OX2

OX2:n merituulivoimapuisto Laineen ympäristövaikutusten arviointiohjelman lausunto on valmistunut – hanke etenee seuraavaan vaiheeseen

Jaa
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausuntonsa OX2:n Pohjanlahdelle suunnitellun merituulivoimapuisto Laineen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA). Seuraavaksi hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely etenee selostusvaiheeseen.

Pohjanlahdelle, Suomen talousvyöhykkeelle suunnitellun merituulivoimapuisto Laineen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nyt käsitelty, ja YVA-menettelyssä yhteysviranomaisena toimiva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on saanut lausuntonsa siitä valmiiksi.

”On hienoa, että viranomaisten lausunto Laineen YVA-ohjelmasta on valmistunut ja hanke pääsee etenemään seuraavaan vaiheeseen. Hankkeella on suuri strateginen merkitys Suomen sähkö- ja energiajärjestelmälle, lähtien teollisuuden ja yhteiskunnan päästöttömän sähköntuotannon mahdollistamisesta ja sitä kautta Suomen kansallisen ilmastotavoitteen saavuttamisesta. Laineen merituulivoimahanke myös edistää uuden, vetyyn perustuvan P2X-teollisuudenalan syntymistä Suomeen, mihin liittyvistä investoinneista mm. Kokkolassa on hiljattain jo tiedotettu. Merituulivoima on keskeinen keino lisätä Suomen omaa sähköntuotantoa, ja on hyvä uutinen, että merituulivoimahankkeet etenevät”, kommentoi OX2:n merituulivoiman liiketoimintajohtaja Janne Lamberg.

Ympäristövaikutusten arviointimenettely on osa hankkeen kehitystyötä, ja sen tarkoituksena on varmistaa, että todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset tunnistetaan, arvioidaan ja kuvataan riittävällä tarkkuudella. Lisäksi menettelyssä kuullaan viranomaisia ja niitä, joihin hanke saattaa vaikuttaa.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen antamassa lausunnossa todetaan, että hankkeessa tulee kiinnittää erityistä huomiota hankkeen vaikutuksiin vedenlaatuun, vedenalaiseen luontoon ja maisemaan sekä hankkeen vaikutuksiin merenkulkuun erityisesti talviaikana. Lausunnon mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota yhteisvaikutuksiin sekä sähkönsiirtoon.

”Teemme tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa hankkeen vaikutusten arvioimiseksi ja on kaikkien etu, että ympäristövaikutukset arvioidaan huolellisesti ja laajasti. OX2 on perustanut hanketta varten erityisen merenkulkutyöryhmän, jossa on jäsenenä merenkulun viranomaisia ja toimijoita. Työryhmässä etsimme parhaat keinot sovittaa yhteen alueen merenkulku ja merituulivoima”, sanoo Laineen merituulivoimahankkeen projektipäällikkö Olli Takalammi OX2:lta.

Hanke käsittää maksimissaan 150 tuulivoimalaa, joiden vuosittainen sähköntuotanto on noin 11 terawattituntia (TWh). Tämä on enemmän kuin Olkiluoto 2 tuotti vuonna 2020 (7,3 TWh). Merituulipuisto on suunniteltu liitettävän Fingridin kantaverkkoon. Sähkö tuodaan maihin merikaapeleilla ja mantereella sähkönsiirto tehdään maakaapeleilla ja ilmajohdoilla. Hankkeessa tarkastellaan myös mahdollisuutta vedyntuotantoon merialueilla.

Seuraavaksi käynnistyy YVA-selostusvaihe, jossa arvioidaan hankkeen ympäristövaikutukset yksityiskohtaisesti ja tehdään täydennyksiä nyt annettujen lausuntojen ja mielipiteiden perusteella. Hankkeen luvitusmenettelyt ja tutkimukset kestävät arviolta vuoden 2025 loppuun. Rakentaminen voidaan aloittaa tämän vuosikymmenen loppupuolella.

Tietoja OX2:n merituulipuistohanke Laineesta:

  • OX2 Finland Oy suunnittelee merituulivoimahanketta Pohjanlahdelle, noin 30 kilometrin päähän mantereesta ja 32 kilometrin päähän Pietarsaaresta. Lähimpiin saariin etäisyyttä on 24 kilometriä (Torsön).
  • Alueen pinta-ala on noin 450 km2.
  • Puistoon suunnitellaan noin 150 tuulivoimalaa, joiden korkeus merenpinnasta on enintään 270–370 m ja yksikköteho noin 15–25 MW.
  • Merituulivoimapuiston arvioitu vuosituotanto on noin 11 TWh.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liiketoimintajohtaja Janne Lamberg, OX2, p. +358 405 040 396, janne.lamberg@ox2.com


Projektipäällikkö Olli Takalammi, OX2, p. +358 400 913 788, olli.takalammi@ox2.com

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa yhdellätoista markkina-alueella: Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2021 liikevaihto oli noin 5 miljardia kruunua (n. 470 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on 350 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme