Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

OYS:n gastrokirurgia pokkasi palkintoja

Jaa

Suomen Kirurgiyhdistyksen molemmat vuotuiset tunnustuspalkinnot eli Vuoden kirurgi ja Vuoden väitöskirja menivät OYS:n gastrokirurgeille.

Vuoden Kirurgi -tunnustuspalkinnon sai Arto Saarela ja Vuoden väitöskirja -tunnustuspalkinnon Heikki Karjula.

Dosentti, erikoislääkäri Arto Saarela on valtakunnallisesti tunnettu ja arvostettu huolellisena ja aina potilaan parasta ajattelevana gastrokirurgina. Hän on uransa aikana päivystänyt laaja-alaisesti ja on 1990-luvun alusta alkaen paneutunut varsinkin sappitiehyeiden tähystystutkimuksiin eli ERCP-tutkimuksiin.

ERCP:n opetusta ja tutkimusta Saarela on vienyt eteenpäin niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa, hän on osallistunut tutkimushankkeisiin ja tarkastanut aiheeseen liittyviä väitöskirjoja.

ERCP on vaativa toimenpide, jossa kuvataan sappi- tai haimatiehyt tai molemmat esimerkiksi kivien, ahtaumien, tulehdusten tai kasvaimien toteamiseksi. Tutkimuksessa tähystin viedään ruokatorven ja mahalaukun kautta pohjukaissuoleen.

Lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1981 valmistunut ja vuonna 1999 väitellyt Arto Saarela on jäämässä eläkkeelle.

Erikoislääkäri Heikki Karjulan Oulun yliopistossa vuonna 2019 tekemä väitöskirja käsitteli vaikeaan haimatulehdukseen liittyvän haimatiehytvaurion diagnostiikkaa, hoitoa ja ehkäisyä sekä akuutin haimatulehduksen pitkäaikaisennustetta.

Karjulan väitöstutkimusta pidettiin uraauurtavana ja sen osatyöt julkaistiin korkeatasoisissa kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa.

Suomen Kirurgiyhdistys on valtakunnallinen 95-vuotias yhdistys, jolla on toistatuhatta jäsentä. Tunnustuspalkinnot myönnettiin marraskuussa Operatiivisilla Päivillä, joka on yhdistyksen merkittävin vuotuinen tapahtuma.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Heikki Karjula, heikki.karjula@ppshp.fi
Tero Rautio, tero.rautio@ppshp.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)
Kajaanintie 50
90220 Oulu

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri PPSHP hallinnoi Oulun yliopistollista sairaalaa. OYS vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista ja lähes 750 000 suomalaisen erityisvaativasta erikoissairaanhoidosta. Toimimme myös Oulaskankaan sairaalassa. Parhaillaan rakennamme kokonaan uutta yliopistollista sairaalaa. Näin hoitoprosessimme ja tilamme vastaavat myös tuleviin 2020- ja 2030-lukujen erikoissairaanhoidon haasteisiin. 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme