Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Päätöstiedote: Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 20.3.2018

Jaa

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 20.3. kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme osoitteessa: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet 

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa päätettiin muun muassa:

Esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa kaudelle 2018-2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20.maaliskuuta., että toimintakautena 2018–2019 esiopetusta järjestetään yhteensä 252 päiväkodissa (edellisellä toimintakaudella 258), joista 198 (206) on kunnallisia päiväkoteja, 54 (48) yksityisiä päiväkoteja ja 1 (2) ostopalvelupäiväkoteja. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti kodin lähellä.

Esiopetusta antavan päiväkodin johtaja tekee oman päiväkotinsa osalta esiopetuspäätökset. Yksityisten päiväkotien osalta päätöksen tekee varhaiskasvatusalueelle nimetty kunnallisen päiväkodin johtaja. Päätökset lähetetään huoltajille viikolla 14 (pääsiäisen jälkeisellä viikolla 2.-8.4.).

Esiopetukseen hakeminen tapahtui ensisijaisesti sähköisellä lomakkeella 8.1.–24.1.2018 samanaikaisesti perusopetuksen ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisen kanssa. ”Tavoitteenamme on luoda lapsen kannalta mahdollisimman toimivat siirtymät päiväkodista esiopetukseen ja esiopetukseen ja peruskouluun”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Esiopetukseen haun yhteydessä selvitettiin lapsen esiopetuksen lisäksi tarvitsema varhaiskasvatus ja vanhempien toivomukset varhaiskasvatuspaikasta. Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatuspaikka järjestetään joko samasta päiväkodista tai vaihtoehtoisesti lähellä esiopetuspaikkaa olevasta perhepäiväkodista tai esiopetuspaikan välittömässä läheisyydessä olevasta muusta varhaiskasvatuspaikasta.

Esiopetuksessa myös valmistavaa opetusta
Toimintavuonna 2018-2019 järjestetään tarpeen mukaan perusopetukseen valmistavaa opetusta esiopetuksessa lapsille, jotka ovat vasta maahan tulleita tai, jos lapsen suomen kielen taidot ovat vähäiset. Lapsi saa painotettua tukea suomen kielen oppimiseen ja opetuksen viikkotuntimäärä on 24 tuntia.

Kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla esiopetuspaikat toimintavuodelle 2018-2019: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/paivahoito/esiopetus/esiopetusta-antavat-paivakodit/toimintakausi-2018-2019/

Helsinki tarjoaa lisäopetusta 150 nuorelle lukuvuonna 2018-2019

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti tiistaina 20. maaliskuuta, että lukuvuonna 2018–2019 lisäopetuksen aloituspaikkoja varataan enintään 150 nuorelle kuuteen (6) ryhmään Helsingin kaupungin peruskouluissa ja Stadin ammattiopistossa. Lisäopetusta järjestetään seuraavissa kouluissa ja oppilaitoksissa:
-                          Pasilan peruskoulu (1 ryhmä)
-                          Käpylän peruskoulu (1 ryhmä)
-                          Myllypuron peruskoulu (1ryhmä)
-                          Stadin ammattiopisto (3 ryhmää)

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto myönsi myös Stadin ammattiopiston rehtorille oikeuden tarvittaessa perustaa kaksi lisäopetusryhmää lisää.

Kunta voi järjestää perusopetuksen oppimäärän suorittaneille nuorille perusopetuslain mukaista yhden lukuvuoden kestävää lisäopetusta. Lisäopetukseen voidaan ottaa opiskelijaksi helsinkiläinen nuori, joka on saanut peruskoulun päättötodistuksen samana tai edellisenä vuonna.

Helsingin kaupungin lisäopetukseen hakeutui keväällä 2017 Opintopolun kautta 357 nuorta. Näistä hakuehdot täyttäviä oli 297 nuorta. Hakuehdot täyttävistä hakijoista opiskelupaikan otti vastaan 119 nuorta. Opiskelijavalintojen käynnistyttyä suurin osa hakijoista siirtyy muihin koulutusvaihtoehtoihin, mikä selittää hakeneiden ja opiskelupaikan vastaanottaneiden määrien eroa.

Helsingin lisäopetuksella on merkittäviä lapsivaikutuksia tarjotessaan aloituspaikan peruskoulunsa päättäneille nuorille, jotka eivät ole saaneet jatko-opintopaikkaa kevään yhteishaussa. Lisäopetuksen keskeisenä tavoitteena on nuoren uravalintaan ja jatko-opintoihin liittyvien edellytysten kehittäminen ja tukeminen sekä nuoren elämänhallintataitojen vahvistaminen yhden lukuvuoden aikana. Opiskelija voi myös korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja ja siten parantaa mahdollisuuksia jatko-opinnoissa. Lisäopetuksella ehkäistään syrjäytymistä, kun kaikille hakuehdot täyttäville helsinkiläisille nuorille Helsinki tarjoaa mahdollisuuden koulutukseen välivuoden sijaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369
s-posti: essi.eranka@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston 14.5. kokouksesta10.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu seuraavan kerran ensi tiistaina 14.5.2019. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston esityslistalla on mm. Jaostolle esitetään, että Lauttasaaren toisen suomenkielisen ala-asteen koulun toimipaikka tulee sijaitsemaan osoitteessa Vattuniemenkuja 4, 00210 Helsinki. Uuteen kouluun tulee noin 650 oppilaspaikkaa. Rakennus valmistuu tammikuussa 2020, ja uuden koulun toiminta käynnistyy 1.8.2020. Uuden rakennuksen myötä Lauttasaaressa tulee toimimaan yhden noin 1000 oppilaan koulun sijasta kaksi suomenkielistä ala-asteen koulua. Uusi koulu tukee Lauttasaaren koulupalvelujen saatavuutta ja lähikouluperiaatetta. https://www.hel.fi/static/public/hela/Kasvatus-_ja_koulutuslautakunnan_suomenkielinen_ja/Suomi/Esitys/2019/Kasko_2019-05-14_Skju_3_El/938AE5CF-F11A-CB1D-B542-6A9C32A00002/Lauttasaaressa_182020_aloittavan_uuden_suomenkieli.pdf Koko esitys Jaosto päättänee muuttaa Lauttas

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 7.5.20193.5.2019 12:23:59 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 7. toukokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Muun muassa seuraavat asiat ovat esityslistalla: Vuoden 2019 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste Lautakunnalle esitetään tiedoksi vuoden 2019 talousarvion ensimmäinen toteutumisennuste. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla arvioidaan, että tuloja kertyy noin 4,8 miljoonaa euroa eli 8,4% enemmän kuin talousarviossa. Lisätulot kertyvät kaupungin saamista valtionavustuksista, muusta ulkopuolisesta rahoituksesta sekä kasvaneista varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista. Menoja ennakoidaan kertyvän 6,6 miljoonaa euroa eli 0,6% yli talousarvion. Menoylitys johtuu kaupungin saamista valtionavustuksista sekä muusta ulkopuolisesta rahoituksesta, joita ei ole pystytty huomioimaan talousarviossa. Ulkopuolisesta rahoituksesta johtuvan ylityspaineen arvioidaan olevan 8,6 miljoonaa euroa. Lisäksi ylityspainetta syntyy tehtäväk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme