If Vakuutus

Pääkallokeli kysyy jalankulkijalta valppautta  turvallinen liikkuminen on yhteinen asia

Jaa

Jäisillä pihoilla ja jalkakäytävillä on taas viime aikoina liukasteltu, kun lämpötila on vaihdellut lämpöasteiden ja pakkasen välillä. Liukas keli näkyy piikkinä myös tapaturmien määrässä. Taloyhtiöiden tulee muistaa vastuunsa piha-alueen turvallisuudesta. Jalankulkija voi kuitenkin myös itse monella tapaa pienentää riskiään kaatua.

Liikenneturvan tilastojen valossa voisi olettaa, että neljä kymmenestä suomalaisesta kaatuu tai liukastuu taas tänä talvena. Tapaturma-asemilla on kiireistä, sillä liukastuminen on yleisin jalankulkijoiden tapaturmia aiheuttava tekijä talvella. Liikenneturvan selvityksen mukaan kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä liukastumisen seurauksena. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään myös lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yleisimpiä hoitoa vaativia vammoja ovat ranteiden, nilkkojen ja muiden raajojen murtumat.

Sanotaan, että liukastumisriski on ikääntyneillä suurempi, mutta yllättäen tilastot osoittavat toista. Vaikka ikääntyneiden liukastumisvammat ovat vakavia, on tyypillinen liukastuja kuitenkin useimmiten työikäinen. Erityisiä vaaranpaikkoja ovat oma kotipiha tai työpaikan parkkipaikka. Liukastuminen tulee kuin varkain aamu- tai iltahämärissä töihin tai sieltä takaisin kiirehtiessä.

Syynä liukastumiseen ovat paitsi jäinen alusta, huonosti kunnossa pidetty tie tai hämärä valaistus myös puutteet omassa varautumisessa. Yli 40 prosenttia ihmisistä joutuu vaaratilanteeseen talven jäillä, kun jalassa on liian liukkaat kengät. Oman jalkinevalinnan vaikutus myös tiedostetaan. Liikenneturvan syksyllä 2019 tekemän selvityksen mukaan neljäsosa vastaajista piti omaa, keliin sopimatonta kenkävalintaa syynä liukastumiseen.44 prosenttia ei kuitenkaan käytä liukastumista ehkäiseviä apuvälineitä kuten nasta- tai kitkakenkiä.

-Jostain syystä nasta- ja liukuestekenkiä pidetään hankalina. Kenkien liukuesteet ovat kuitenkin tehokas tapa ehkäistä kaatumisesta johtuvia vakaviakin vammoja. Ne ovat paitsi  kätevä myös edullinen tapa pönkittää tasapainoa jäisillä ja lumisilla teillä liikuttaessa. Vaihtoehtoja erilaisiin käyttötarpeisiin on runsaasti. Niihin kannattaakin ehdottomasti tutustua, eikä oppia asiaa kaatumisen kautta, kertoo korvausasiantuntija Anne Koivisto Ifistä.

 Keskity kävelyyn ja ehkäise kaatuminen

  • Vältä kiirettä. Keskity kävelyyn, älä uppoudu puhelimeen tai omiin ajatuksiisi. Tarkkaile ympäristöäsi ja opi varomaan liukkaita kohtia. Erityisesti jään päälle satanut lumi saattaa yllättää ikävästi.
  • Valitse jalkaan olosuhteisiin sopivat tukevat kengät tai käytä liukuesteitä. Matala ja leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali ovat lyömätön yhdistelmä. Jätä korkeat korot odottamaan kevättä, äläkä ainakaan tallustele postilaatikolle liukkaissa aamutossuissa.
  • Liiku jalankulkuun tarkoitetuilla reiteillä. Älä poikkea oikopolulle, joka ei ole kenenkään huoltovastuulla.
  • Ole tarkkana kelin vaihtuessa, kun et ole vielä ehtinyt tottua liukkaalla kulkemiseen. Seuraa keliennusteita ja lämpömittaria. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
  • Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta, jos huomaat niissä puutteita. Samalla välität kaikkien turvallisuudesta.

Jos kuitenkin kaadut

Jos kaadut ja liukastuminen johtui mielestäsi hiekoituksen laiminlyönnistä, pyri dokumentoimaan tilanne mahdollisimman hyvin. Ota liukastumispaikasta kuva ja kirjaa mahdollisten todistajien yhteystiedot ylös. Esitä korvausvaatimus kiinteistön omistajalle mahdollisimman pian.

Liukastumisvammojen tutkimus- ja hoitokuluista on mahdollista hakea korvausta tapauksesta riippuen esimerkiksi henkilökohtaisesta tapaturma- tai sairausvakuutuksesta. Hoitoon yksityiselle lääkäriasemalle pääsee silloin odottelematta.

Taloyhtiö: tunnethan vastuusi ja vakuutusturvasi?

Kuka sitten korvaa, jos jalankulkija kaatuu liukkaalla?

-Kiinteistön omistaja lähtökohtaisesti, jos hän on laiminlyönyt velvollisuutensa. On hyvä muistaa, että taloyhtiöillä on korostettu vastuu pihojen ja katujen kunnossapidosta. Taloyhtiön tulee tehdä kaikki mahdollinen vaaran poistamiseksi myös ennakoivasti. Pelkkä hiekoitus kerran päivässä ei riitä, jos se ei poista liukkautta, vaan vaaran paikat kuten kadulle vettä vuotavat rännit tulee tuntea. Vastuu ei myöskään väisty, vaikka työ olisi ulkoistettu kiinteistöhuollolle, muistuttaa korvausasiantuntija Anne Koivisto Ifistä.

Esimerkiksi iltariennoista juhlatuulella palaavan jalka saattaa herkästi livetä alta. Käytännössä on vaikeaa osoittaa, johtuiko liukastuminen kulkijan humalatilasta tai kengistä. Sen sijaan puutteellinen hiekoitus on selkeämpää osoittaa.

Monessa pienessä taloyhtiössä talvikunnossapito hoidetaan kustannussyistä talkootyönä.Talkootyön riskit on kuitenkin hyvä tiedostaa: jos asukkaat hoitavat lumityöt ja hiekoituksen talkoovoimin ja osakkeenomistaja tai asukas liukastuu pihalla, hän saattaa jäädä ilman korvausta.

- Korvausvastuun voi välttää vain, jos pystyy osoittamaan, että hiekoittaminen on hoidettu vahingon sattuessa asianmukaisesti tai olosuhteet ovat olleet sellaiset, että kunnossapito on ollut mahdotonta. Liukastumisesta aiheutuneisiin vahinkoihin kannattaa varautua vastuuvakuutuksella, sillä vahinkoja sattuu huolellisesta ennaltaehkäisystä huolimatta aina, jatkaa Koivisto.

Jää vie jalat alta
if.fi/henkilovakuutus
Liukuesteitä voi tilata mm. Ifin Turvakaupasta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

If Vakuutus
If Vakuutus
Niittyportti 4
02200 Espoo

010 191 515http://www.if.fi

 If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiseteläimetkoditautot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus

Hiihtolomareissu suunnitteilla? Tarkista Ifin karttapalvelusta, mitä sairastuminen suosituissa lomakohteissa voi maksaa – ja kiinnitä koronaviruksen jyllätessä huomiota myös matkustusturvallisuuteen14.2.2020 08:00:00 EETTiedote

Moni suuntaa seuraavien viikkojen aikana etsimään lunta Euroopan suosituista laskettelukohteista tai rentoutumaan Aasian houkutteleville hiekkarannoille. Ulkomailla tapahtuva sairastuminen tai loukkaantuminen voi tulla yllättävän kalliiksi. If kokosi kätevään karttapalveluun esimerkkihintoja sairastumisen kustannuksista suosituimmissa matkakohteissa.

Milloin ne renkaat pitikään vaihtaa? If selvitti, miten uusi laki vaikuttaa suomalaisten rengaskäyttäytymiseen4.2.2020 08:00:00 EETTiedote

Moni autoilija on kiristellyt hampaitaan ajaessaan tammikuun vesikeleillä nastarenkailla tai luistellessaan kesärenkailla takatalven yöpakkasissa. Heille uuden tieliikennelain astuminen voimaan 1. kesäkuuta 2020 tuonee helpotusta kalenteriin sidottuun renkaidenvaihtorumbaan: jatkossa autoilija voi itse päättää ajokelin mukaan ottaako alleen talvirenkaat. If selvitti noin 30 000 suomalaisen asenteita renkaiden käytöstä. Kyselyn tulosten mukaan yllättävän moni suunnittelee jatkossa vaihtavansa talvirenkaat kelin mukaan.

Kymmenissä tuhansissa keittiöissä piilee vakava tulipaloriski - havaitse reistailevan liesituulettimen vaaran merkit ajoissa22.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Harmittomalta vaikuttava vika liesituulettimessa tai jopa pelkkä veden keittäminen saattavat aiheuttaa mekaanisella liukukytkimellä varustetusta liesituulettimesta alkavan tuhoisan palon. Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet harmillisen yleinen uutinen eri puolella Suomea. Varmista, ettei omassa keittiössäsi piile paloriskiä ja vaihda oikutteleva tuuletin suosiolla uuteen.

Ifin tutkimus: Digitaalisia terveyspalveluja ja tekoälyä tulisi hyödyntää terveydenhoidossa nykyistä enemmän – etälääkäri ja muut digipalvelut usealle silti vielä vieraita16.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Etälääkärin ja muiden terveydenhoidon digipalveluiden hyödyntäminen on suomalaisille vielä vierasta. Yli puolet suomalaisista suhtautuu kuitenkin niihin sekä tekoälyn hyödyntämiseen terveydenhoidossa myönteisesti. Tämä selviää Ifin teettämästä Terveysbarometristä, jolla selvitettiin suomalaisten suhtautumista erilaisiin terveydenhoidon digi- ja etäpalveluihin. Etälääkäriin suhtautuvat positiivisimmin nuoret sekä ne, jotka ovat jo kokeilleet jotakin terveydenhoidon etäpalvelua.

Terveysbarometri: Lääkäripalveluissa suomalaisille on tärkeintä nopea pääsy lääkäriin ja kuulluksi tuleminen – mutta kenen vastuulle kuuluisi sairauksien ennaltaehkäisy?3.12.2019 08:30:00 EETTiedote

Suomalaisten mielestä tärkeintä lääkäripalveluissa on se, että lääkäriin pääsee nopeasti ja ihminen kokee tulleensa kuulluksi. Tämä selviää Ifin teettämästä Terveysbarometrista. Tutkimuksen mukaan tyytymättömyyttä lääkärikäynnissä aiheuttavat tyypillisesti väärät diagnoosit, lääkärin empatian puute ja kiire. Sairauksien ennaltaehkäisyä pitäisi tehdä nykyistä enemmän, mutta kuka ottaisi sen vastuulleen?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme