Digi- ja väestötietovirasto

Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska

Dela
Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.

Uppskattningsvis kan cirka 20 000 ukrainare om de så önskar i mars-april ansöka om hemkommun hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, i takt med att det gått ett år sedan de lämnade in sin ansökan om tillfälligt skydd.


Det är frivilligt att ansöka om hemkommun, men hemkommunen är till nytta om man tänker stanna i Finland tills vidare. Som kommuninvånare kan man bland annat använda kommunens tjänster samt ansöka om finländskt identitetskort och ekonomiskt stöd till exempel för boende.


Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har gjort det så enkelt som möjligt för ukrainare att uträtta ärenden; ansökan om hemkommun kan göras på nätet utan att besöka myndigheten. Sökanden ska ha en finländsk personbeteckning och ett uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd som sökts för minst ett år sedan. Med webblanketten kan man också anmäla familjemedlemmar som bor på samma adress.


– För tillfället har största delen av personerna med tillfälligt skydd inte ännu rätt till hemkommun. Det är fint att informationen om rätt tid att ansöka om hemkommun, det vill säga först då när förutsättningarna för att få en hemkommun uppfylls, har nått ukrainarna. Vid MDB har vi förberett oss på att det redan i slutet av veckan kommer in rikligt med ansökningar, eftersom en stor del av de personer som anlänt från Ukraina då har bott i Finland i ett år, säger Maisa Gynther, ledande sakkunnig vid MDB.


MDB:s ukrainska rådgivare hjälper till att göra ansökan


Vid Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Helsingfors öppnades i början av mars en pop up-självbetjäningspunkt Пункт DVV (MDB-punkten). Man kan komma till rådgivningspunkten utan tidsbokning. Rådgivarna hjälper i första hand dem som stöter på utmaningar med webbformuläret och hänvisar vid behov till att boka tid till en expert vid MDB. Webblanketten har publicerats på finska och svenska samt på engelska och ukrainska.


– Man kan besöka MDB:s rådgivningspunkt utan tidsbokning och ukrainare kan få råd på sitt eget modersmål om hur de kan uträtta ärenden elektroniskt. Samtidigt är vi ett exempel på integration i Finland, säger MDB:s ukrainska rådgivare
De har vid sidan av kundservicen hjälpt till med översättningar av texter och kommunikation, bland annat genom att förmedla information till andra ukrainare via kommunikationstjänsten Telegram.


Maisa Gynther, ledande sakkunnig vid MDB, är glad över att de ukrainska kundrådgivarna står till tjänst med att hitta rätt information:
– Det är verkligen fint att vi har fått ukrainska rådgivare som har förbundit sig att hjälpa andra som kommit från Ukraina med myndighetsärenden. Tillsammans med dem säkerställer vi att det går smidigt att uträtta ärenden i Finland.


Den andra ukrainska kundrådgivaren berättar att hon redan i sitt hemland vant sig vid kundservice, men arbetet vid MDB är betydelsefullt eftersom hon kan hjälpa andra ukrainare.
– Det är fint att se att även efter allt som vi har varit med om har vi ukrainare vilja att fortsätta våra liv och skapa en framtid i Finland tills vi återvänder hem igen till Ukraina, säger hon.

• Пункт DVV (MDB:s pop up-punkt) Fågelviksgränden 2 B, 3 vån. öppen må–fr kl. 9–16.15.
• MDB:s experter och ukrainska rådgivare kan också träffas på Rekrytori Ukraina -rekryteringsevenemanget tisdagen den 7 mars 2023 kl. 12–16 i Helsingfors Mässcentrum

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)https://dvv.fi

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata främjar digitaliseringen av samhället, tryggar tillgången till information och erbjuder tjänster för kundernas livshändelser.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata sörjer för den grundläggande administrationen av befolkningsdatasystemet och digitaliseringen av samhället. Till myndighetens uppgifter hör bland annat borgerliga vigslar, namn- och adressändringar, förmynderskaps- och intressebevakningsärenden, administration av befolkningsdatasystemet, utveckling av lösningar för elektronisk identitet samt utveckling och underhåll av centraliserade stödtjänster för e-tjänster. Dessa stödtjänster för e-tjänster omfattar bland annat Suomi.fi-webbtjänsten, elektroniska myndighetsmeddelanden (Suomi.fi-meddelanden) samt fullmakter att sköta ärenden för andras räkning (Suomi.fi-fullmakter).

http://dvv.fi/sv

Följ Digi- ja väestötietovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Digi- ja väestötietovirasto

Digital and Population Data Services Agency’s service locations in Lahti and Lappeenranta are being reformed – exceptions to opening hours in June25.5.2023 15:15:00 EEST | Press release

The Digital and Population Data Services Agency’s service locations in Lahti and Lappeenranta will be reformed into joint service points in June 2023. The operations will continue in the same facilities as before, but several government agencies will serve in the same customer service facilities in the future.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum