Mannerheimin Lastensuojeluliitto

På morsdagen belönas mammor med medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden

Dela
Under den riksomfattande morsdagsfesten den 14 maj 2023 belönas 39 mammor för förtjänstfullt fostringsarbete med medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden. President Sauli Niinistö överlåter utmärkelsetecknen till mammorna på morsdagen. Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) ordnar morsdagsfesten tillsammans med social- och hälsovårdsministeriet i Vita salen. Presidenten har belönat finska mammor ända sedan 1946.

Viktigt fostringsarbete och stort ansvar

Mammorna som belönas på morsdagen har gjort ett viktigt fostringsarbete, och en del av dem verkar också aktivt utanför den egna kärnfamiljen, särskilt i bygemenskaper.

”Att belöna mammorna är en värdefull tradition som synliggör det omsorgsarbete som ofta förblir undangömt i samhället och som särskilt mammor utför. Det är också viktigt att vi stöder och synliggör familjernas mångfald. Syftet med MLL:s arbete är att stöda familjer i alla livssituationer så att föräldrarna mår bra och barnens utveckling tryggas”, konstaterar Mannerheims Barnskyddsförbunds generalsekreterare Milla Kalliomaa.

När mammorna belönas beaktas det finska folkets mångfald och minoritetsgrupper. Bland mammorna som belönas finns bland annat en samisk trebarnsmor och två svenskspråkiga mödrar, av vilka den ena kommer från Åland. Den äldsta som belönas är en 98 år gammal fembarnsmor och den yngsta är 40 år.

Vem kan tilldelas medaljen?

Medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden kan belönas mammor i olika åldrar, som har verkat och som verkar i olika livsmiljöer och uppgifter. De som belönas har utmärkt sig som föredömliga fostrare av barn och unga, de har burit gemensamt ansvar och stött familjelivet och föräldraskapet.

Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar samt egna barn kan föreslå mammor som borde belönas till regionförvaltningsverken. Utifrån regionförvaltningsverkens förslag föreslår social- och hälsovårdsministeriet årligen mottagare av utmärkelsetecknet till ordnarna.

Den riksomfattande morsdagsfesten äger rum 14.5.2023 kl. 12.00–14.00 i Vita salen,
Alexandersgatan 16, 00170 Helsingfors.

President Sauli Niinistö hedrar morsdagsfesten med sin närvaro. Statsmaktens hälsning vid festen framförs av social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen. Festtalet hålls av ordförande för Mannerheims Barnskyddsförbund Mirjam Kalland.

Listan på de mammor som belönas samt tilläggsinformation hittas här:https://www.mll.fi/sv/pa-morsdagen-belonas-mammor-med-medalj-av-i-klass-med-guldkors-av-finlands-vita-ros-orden/

Kontaktuppgifter

Man kan höra sig för om de belönade mammornas kontaktuppgifter av kommunikationsexpert Kirsi Pukari från 28.4, per e-post kirsi.pukari(at)mll.fi och per telefon 075 3245 379.

Fotografier från den riksomfattande morsdagsfesten kan laddas ner för medias användning på nedanstående adress söndag 14.5 från kl. 15.00. Lösenordet till bildbanken kan begäras av Kirsi Pukari. https://samulimiettinen.kuvat.fi/kuvat/aitienpaiva2023/

I övriga frågor om morsdagen bistår projektkoordinator Emi Maeda, per e-post på adressen emi.maeda(at)mll.fi och per telefon på numret 075 3245 636.

Länkar

Om

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Följ Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Äitienpäivänä palkitaan äitejä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein28.4.2023 12:05:00 EEST | Tiedote

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa 14. toukokuuta 2023 palkitaan 39 äitiä ansiokkaasta kasvatustyöstä Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalilla kultaristein. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa kunniamerkit äideille äitienpäivänä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) järjestää äitienpäiväjuhlan yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa Valkoisessa Salissa. Tasavallan presidentti on palkinnut suomalaisia äitejä jo vuodesta 1946 alkaen.

Barn- och ungdomstelefonen är en trygg tjänst att prata om allt; från sex till självmordstankar7.3.2023 07:03:00 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande tjänster som på svenska innefattar en telefonlinje och en nätbrevstjänst är för många en trygghet i vardagen och ger sällskap i roliga och i sämre stunder. I och med att tjänsterna är gratis, anonyma och konfidentiella vågar många för första gången berätta om sin psykiska ohälsa och om saker som de varit med om. Under året 2022 tog rekordmånga barn och unga kontakt till Barn- och ungdomstelefonen. Tjänsten svarade på 1 877 kontakter, varav 1 626 var telefonsamtal och 251 nätbrev.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum