Pirkanmaan ELY-keskus

Päällystystyöt alkavat Pirkanmaalla - uutta päällystettä tänä vuonna vain reilut sata kilometriä

Jaa
Maanteiden päällystyskausi käynnistyy Pirkanmaalla toukokuun toisella viikolla. Raju kustannustason nousu ja matala rahoitustaso kutistavat tämän vuoden päällystysmäärän ennätysalhaiseksi.

Päällystystyöt käynnistyvät toukokuun toisella viikolla Pirkanmaan keskeisillä tieosuuksilla. Uutta päällystettä tulee lähinnä pitkämatkaista liikennettä maakunnassa välittäville valtateille, sillä vilkkaasti liikennöityinä ne myös kuluvat nopeimmin, ja kuntopuutteisiin liittyvät vaikutuksetkin ovat niillä merkittävimpiä.

Pirkanmaalla neljä päällystysurakkaa

Pirkanmaalla on tänä vuonna neljä eri päällystysurakkaa. Kahdessa jo kilpailutetussa töitä tehdään massapintaus-, laatta- ja uusiopäällystetyömenetelmillä. Työt käynnistyvät maanantaina 8.5. massapintaustöillä kantatie 65:n Kallio-Vuorela-tieosuudella ja valtatie 24:n Kuivajärvi–Rekola-osuudella remixer-usiopäällystysmenetelmällä. Töiden aloitus voi viivästyä sääolosuhteiden takia.

Näiden lisäksi kilpailutetaan vielä kaksi muuta urakkaa. Niistä toisessa keskitytään kävely- ja pyöräilyväylien korjaamiseen sekä eduskunnan erillistä jakovararahaa saaneen kolmen kohteen perusteellisempaan rakenteen parantamiseen noin 11 kilometrin matkalta. Tämä urakka kilpailutetaan keväällä viimeisteltävien suunnitelmien valmistumistuttua. Neljännessä urakassa keskitytään päällystämään Pirkanmaan vilkkaimmin liikennöityä maantieverkkoa kevään mittausten perusteella tarkentuvilla osuuksilla.

Jos viimeistenkin kilpailutusten hintataso säilyy ennallaan, Pirkanmaalla päällystetään tänä kesänä maanteitä noin 130 kilometriä. Jos taas tuotteiden kustannustaso yhä nousee, määrä vähenee entisestään. Myös indeksiin sidottu kustannustaso vaikuttaa toteutuvaan päällystyspituuteen.

Merkittävimpiä päällystyskohteitamme tänä vuonna ovat:

  • Valtatie 12, Rantaväylän tunnelin pääkaistat
  • Valtatie 3 ja 9, useat eri kohteet
  • Kantatie 65, Kallio–Vuorela-tieosuus
  • Valtatie 24, Kuivajärvi–Rekola-tieosuus

Valtatie 3:lla, 11:llä ja 24:llä sekä kantatie 65:lla huonon kunnon vuoksi voimaan jätetyt alhaisemmat talvinopeusrajoitukset palautetaan normaaliksi päällystämisen jälkeen. Sen sijaan kantatie 66 jää korjaamatta, ja alhaisempi nopeusrajoitus säilyy ainakin seuraavan talven ajan.

Merkittävimpiä rakenteen parantamiskohteitamme ovat:  

  • Maantie 2624 Miharintie (jakovarakohde)
  • Maantie 3493 Itämerentie (jakovarakohde)
  • Maantie 14011 Isoniementie (jakovarakohde)

Huonokuntoisten teiden määrä jatkaa kasvuaan

Kevät on myös karulla tavalla paljastanut tienkäyttäjille teiden pitkäaikaisen ongelman – vuosi vuodelta yhä nopeammin kasvaneen korjausvelan ja kiihtyvällä vauhdilla lisääntyneet huonokuntoiset tiejaksot. Päällysteiden korjausmäärät eivät ole vuoden 2010 jälkeen vastanneet verkon ikääntymisvauhtia. Kun korjausmäärät ovat jo pidempään olleet vain noin puolet tarpeesta, näkyy jälkeen jäämä talven rasituksen jäljiltä tiestöllä pahoina vaurioina. Kun tämän kesän korjausmäärä jää reilusti vielä tästäkin vähästä, alkaa ongelmalle olla vaikea löytää nopeaa ratkaisua.

Päällystysmäärät eivät enää riitä edes pääteiden kunnon ylläpitämiseen ja etenkin muun tieverkon kunto tulee entisestäänkin heikkenemään. Vuosittaisten päällystysmäärien tulisi Pirkanmaalla pysytellä reilussa 350 kilometrissä, jotta päällysteitä voitaisiin korjata edes sen verran, kuin niitä vuosittain rappeutuu. Viime vuoden päällystystöiden jälkeen huonokuntoisia päällystettyjä osuuksia jäi 648 kilometriä, eli noin 15 % kaikista päällystetyistä teistämme. Koska jokaista huonokuntoista lyhyttä osuutta ei kannata erikseen korjata, tämän korjausvelan poistaminen edellyttäisi yli 1000 kilometrin päällystämistä normaalin rappeutumisvauhdin edellyttämän 350 kilometrin korjaamisen lisäksi.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylläpitovastaava Tomi Keisala, puh. 0295 036 289
Toiminnanohjauspäällikkö Janne Lintilä, puh. 0295 036 263
Ylijohtaja Juha Sammallahti, puh. 0295 036 210


Sähköpostiosoitteemme ova muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa uutiskirjeemme sähköpostiisi!

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme