HUS

På Cancercentrum gavs styrd strålbehandling med hjälp av magnetundersökning för första gången i Finland

Dela
HUS Cancercentrum är Finlands första sjukhus där man kan få strålbehandling med hjälp av magnetundersökning för behandling av cancer. Med hjälp av den nya tekniken kan behandlingen av tumörer i buken och bäckenet riktas allt bättre.

Strålbehandlingens MRI-styrda linjäraccelerator togs i bruk 1.3.2023. För närvarande är anordningen den enda i sitt slag i Finland och det finns 250–300 av dem i världen. Anordningen kombinerar en magnetröntgenanordning för avbildning och lokalisering av behandlingsobjektet samt en linjäraccelerator för strålning.

Med hjälp av den nya tekniken kan HUS cancerpatienter erbjudas strålbehandling som är mer individuell än tidigare. En MRI-styrd linjäraccelerator lämpar sig för strålbehandling av nästan alla tumörer.

”De som gynnas mest av behandlingen är patienter med en liten cancertumör, patienter vars tumör finns i mag- eller bäckenområdet och som rör sig med tarmarnas och andningens rörelser", säger överfysiker, professor Mikko Tenhunen vid HUS Cancercentrum.

Lämpliga behandlingsobjekt är bland annat tumörer i bukspottkörteln och levern. De senaste resultaten runtom i världen, till exempel vid behandling av bukspottkörtelcancer, är lovande.

Behandlingsalternativen för cancerpatienter ökar i Finland

Med hjälp av magnetundersökning under behandlingen kan strålbehandlingen riktas bättre än tidigare, vilket minskar strålningsexponeringen för närliggande friska vävnader. Strålbehandlingen kan riktas och bearbetas vid varje behandlingstillfälle vilket också möjliggör en större engångsdos, varvid antalet nödvändiga behandlingstillfällen minskar.

"Genom styrning via magnetundersökning kan vi behandla många tumörer med större stråldoser, vilket förbättrar behandlingsresultaten. Samtidigt utvidgar vi cancerpatienternas behandlingsalternativ överallt i Finland", konstaterar Tenhunen.

Media har möjlighet att bekanta sig med och fotografera anordningen på Cancercentrum 6.3.2023 kl. 13–16. För mera information: kommunikationsexpert Karoliina Koski, karoliina.koski@hus.fi, tfn 040 186 0381

För mera information:

Chefsfysiker, professor Mikko Tenhunen, Cancercentrum, mikko.tenhunen@hus.fi, tfn 050 427 2192

Överläkare i strålbehandling, Anu Anttonen, Cancercentrum, anu.anttonen@hus.fi, tfn 050 427 9911

Verksamhetsdirektör Johanna Mattson, Cancercentrum, johanna.mattson@hus.fi, tfn 050 427 9165

Nyckelord

Bilder

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum