalla jo pohdittu.


Muuta taustatietoa:

• Julkaisussa on mukana kolme suomalaista, joista kaksi työskentelee Oulun yliopiston Callio Lab tutkimusinfrastruktuurissa, jota koordinoi Kerttu Saalasti Instituutti.

• Kaikki kolme julkaisuun osallistunutta suomalaista ovat Oulun yliopistosta spin off-yrityksenä ponnistaneen Muon Solutions Oyn perustajajäseniä. Yrityksen tavoitteena on kaupallistaa myonigrafia menetelmänä, joka soveltuu monelaisiin haasteisiin.

• Muon Solutions Oy on perustettu vuonna 2016. Yhtiön kotipaikka on Pyhäjärvi, ja pääasiallinen toimiala tuotekehitys, tutkimus- ja suunnittelupalvelut. Yhtiön toimitusjohtaja on geologi Marko Holma. Yhtiö tuottaa palveluita mm. malminetsintä- ja kaivosteollisuudelle.


Yhteystiedot:

Marko Holma, +358 40 836 4317
marko.holma@muon-solutions.com
marko.holma@oulu.fi

Jari Joutsenvaara, +358 40 556 9396
jari.joutsenvaara@muon-solutions.com
jari.Joutsenvaara@oulu.fi


Viitteet:

Leone, G., Tanaka, H.K.M., Holma, M.1,2,3,4, Kuusiniemi, P.1,3,4, Varga, D., Oláh, L., Lo Presti, D., Gallo, G., Monaco, C., Ferlito, C., Bonanno, G., Romeo, G., Thompson, L., Sumiya, K., Steigerwald, S. & Joutsenvaara, J. 1,2,3,4, 2021. Muography as a new complementary tool in monitoring volcanic hazard: implications for early warning systems. Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences 447(2255). doi:10.1098/rspa.2021.0320.

https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspa.2021.0320?af=R


Yläindeksit:

1Virtual Muography Institute, Global, Tokyo, Japan
2Kerttu Saalasti Institute, University of Oulu, Finland
3Muon Solutions Oy, Finland
4Arctic Planetary Science Institute, Rovaniemi, Finland




Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on kansainvälinen tutkimusinstituutti, jonka tehtävä on mikroyrityksiin ja niiden toimintaedellytyksiin kohdistuva tutkimus ja koulutus. Instituutin pääasiallinen tutkimusteema on mikroyritysten toiminnallinen erinomaisuus. Mikroyrittäjyyden lisäksi Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa tulevaisuuden tuotantoteknologioiden ja alueellisen erinomaisuuden näkökulmista. Tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.

Callio Lab on osa Kerttu Saalasti Instituuttia. Se on on kansainvälinen ja monitieteinen tutkimus ja T&K- keskus, jonka toiminta on keskittynyt Pyhäsalmen kaivokselle. Callio Labilla on siellä kuusi virallista maanalaista laboratoriota eri syvyyksissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye