OX2

OX2 yhteistyöhön luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi merituulipuistoissa Ahvenanmaalla

Jaa
OX2 on aloittanut yhteistyön tutkimusaseman rakentamiseksi Björkskärille Ahvenanmaan pohjoispuolella. Hankkeen tavoitteena on kehittää ja testata menetelmiä, joilla voidaan lisätä luonnon monimuotoisuutta OX2:n Ahvenanmaan edustalle suunnittelemien Noatun Nord- ja Noatun Syd -merituulivoimahankkeiden yhteydessä.
Havainnekuva Björkskärin tutkimusasemasta. OX2.
Havainnekuva Björkskärin tutkimusasemasta. OX2.

Tutkimusaseman kehittämisessä OX2 tekee yhteistyötä Under Ytan ja Nemo Seafarms -yritysten kanssa. Yritykset kehittävät kaupallista levä- ja merileväviljelyä sekä ekosysteemipalveluja, kuten kalojen elinympäristöjen parantamista ja simpukkaviljelyä, joilla voidaan poistaa merestä ravinteita ja vähentää siten rehevöitymistä.

Yhdessä OX2:n kanssa yritykset tutkivat, miten toiminnot voidaan yhdistää suureen merituulipuistoon ja siten vahvistaa ekosysteemiä ja parantaa luonnon monimuotoisuutta Itämerellä. Hankkeessa tutkitaan myös riuttojen ja turskahotellien rakentamista tuulivoimaloiden perustusten ympärille.

"Hankkeen tuloksilla on aikanaan suora vaikutus OX2:n Ahvenanmaan Noatun-tuulipuistoihin sekä Halla-, Laine- ja Tyrsky-tuulipuistoihin, joita sunnittelemme Pohjanlahdella", sanoo OX2 Ahvenanmaan meribiologi Lotta Nummelin.

"On hienoa päästä alkuun jännittävässä hankkeessa, jossa testaamme ja tutkimme käytännössä, miten monimuotoisia ekosysteemejä voidaan parhaiten luoda yhdistämällä kaksi kasvavaa toimialaa eli tuulivoimapuistot ja levänviljely", sanoo Nemo Seafarmsin perustaja Magnus Hanstén.

"Rakennamme mahdollisuuksia makrolevien laajamittaiseen viljelyyn ja toivomme, että ahvenanmaalaiset, turistit ja Itämeren rantavaltioiden asukkaat voivat jatkossa ostaa näillä alueilla tuotettua levää lähikaupastaan", sanoo Under Ytanin perustaja Joel Lindholm.

Vedenalaisten töiden ja analyysien lisäksi järjestetään tapahtumia, joissa esitellään levää ravintona ja merituulipuistojen mahdollisuuksia matkailukohteina.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lotta Nummelin, meribiologi, OX2 Åland, lotta.nummelin@OX2.com, puh. +358 40 584 64 98


Joel Lindholm, Under Ytan Ab:n perustaja, joel.lindholm@underytan.fi, puh. +358 50 564 80 05


Magnus Hanstén, Nemo Seafarms Oy:n perustaja, magnus@nemo-seafarms.com, puh. +358 40 769 30 52

Kuvat

Havainnekuva Björkskärin tutkimusasemasta. OX2.
Havainnekuva Björkskärin tutkimusasemasta. OX2.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

 

Nemo Seafarms Ab:

Nemo Seafarms Oy on suomalainen startup-yritys, joka kehittää levänviljelyyn tarkoitettuja lisääntymis- ja kasvatustekniikoita Itämeren alueella. Viljely tapahtuu sekä merellä että maalla, ja pyrimme hyödyntämään käyttämättömiä resursseja ihmiskunnan ruokkimiseksi kestävällä tavalla. Levänviljelyn avulla tuotamme uutta raaka-ainetta eri teollisuudenaloille, ja samalla vähennämme Itämeren rehevöitymistä ja lisäämme sen biologista monimuotoisuutta. www.nemo-seafarms.com 

Under Ytan Ab:

Under Ytan on startup-yritys, joka keskittyy Itämeren makrolevien viljelyyn ja viljelytekniikoihin sekä niiden käyttöalueisiin elintarvikkeina ja muina tuotteina. Yritys toimii uudistavan liiketoimintamallin mukaisesti, mikä tarkoittaa, että ennallistamme enemmän kuin kulutamme. Ennallistamme Itämerta, vahvistamme ekosysteemejä sekä vähennämme rehevöitymistä viljelemällä makroleviä ja käyttämällä niitä ennallistamismenetelmänä elinympäristöjen parantamiseksi. www.underytan.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme