Taideyliopisto

Paavo Heinisen sävelkielestä syntyi ensimmäinen väitöskirja

Jaa

Paavo Heininen hyödyntää Silkkirumpu-oopperassaan uudenlaisia intermediaalisia kerronnan keinoja. Tämä käy ilmi Inkeri Jaakkolan väitöskirjasta "Laakeripuun luona: Tekstin ja musiikin vuorovaikutus Paavo Heinisen oopperassa Silkkirumpu op. 45", joka tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 26.9.2020. Jaakkolan tutkimus on ensimmäinen Heinisen sävelkieleen musiikkianalyysin keinoin pureutuva suomalainen väitöskirja.

Jaakkola on tarkastellut Silkkirumpu-oopperaa sekä musiikkianalyysin että kirjallisuustutkimuksen menetelmin.

”Halusin osoittaa, miten monipuolisesti ja taitavasti Heininen käyttää Silkkirummussa oopperahistorian ja vokaalimusiikin traditionaalista kerrontaa ja hyödyntää toisaalta myös uusia, audiovisuaalisen kerronnan keinoja”, Jaakkola kertoo.

Silkkirumpu on Paavo Heinisen tuotannon kulmakivi ja yksi suomalaisen oopperakirjallisuuden merkkiteoksista. Oopperan teksti perustuu japanilaiseen no-näytelmään Aya no Tsuzumi, ja libreton on suomentanut eturivin suomalainen modernistinen runoilija Eeva-Liisa Manner.

Jaakkola kehitti tutkimuksessaan myös uuden vokaaliosuuksien tarkastelumallin. Tämä niin sanottu ”Vocal style” tarkoittaa vokaaliteoksen solistiosuuden tarkastelua, jossa otetaan huomioon kaikki ilmaisuun vaikuttavat seikat ja erityisesti niiden muuttuminen teoksen draamallisen sisällön mukaan – esimerkiksi se, miten dynamiikka ja melodian intervallirakenteet muuttuvat, kun draamassa lähestytään konfliktin huippua, tai miten äärimmäinen suru ilmaistaan. Solistiosuuksien ohella Jaakkola analysoi työssään myös orkesterin toimintaa ja erityisesti sen roolia oopperan kertojana.

”Ihastuin Silkkirummussa erityisesti vokaaliosuuksien virtuoosiseen ilmaisuun, joka yhdistyy kiehtovaan kielellä leikittelyyn. Oopperan partituuri on pienimpiin yksityiskohtiin asti hiottu. Ihailen Silkkirummussa Heinisen musiikillisten keinojen selkeyttä, konkreettisesti kuultavia musiikillisia yhteyksiä, älykästä kokonaissuunnittelua ja koskettavaa tunneilmaisua.”

Jaakkolan tutkimus on ensimmäinen suomalainen väitöskirja, jonka aiheena on Paavo Heinisen sävelkieli ja Silkkirumpu-oopperan musiikki. Tutkimus täydentää myös Eeva-Liisa Mannerin runoilijakuvaa.

”Professori Heininen totesi minulle heti tutkimuksen alkumetreillä: Ei minulla ole antaa sinulle mitään metodia. On vain luettava partituuria oivaltaen. Sen olen työssäni rohkeasti yrittänyt tehdä", toteaa Jaakkola.

Lisätiedot:

Inkeri Jaakkola
inkeri.jaakkola@uniarts.fi

Inkeri Jaakkolan väitöstilaisuus

26.9.2020 klo 16, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Musiikkitalo, Black Box, Mannerheimintie 13, Helsinki

Tohtorintutkinnon otsikko: Beneath the Laurel Tree: Text-Music Relationships in Paavo Heininen’s Opera Silkkirumpu, op. 45

Vastaväittäjä: Prof. Yayoi Uno Everett, The University of Illinois at Chicago

Kirjallisen työn tarkastajat: Prof. Yayoi Uno Everett, The University of Illinois at Chicago; Prof. Philip Rupprecht, Duke University

Kustos: Prof. Lauri Suurpää, Taideyliopisto

Tilaisuus on englanninkielinen

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kuorolla on merkittävä rooli paastonajan ja pääsiäisen liturgian kannattelijana12.2.2021 10:00:00 EETTiedote

Hanna Remes on tohtorintutkinnossaan vertaillut kuoron liturgisia tehtäviä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kahdessa viimeisimmässä kirkkokäsikirjassa ja niiden oheisaineistoissa. Hän on tuonut tutkinnossaan myös julki harvoin kuultua suomalaista ja saksalaista kuoromusiikkia ja kantaesittänyt kaksi liturgista perinnettä uudistavaa tilausteosta. Remeksen tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 20. helmikuuta 2021.

Tohtorintutkinto tarkastelee venäläis-juutalaisen klarinettimusiikin mutkikasta kohtaloa Neuvostoliiton aikana9.2.2021 14:30:00 EETTiedote

Klarinetille sävellettiin entisen Neuvostoliiton aikana laaja kirjo musiikkia, josta vain murto-osa on päätynyt yleiseen ohjelmistoon ja konserttilavoille esitettäväksi. Klarinetisti Anne Elisabeth Piirainen tarkastelee taiteellisessa tohtorintutkinnossaan tätä varjoon jäänyttä klarinettiohjelmistoa soittajan näkökulmasta. Piiraisen tohtorintutkinto "Clarinet Music from Russia and the Soviet Union 1917-1991: Discovering an Unexplored Side of the Clarinet Repertoire" tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 22.2.2021.

Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle21.12.2020 14:30:00 EETTiedote

Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.

Neil Heyde vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan10.12.2020 13:25:48 EETTiedote

Neil Heyde on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vierailevaksi professoriksi kaudelle 1.1.2021-31.12.2022. Heyde on lontoolaisen Royal Academy of Musicin jatkokoulutusohjelmien johtaja ja Lontoon yliopiston musiikin professori. Hän on myös sellisti ja soittanut muun muassa Kreutzer-kvartetin jäsenenä 1990-luvulta lähtien. Sibelius-Akatemiassa Heyden tehtävänä on opettamisen lisäksi muun muassa osallistua taiteellisen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kehittämiseen.

Musiikin ihmemaa saa uuden suunnan koko musiikkikoulutuskentän yhteistyöllä8.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Suomi tunnetaan kansainvälisesti musiikkikoulutuksen ihmemaana. Rakennemuutokset ja kasvavat odotukset koulutustarjonnasta kuitenkin haastavat meitä. Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. julkistettu kansallinen musiikkikoulutuksen visio 2030 on kentän toimijoiden yhdessä rakentama tulevaisuuskuva. Yhteisen vision avulla halutaan varmistaa, että tavoitteellinen ja korkeatasoinen musiikinopiskelu ja -harrastaminen on mahdollista kaikkialla Suomessa myös tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme