Aluehallintovirasto

Paalutuskoneenkuljettajan apumies jäi betonipaalun alle – sakot päätoteuttajan ja aliurakoitsijan edustajille sekä yhtiöille

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennustyömaan työpäällikön ja aliurakoitsijan edustajan 50 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Lisäksi päätoteuttajana toiminut yhtiö tuomittiin 30 000 euron ja aliurakoitsijana toiminut yhtiö 15 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 8.6.2021.

Tuomio koski Espoossa 13.2.2018 sattunutta työtapaturmaa. Paalutuskoneenkuljettaja ja tämän apumies olivat olleet tekemässä paalutustyötä rakennustyömaalla. Kun paalutuskoneenkuljettaja oli mennyt paalutuskoneen ohjaamoon, apumies oli jäänyt seisomaan ohjaamon viereen. Kuljettaja oli alkanut laskemaan paalua ja järkälettä. Jostain syystä apumies oli vaihtanut paikkaa ja jäi lasketun paalun alle. Hän kuoli välittömästi.

Työpäällikön syyksi luettiin se, ettei tämä ollut varmistanut turvallisuussuunnitelman riittävyyttä ja ajantasaisuutta eikä huolehtinut paalutustyön päivittäisen valvonnan asianmukaisesta delegoinnista. Aliurakoitsijan edustajan syyksi luettiin se, ettei paalutustyöstä aiheutuvia vaaratekijöitä ollut riittävästi selvitetty eikä arvioitu. Arvioimatta oli esimerkiksi apumiehen toiminta suhteessa paalutuskoneen kuljettajaan, apumiehen työskentely vaara-alueella ja apumiehen sijoittuminen eri työvaiheiden aikana. Lisäksi aliurakoitsijan edustajan katsottiin laiminlyöneen velvollisuutensa tarkkailla paalutustyötä ja siinä noudatettujen työtapojen turvallisuutta. Käräjäoikeus katsoi, että paalutuskoneen kuljettajan ja apumiehen pitkä kokemus työstä ei poistanut aliurakoitsijan edustajan vastuuta huolehtia riittävästä ja asianmukaisesta perehdyttämisestä.

Yhteisösakkoa käräjäoikeus perusteli kummankin yhtiön osalta riittävän huolellisuuden noudattamatta jättämisellä.

”Maanrakennuskoneilla työskentelyyn liittyvien vaarojen vuoksi koneiden kuljettajille ja niiden läheisyydessä työskenteleville on annettava erityistä opetusta ja ohjausta, jotta nämä tiedostavat koneiden aiheuttamat vaaratekijät ja hallitsevat turvalliset työtavat”, korostaa työsuojelun lakimies Laura Kantola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio R 19/4773. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Laura Kantola, 029 501 6577, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Valoisasta koronatilanteesta huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta muistuttaa riskeistä etenkin massakokoontumisiin ja rajaliikenteeseen liittyen18.6.2021 10:47:29 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 17.6. kokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuvan ja muiden ajankohtaisten signaalien tarkastelun lisäksi Turvallisuuskomitean erikoistutkija Jouni Pousi kertoi valmiustoimikunnalle komitean ajankohtaisista kuulumisista ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian päivitystyöstä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme