Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.3.2018

Jaa

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 20.3. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet 

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa päätettiin muun muassa:

Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa kaudelle 2018-2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20.maaliskuuta., että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti kodin lähellä.

Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallisen päiväkodin johtaja. Päätökset lähetetään huoltajille viikolla 14 (pääsiäisen jälkeisellä viikolla 2.-8.4.).

Esiopetukseen hakeminen tapahtui ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella 8.1.–24.1.2018 samanaikaisesti perusopetuksen ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisen kanssa. ”Tavoitteenamme on luoda lapsen kannalta mahdollisimman toimivat siirtymät päiväkodista esiopetukseen ja esiopetukseen ja peruskouluun”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Esiopetukseen haun yhteydessä selvitettiin lapsen esiopetuksen lisäksi tarvitsema varhaiskasvatus ja vanhempien toivomukset varhaiskasvatuspaikasta. Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatuspaikka järjestetään joko samasta päiväkodista tai vaihtoehtoisesti lähellä esiopetuspaikkaa olevasta perhepäiväkodista tai esiopetuspaikan välittömässä läheisyydessä olevasta muusta varhaiskasvatuspaikasta.

Esiopetuksessa myös valmistavaa opetusta
Toimintavuonna 2018-2019 järjestetään tarpeen mukaan perusopetukseen valmistavaa opetusta esiopetuksessa lapsille, jotka ovat vasta maahan tulleita tai, jos lapsen suomen kielen taidot ovat vähäiset. Lapsi saa painotettua tukea suomen kielen oppimiseen ja opetuksen viikkotuntimäärä on 24 tuntia.

Kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla esiopetuspaikat toimintavuodelle 2018-2019: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/paivahoito/esiopetus/esiopetusta-antavat-paivakodit/toimintakausi-2018-2019/

Helsinki tarjoaa lisäopetusta 150 nuorelle lukuvuonna 2018-2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20. maaliskuuta, että lukuvuonna 2018–2019 lisäopetuksen aloituspaikkoja varataan enintään 150 nuorelle kuuteen (6) ryhmään Helsingin kaupungin peruskouluissa ja Stadin ammattiopistossa. Lisäopetusta järjestetään seuraavissa kouluissa ja oppilaitoksissa:
-                          Pasilan peruskoulu (1 ryhmä)
-                          Käpylän peruskoulu (1 ryhmä)
-                          Myllypuron peruskoulu (1ryhmä)
-                          Stadin ammattiopisto (3 ryhmää)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto myönsi myös Stadin ammattiopiston rehtorille oikeuden tarvittaessa perustaa kaksi lisäopetusryhmää lisää.

Kunta voi järjestää perusopetuksen oppimäärän suorittaneille nuorille perusopetuslain mukaista yhden lukuvuoden kestävää lisäopetusta. Lisäopetukseen voidaan ottaa opiskelijaksi helsinkiläinen nuori, joka on saanut peruskoulun päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna.

Helsingin kaupungin lisäopetukseen hakeutui keväällä 2017 Opintopolun kautta 357 nuorta. Näistä hakuehdot täyttäviä oli 297 nuorta. Hakuehdot täyttävistä hakijoista opiskelupaikan otti vastaan 119 nuorta. Opiskelijavalintojen käynnistyttyä suurin osa hakijoista siirtyy muihin koulutusvaihtoehtoihin, mikä selittää hakeneiden ja opiskelupaikan vastaanottaneiden määrien eroa.

Helsingin lisäopetuksella on merkittäviä lapsivaikutuksia tarjotessaan aloituspaikan peruskoulunsa päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet jatko-opintopaikkaa kevään yhteishaussa. Lisäopetuksen keskeisenä tavoitteena on nuoren uravalintaan ja jatko-opintoihin liittyvien edellytysten kehittäminen ja tukeminen sekä nuoren elämänhallintataitojen vahvistaminen yhden lukuvuoden aikana. Opiskelija voi myös korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja ja siten parantaa mahdollisuuksia jatko-opinnoissa. Lisäopetuksella ehkäistään syrjäytymistä, kun kaikille hakuehdot täyttäville helsinkiläisille nuorille Helsinki tarjoaa mahdollisuuden koulutukseen välivuoden sijaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369
s-posti: essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Privat daghem med verksamhet i en gammal industrifastighet stängs18.1.2019 17:27Tiedote

Den privata serviceproducenten Oy Ankkalampi Ab:s daghem Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Hallonnäsgatan 17) har bedrivit verksamhet från och med augusti 2018. Vid ibruktagande av daghemslokaler krävs att man har beviljats ett bygglov innan man inleder verksamheten. I samband med att bygglovet handläggs säkerställs att lokalerna är hälsosamma och trygga. Dessutom ska de byggåtgärder som krävs i bygglovet och byggnadstillsynens slutsyn vara gjorda. Oy Ankkalampi Ab har efter att verksamheten inletts ansökt om tillfällig ändring av användningssyfte från gammal industrifastighet till daghem. Stadsmiljönämndens miljö- och tillståndssektion förvägrade enhälligt Oy Ankkalampi Ab ett tillfälligt bygglov på sitt möte 18.1.2019. Daghemmets brandsäkerhetslösningar uppfyller inte gällande krav och brandsäkerhetsutredningen är delvis ogjord. I de planer som sökanden har lagt fram finns trots begäran om kompletteringar inte behöriga evakueringsväg- och avskiljningsarrangemang beskrivna. Ogjord är o

Vanhassa teollisuuskiinteistössä toimiva yksityinen päiväkoti suljetaan18.1.2019 17:19Tiedote

Yksityisen palveluntuottajan Oy Ankkalampi Ab:n päiväkoti Vattuniemi Ankkalampi-Duckies 2 (Vattuniemenkatu 17) on toiminut elokuusta 2018 alkaen. Päiväkotitilojen käyttöönotto edellyttää ennen toiminnan aloittamista rakennusluvan, jonka käsittelyn yhteydessä tilojen terveellisyys ja turvallisuus varmistetaan. Lisäksi luvan mukaiset rakennustoimenpiteet ja rakennusvalvonnan loppukatselmus tulee olla tehtyinä. Oy Ankkalampi Ab on hakenut tilapäistä käyttötarkoituksen muutosta vanhasta teollisuuskiinteistöstä päiväkodiksi toiminnan aloittamisen jälkeen. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto epäsi kokouksessaan 18.1.2019 tilapäisen rakennusluvan yksimielisesti. Päiväkodin paloturvallisuusratkaisut eivät täytä vaatimuksia, ja paloturvallisuusselvitys on keskeneräinen. Hakijan esittämissä suunnitelmissa ei täydennyspyynnöistä huolimatta ole osoitettu asianmukaisia poistumistie- ja osastointijärjestelyjä, ja aikaisemmin teollisuuskäytössä olleesta kiinteistöstä vaadittava hait

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme