Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

OYS palauttaa normaalia toimintaa - koronatilanteen odotetaan pysyvän Pohjois-Pohjanmaalla toistaiseksi rauhallisena

Jaa

Hallituksen määräämät rajoitustoimet ovat tehonneet Pohjois-Pohjanmaalla jopa odotettua paremmin. Uusia koronapotilaita saapuu Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS) harvakseltaan ja potilaita kotiutetaan lähes samaan tahtiin. Henkilöstön keskuudessa koronainfektiot ovat rajoittuneet muutamaan yksittäistapaukseen. Sairaalan toimintaa normalisoidaan ja potilaita pyydetään saapumaan vastaanotoille.

OYS:n koronapotilaita oli aamupäivällä kuusi. Potilaista kaksi oli tehohoidossa ja neljä osastohoidossa. Viimeisen vuorokauden aikana Pohjois-Pohjanmaalla on todettu yksi uusi koronatartunta. Yhteensä laboratoriovarmistettuja koronatartuntoja on Pohjois-Pohjanmaalla 116 kappaletta.

Koronaepidemia ei juurikaan enää estä sairaalan normaalia toimintaa

Hallituksen asettamien rajoitustoimien myötä koronan tartuttavuusluku on painunut niin alas, että epidemian leviäminen on käytännössä pysähtynyt Pohjois-Pohjanmaalla. Sairaalan potilasmäärät ovat olleet pieniä ja uusia positiivisia testituloksia on löytynyt viikon sisällä vain muutamia.

”Epidemia alkoi Pohjois-Pohjanmaallakin vauhdikkaasti. Koronavirusta saapui alueelle matkailijoiden mukana hiihtolomaviikon loputtua. Sairaalan potilasmäärä alkoi kasvaa ja aloimme valmistautua epidemian lisäkouluttumalla henkilökuntaa tehohoitoon. Tämän vuoksi jouduimme perumaan osan kiireettömistä leikkaus- ja vastaanottoajoista”, kertoo johtaja Ilkka Luoma.

Sittemmin hallitus määräsi laajoista rajoittamistoimenpiteistä, jotka käytännössä lähes pysäyttivät epidemian etenemisen Pohjois-Pohjanmaalla.

”Laajentuneesta testauksesta huolimatta viimeisen viikon aikana Pohjois-Pohjanmaalla on todettu alle 10 uutta koronatartuntaa”, toteaa OYS:n infektioylilääkäri Teija Puhto. ”Uusia tartuntaketjuja ei ole ilmaantunut ja sairaalassa koronapotilaiden määrä on laskenut muutamaan potilaaseen”.

Puhton mukaan sairaalassa ei ole todettu yhtään koronatartuntaketjua. ”Henkilökunnan osalta tartunnat ovat rajoittuneet muutamaan positiiviseen testitulokseen, joissa tartunta on saatu sairaalan ulkopuolelta. Sairastuneiden kanssa tekemisissä olleet työntekijät asetettiin kahden viikon karanteeniin, mutta yksikään ei ole sairastunut koronaan ja kaikki ovat voineet palata töihin normaalisti”.

Epidemiavalmius säilytetään normaalin toiminnan ohella

Johtaja Ilkka Luoma ei usko koronaepidemian olevan ohi ja arvelee sen leimaavan koko loppuvuoden toimintaa. ”On todennäköistä, että sitä mukaa kun rajoitteita puretaan, korona tulee aiheuttamaan Pohjois-Pohjanmaalla pienimuotoisia epidemiahuippuja”.

Luoman mukaan sairaalassa on tähän varauduttu ja toimintaa arvioidaan aina ensisijaisesti turvallisuuden varmistamisen kautta. ”Reagoimme epidemiatilanteeseen koko ajan ja ilmoitamme potilaille henkilökohtaisesti, jos hoitoa on tarkoituksenmukaista jostakin syystä siirtää. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole mitään syytä jäädä saapumatta vastaanotoille tai leikkauksiin. Henkilöresurssi on koulutusten jälkeen palautumassa osastoilla normaaliksi ja koronatartuntoja ei väestöstä juuri löydy. Yksikään potilas ei ole saanut sairaalasta koronatartuntaa”, Luoma painottaa.

Koronapotilaiden hoito eriytetty

Koronapotilaiden hoito on eriytetty sairaalanmuusta toiminnasta. Potilaiden määrä on myös laskenut jo parin viikon ajan.

”Tällä hetkellä meillä on OYS:ssa vain muutamia koronapotilaita ja heidän hoitonsa toteutetaan muista potilaista erillään. Potilaiden välisiä tartuntoja ei näin ollen voi tapahtua”, toteaa OYS:n johtajaylilääkäri Juha Korpelainen.

Myös monia muita toimenpiteitä on tehty koronatartuntojen estämiseksi sairaalan tiloissa. Korpelaisen mukaan koronaepidemian puolesta sairaalaan on tällä hetkellä turvallista tulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, PPSHP. Puh. 0400 834 541, juha.korpelainen@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

PPSHP:n hallitukselle esiteltiin selvitys ensihoidon järjestämisestä Pohjois-Pohjanmaalla19.5.2020 12:06:43 EESTTiedote

Pohjois-Pohjanmaalla ensihoidon järjestää Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) ja palvelun tuottavat Jokilaaksojen ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset. PPSHP:n hallitukselle esiteltiin selvitystyö ensihoitopalvelun mahdollisesta siirtämisestä sairaanhoitopiirin omaksi tuotannoksi. Hallitus nimesi myös laajan poliittisen ohjausryhmän valtakunnallisen SoTe-uudistuksen ohjaukseen ja seurantaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme