Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Outo arki -verkkonäyttely haastaa katsomaan rutiinien taakse

Jaa

Arjen outous paljastuu ja faktan ja fiktion raja hämärtyy, kun tilaa ihmisineen tarkastellaan poikkeavasta näkökulmasta tai kaikkein pienimpiin yksityiskohtiin keskittyen. Outo arki –verkkonäyttely avaa yleisölle Helsingin kaupunginmuseon ja HAM Helsingin taidemuseon kokoelmatoimintaa yhteisen teeman kautta. Verkkonäyttelyssä on esillä korona-aikaa Helsingissä dokumentoivia valokuvia kaupunginmuseon kokoelmista sekä videotaiteen kokonaisuus HAMin kokoelmista. Valokuvat ja videoteokset haastavat samankaltaisella tunnelmallaan yleisöä näkemään rutiinien taakse.

Herttoniemenranta, huhtikuu 2020 / Kuva:  Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo
Herttoniemenranta, huhtikuu 2020 / Kuva: Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseo on tallentanut kaupunkilaisten elämää ja oman aikansa ilmiöitä jo yli sadan vuoden ajan. Kaupunginmuseon valokuvaaja, Fotofinlandialla vuonna 2016 palkittu Yehia Eweis, ryhtyi dokumentoimaan koronaviruksen aiheuttaman poikkeusajan näkymistä kaupunkikuvassa maaliskuussa 2020. Aluksi valokuvauksen kohteena oli ihmisistä tyhjentynyt kaupunki ja karanteenin aiheuttamat ilmiöt kuten ulkoilubuumi ja kotoilu. Sen jälkeen kuvausaiheet ovat laventuneet laajemmalle: etäkoulu ja sen päättyminen, nallet ikkunoissa ja muut visuaaliset viestit, turvavälit, kaupunginorkesterin striimaustoiminta, julkinen liikenne, kirjastojen sulku, terveydenhuolto, maskien käyttö, rajoitusten höllentyminen ja uudelleen kiristyminen. Korona-ajasta tullaan tallentamaan Helsingin kaupunginmuseon kokoelmiin satoja valokuvia, joista nähdään tässä yhteydessä laaja valikoima.

HAMin mediataiteen kokoelmaan kuuluu noin kaksisataa teosta, joista tähän kokonaisuuteen on valittu yhdeksän. Videoteoksissa todellisuuden rajoja koetellaan hienovaraisesti. Valokeilassa paistattelee yksityiskohta, joka ei yleensä saa huomiota, tai kanssaeläjien toiminta vaikuttaa asiaan kuulumattomalta ja koomiselta.

Johanna Ketolan kolmikanavainen installaatio avaa näkymiä kaupungin ulko- ja sisätiloihin, joissa paikallaan pysyvä kamera on taltioinut mahdollisia, mutta jollain tavalla merkillisiä arjen tapahtumia. Anssi Pulkkisen näennäisen pysähtyneessä sisäkuvassa tapahtuu yllättävä muodonmuutos. Anneli Nygren toisintaa japanilaisen taiteilijan Yoko Onon (s. 1933) performatiivisen teoksen vuodelta 1963. Videossa täti viihdyttää vieraitaan esittelemällä heille pyykkikorinsa sisältöä. Iiu Susirajan kolme videota ovat omakuvia, joissa taiteilijan katse vangitsee katsojan keskelle olemisen normeja haastavia tilanteita. Pasi Autio käyttää hyväkseen kuvan ja äänen yhteisvaikutusta alleviivatakseen katunäkymien hienovaraisia yksityiskohtia. Olli Keräsen teoksessa arkinen kaupassakäynti laajenee eleiden ja liikkeiden koreografiaksi. Pilvi Takala asettaa katsojan piilokameran taakse seuraamaan tapahtumia julkisessa liikennevälineessä. Aidot reaktiot sekoittuvat henkilöhahmojen esitykseen, ja epäilyttävä tilanne vaikuttaa samalla myös uskottavalta.

Outo Arki / HAM Helsingin taidemuseon ja Helsingin kaupunginmuseon tuottama verkkonäyttely HAMin verkkosivuilla 16.2.-30.9.2021 osoitteessa: www.hamhelsinki.fi/outoarki


Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

amanuenssi Sanna Tuulikangas
HAM
puh. 040 178 3537
sanna.tuulikangas@hel.fi

Kuvat

Herttoniemenranta, huhtikuu 2020 / Kuva:  Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo
Herttoniemenranta, huhtikuu 2020 / Kuva: Yehia Eweis/Helsingin kaupunginmuseo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Festivalen Online Bravo! bjuder på virtuella föreställningar för barn och unga5.3.2021 11:20:10 EETTiedote

Lördagen den 6.3.2021 inleds festivalen Online Bravo!, en virtuell scenkonstfestival för barn och unga, dagis- och skolgrupper samt familjer. Festivalen bjuder på högklassig dockteater, cirkus, dans och fysisk teater i form av inspelade eller streamade föreställningar med inhemska och utländska scenkonstnärer. Programmet är gratis. En del av föreställningarna kommer att spelas även i Helsingfors stads kulturhus i höst.

Nuori Taide Helsinki 2021 - nuorten taiteilijoiden yhteisnäyttelyn teosten haku alkanut4.3.2021 14:39:04 EETUutinen

Nuori Taide Helsinki 2021 on 15–26-vuotiaiden nuorten töistä koostuva yhteisnäyttely, joka järjestetään Kanneltalon galleriassa 20.5–23.6.2021. Näyttelyn tavoitteena on vuosittain nostaa esiin vaihtuvien teemojen avulla nuorten ajatuksia, näkökulmia ja osaamista taiteen keinoin. Vuoden 2021 näyttelyn teemana on See the Sea - näe meri, koe taide, joka inspiroituu kesällä avautuvasta Helsinki Biennaalista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme